Apu

Korona vei Joulupukilta lapset – "Kotimaan matkailu ei korvaa riittävästi ulkomaalaisten matkailijoiden jättämää aukkoa"

Korona vei Joulupukilta lapset – "Kotimaan matkailu ei korvaa riittävästi ulkomaalaisten matkailijoiden jättämää aukkoa"
Korona pysäytti kansainvälisen matkailijavirran. Sen virran varaan on vuosia rakennettu Lapin talvimatkailua. Nyt siltä putosi pohja pois. Viime talvena 1,7 miljoonasta yöpyjästä 69 prosenttia oli ulkomaalaisia. Heidän tilalleen houkutellaan nyt suomalaisia edullisilla hinnoilla.
Julkaistu: 22.12.2020
Onko ketään tulossa, kuikuilee komea valkopartainen joulupukki malttamattomana piparkakun muotoisen korona­pleksin takaa Joulupukin Kammarissa Rovaniemellä, napapiirillä. Pukin huoneen oven takana pitkässä porraskäytävässä ei ole ainuttakaan lasta eikä aikuista. Yleensä käytävässä on vähintään puolen tunnin jono.
Tähän aikaan yleensä vilkkaalla Pajakylän aukiolla ei näy yhtään kulkijaa, vaikka joulu on jo ovella. Siitä kertovat tauotta soivat joululaulut ja komeat joulukoristeet valoineen. Väen vähyyttä ihmettelevät myös tontut, jotka kirjaavat Kammarin pukin vastaanotossa kunkin kävijän tiedot.
Viidentoista minuutin odottelun jälkeen pukin ovi aukeaa ja sisälle saapuvat 22-vuotiaat belgialaisneidot Harre Saris ja Anoek Bierwerts.
Anoek kertoo joulupukille, että hän tuli joululomalle Ouluun. Hänen ystävänsä Harre opiskelee kasvatustieteitä Oulun yliopistossa. Tytöt päättivät yhdessä lähteä Rovaniemelle katsomaan joulupukkia.
Pukin luona vierailu on ilmaista, mutta tontun ottama kuva maksaa 35 euroa ja tilaisuudesta ikuistettu video alkaen 45 euroa.
Joulupukki odottaa lapsia autiossa Joulupukin Kammarissa Rovaniemen napapiirillä.

Santa Park on suljettu

Joulupukin Kammarin pääomistaja on Euroopan suurin safari- ja ohjelmapalveluyritys Lapland Safaris. Sen omistaa puolestaan muoniolainen matkailu­yrittäjä ja lääkäri Pertti Yliniemi. Hänen tunnetuin yrityksensä on Lapin suurin hotelliketju, Lapland Hotels.
Kammarilla ei ole yksinoikeutta joulupukkiin, vaikka siltä vaikuttaa, kun katsoo sen seinälle ripustettuja pukin kuvia julkkisten, kuten Kiinan päämiehen Xi Jinpingin kanssa. Niinpä lähes samalla tavalla toimii myös kivenheiton päässä majaa pitävä Joulutalon kilpaileva joulupukki, joka tasaa ruuhkahuippuja, mutta nyt hänelläkin on hiljaista. Pukkipalvelua pyörittää Napapiirin Kehitys Oy.
Kolmas joulupukki löytyy Pajakylän eteläpuolelta, 15 minuutin kävelymatkan päästä Santa Parkin joululuolastosta.
– Meidän pukkia ei näe, sillä Santa Park on koronan ja kävijöiden vähäisyyden vuoksi suljettu tältä joululta kokonaan. Lisäksi hotelli- ja ravintolatoimintaa käsittävät yt-neuvottelut on aloitettu. Kotimaan matkailu ei korvaa riittävästi ulkomaalaisten matkailijoiden jättämää aukkoa. Myös ensi talven matkailumyynnin aloittaminen on vaikeaa hallituksen ja THL:n poukkoilevien koronaohjeiden vuoksi, sanoo Santa Park Oy:n joulupuistoa ja hotellia vetävä yrittäjä Ilkka Länkinen.
Joulupukki kysyi, miten belgialaiset opiskelijat Harre Saris (vas.) ja Anoek Bierwerts olivat tulleet Lappiin. Anoek kertoi, että hän lensi Belgiasta joululomalle Harren luokse Ouluun, tämä opiskelee siellä yliopistossa.
Luolaston päällä on Länkisten omistama hotelli Arctic Tree House. Se on kärsinyt koronan aiheuttamasta asiakaskadosta. Yö käpyä muistuttavassa huoneistossa maksaa keskimäärin 500 euroa. Yritys tarjoaa myös omassa joulumaassaan Joulupukin satumetsässä jouluisia ohjelmapalveluja, mutta suomalaisia on sinne vaikea saada.
– Suomalaiset eivät ole tottuneet ostamaan palveluja ja elämyksiä. He ovat omatoimista mökkikansaa, Länkinen sanoo.
Vain Lapin rinnekeskuksissa on vilkasta, mutta sinnekin moni matkaa omalla autolla, jonka katolla on boksi ja siellä omat lasketteluvälineet.

Napapiiri on hiljentynyt

Rovaniemi on joulupukin virallinen kotikaupunki. Joulupukki on ottanut vieraita vastaan napapiirillä vuoden jokaisena päivänä vuodesta 1985. Napapiirillä sijaitsevassa Pajakylässä käy vuosittain noin puoli miljoonaa matkailijaa, mutta tänä vuonna jäädään reilusti sen alle.
Ulkomaalaisten matkailijoiden poissaolo näkyy myös Joulupukin Kammarin takana sijaitsevassa poroajelupisteessä. Santa Claus Reideer Oy:n työntekijä Luka Leskinen ohjaa kävellen rauhallisesti etenevää porovaljakkoa. Pororeen kyydissä ovat Helsingissä asuvat vietnamilaiset maahanmuuttajat Cuong Nguyen ja Na Bui neljävuotiaan lapsen­sa An Nguyen kanssa. Etummainen reki on tyhjä, koska matkailijoita ei ole.
Nelivuotias An Nguyen pääsi ensi kertaa poroajelulle vanhempiensa Guong Nguyen (vas.) ja Na Buin kanssa. Vietnamilaispariskunta on asunut 12 vuotta Suomessa.
Tunnelma on jouluinen. Kaikkialla on noin 15 senttiä tuoretta valkoista lunta.
– Tulimme näyttämään lapselle joulua. Tuemme samalla Lapin yrittäjiä, sanoo Suomessa 12 vuotta asunut Cuong Nguyen.
Neljänsadan metrin pituinen poroajelu maksaa 10 euroa per lapsi ja 15 euroa aikuiselta. Kilometrin pituisen lenkin hinta on 20 euroa per lapsi ja 25 euroa aikuiselta.
– Lisäksi olemme napapiirin ohjelmapalveluyrittäjien kanssa kehittäneet koronan vuoksi pakettituotteen. Samalla lipulla voi vierailla kolmessa eri pisteessä: poroajelulla, koiravaljakkosafarilla ja kotieläinpuistossa. Sillä tavoitellaan kotimaan matkailijoita, kertoo Santa Claus Reindeer Oy:n toimitusjohtaja Ari Körkkö.
Pakettilippu maksaa 42 euroa per lapsi ja 67 euroa aikuiselta. Perhepaketti maksaa 171 euroa.
– En muista, että koskaan napapiirillä olisi ollut näin hiljaista. Yleensä tähän aikaan vuodessa täällä on jatkuva hyörinä, sanoo joulu­pukin pääpostissa kassan koronapleksiä puhdistava pääpostin hoitaja Katja Tervonen.
Rovaniemellä vuoden asunut japanilainen taideopiskelija Kaede Motegi osti joulukortteja joulupukin pääpostissa Pajakylässä.
Posti on yksi Lapin suosituimmista paikoista. Etenkin aasialaiset lähettävät ahkerasti kortteja.
Joulukortteja ostava japanilainen Kaede Motegi kertoo opiskelevansa graafista suunnittelua Lapin yliopistossa. Viisi vuotta Rovaniemellä asunut kiinalainen kuvaa kännykkä oikeassa kädessään vasenta kättään, jolla hän sujauttaa Kiinaan lähettämänsä kortit joulupukin postin postilaatikkoon.
– Välitän kavereilleni kuvan, josta he näkevät, että kortit ovat Lapista tulossa, Motegi selittää.
Kuumimpana joulusesonkina valjakkoyrittäjän pihalla haukkui 200 koiraa, sillä apuun oli rientänyt valjakko­harrastajia koirineen Etelä-Suomesta asti.

Valjakkokoirat ilman töitä

Hiljaista on myös napapiiriltä 25 kilometriä luoteeseen Rovaniemen Sinetässä sijaitsevassa Kontiovaaran Husky Oy:ssä, jonka markkinointinimi on Bearhill.
– Matkailijoita ei ole eikä valjakkoajeluakaan, kertoo valjakkoyrityksen walesilainen työntekijä Oliver Greening. Hän laittaa häkkeihin kuivikkeita ja ruokkii huskyjä, joita tarhassa on yhteensä 87.
Greening on ollut Kontiovaaralla töissä jo kolme vuotta ihastuttuaan Lapin talveen ja luontoon.
Huskytilalla näkyy koko Lapin karu matkailutilanne pienoiskoossa.
– Tänä vuonna yrityksen liikevaihto jää noin 200 000 eu­roon. Se olisi vielä huonompi, mutta ennen koronaa tammi-helmikuussa ulkomaalaisia matkailijoita kuten brittejä oli paljon, kertoo yrittäjä Valentijn Beets.
Valjakkoyrittäjä Valentijn Beet ruokkii huskyjä, hänellä on niitä tarhassa Rovaniemen Sinetässä 87 kappaletta. Koiria pitää treenata, vaikka ei ole asiakkaita.
Vertailun vuoksi Kontiovaaran Husky Oy:n vuoden 2019 liikevaihto oli 1,7 miljoonaa euroa.
Silloin kuumimpana joulusesonkina pihalla haukkui yhteensä 200 koiraa, sillä apuun oli rientänyt valjakko­harrastajia koirineen Etelä-Suomesta asti.
– Nyt meidän lisäksi on vain viisi työntekijää. Kaikkia ei voinut lomauttaa, sillä koiria pitää ruokkia ja treenata, oli asiakkaita tai ei, sanoo Beetsin yrittäjäpuoliso Veronica Butinova.
Tavallisesti yhdellä koiravaljakolla on neljä turistilähtöä päivässä, joista yksi on lyhyempi 45 minuutin ajo. Muut lähdöt kestävät 1,5 tuntia ja matka maksaa noin 179 euroa.
Työpäivän aikana koirat juoksevat 30–40 kilometriä.
– Olemme räätälöinet suomalaisille 90 euron maksavan, puoli tuntia kestävän valjakkoajelun, koska hinta on heille kynnyskysymys. Se tuntuu lisäävän kotimaan myyntiä, Butinova kertoo.
– Yhden koiran ruokamenot ovat 300–400 euroa vuodessa. Sen päälle pitää lisätä hoitokulut, Valentin kertoo.

Sadat ohjelmapalvelutyöntekijät työttömänä

Hollantilainen Valentijn Beets tuli Suomeen Kurun eräopaskurssille vuonna 1998. Kurssilla hän tapasi Venäjältä Suomeen muuttaneen Butinovan. Aluksi Beets työskenteli koirineen muun muassa huskytarhalla Inarissa.
Rovaniemelle pariskunta muutti vuonna 2010 ja teki aluksi omien koirien kanssa alihankintatöitä muun muassa Lapland Safarikselle. He perustivat oman yrityksen vuonna 2016, kun Sinetästä löytyi riittävän suuri tontti koirille ja omille valjakkoreiteille.
Kumpuilevalla mäntykankaalle on parin vuoden aikana rakennettu moderni huskytila häkkirivistöineen. Pihalla on näyttävä hirsirakennus, jossa asiakkaat voivat pukeutua ja kahvitella. Rahaa on käytetty noin miljoonaa euroa.
Samanlaisia kelkka-, poro- ja husky-yrityksiä on noussut kymmeniä eri puolille Lappia. Ohjelmapalvelut on kolmen viime vuoden aikana ollut Lapin matkailun nopeimmin kasvava ala. Se kirjasi viime vuonna Lapin liiton laskelmien mukaan 177 miljoonan euron liikevaihdon, kun hotelli- ja muu majoitusmyynti ylsi 282 miljoonaan euroon. Ravitsemustoiminnan viime vuoden liikevaihto oli Lapissa 185 miljoonaa euroa.
Tavallisesti yhdellä koiravaljakolla on neljä turistilähtöä päivässä, joista yksi on lyhyempi 45 minuutin ajo. Muut lähdöt kestävät 1,5 tuntia ja matka maksaa noin 179 euroa.
Nyt sadat ohjelmapalvelutyöntekijät ovat työttömänä, ja yrittäjät tuskailevat kiinteiden kulujen ja lainojen kanssa.
Juoksevia kuluja yritetään Beetsin mukaan kattaa muun muassa myymällä netissä 30 euron hintaisia Bearhillin koira-aiheisia kalentereita kuvineen.
– Yhden kalenterin tuotolla hankin yhdelle koiralle kymmenen päivän muonat. Yhden koiran ruokamenot ovat 300–400 euroa vuodessa. Sen päälle pitää lisätä hoitokulut.
Hengenpitimiksi matkailijoille vuokrataan myös järven rannassa sijaitsevaa yrittäjäpariskunnan mökkiä saunoineen ja porealtaineen.
– Rahaa on sen verran säästössä, että olemme voineet palauttaa matkailijoille etukäteismaksuja. Osa on siirtänyt tulonsa keväälle ja mahdollisesti ensi talveen, mutta jokin varmuus pitäisi Suomen päättäjiltä saada: voiko Suomeen matkustaa, milloin ja millä tavoin. Nyt tilanne on sekava, Butinova pohtii.
Koskaan Pajakylän aukio ei ole ollut joulun aikaan näin autio, ihmettelee Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Ilman koronaa olisi tullut ennätyskausi

Tuleva talvi on hyvin kriittinen monelle lappilaiselle matkailuyrittäjälle.
– Moni pelkää, pitääkö loputkin sisällä olevat ennakkomaksut palauttaa, jos matkat perutaan lopullisesti, sanoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.
– Nyt pitäisi pystyä myymään jo ensi talvea, sillä kulunut talvi on ulkomaalaisten osalta menetetty. Lapissa liikkuu vain Suomessa töissä olevia tai opiskelevia ulkomaalaisia, Kärkkäinen kertoo.
Pelkästään Rovaniemellä matkailuvuorokausien kertymä jää Kärkkäisen mukaan tältä vuodelta lähes puoli miljoonaa vuorokautta pienemmäksi kuin vuonna 2019. Pudotus on noin 60 prosenttia. Tilanteen ennustetaan Kärkkäisen mukaan normalisoituvan vuonna 2024, jolloin päästäisiin vuoden 2019 matkailijamääriin.
– Kaudesta 2020 olisi tullut kaikkien aikojen ennätys ilman koronaa, Kärkkäinen sanoo.
Posti on yksi lapin suosituimmista paikoista.
Lapin matkailu on ulkomaalaisten varassa. Viime talvena (maaliskuu 2019–huhtikuu 2020) kirjattiin 1,7 miljoonaa yöpymistä, josta ulkomaalaisten osuus oli peräti 69 prosenttia. Yöpymisten kokonaismäärä jäi maaliskuussa alkaneen koronatilanteen vuoksi 15 prosenttia viime talvikautta pienemmäksi.
Keskimääräinen matkan pituus oli 2,9 vuorokautta. Lisäksi ulkomaalainen matkailija käytti matkalla selvästi enemmän rahaa kuin kotimainen matkailija.
Majoituksesta saatavat euromäärät laskevat tänä vuonna Rovaniemellä viime vuoden noin 70 miljoonasta eurosta tämän vuoden noin 28 miljoonaan euroon. Luvussa on mukana myös airbnb-majoitus, jonka osuus on tänä vuonna 4,6 miljoonaa euroa.
– Toivoisin pankeilta tässä tilanteessa joustavuutta, sillä uskon, että koronan jälkeen Lapin matkailulla on hyvä tulevaisuus, sanoo pitkän linjan yrittäjä Olavi Pokka.
Vuonna 1972 turkis- ja lahjatavarakauppiaana napapiirillä aloittanut Olavi Pokka, 82.
Hän aloitti napapiirillä turkis- ja lahjatavarakauppiaana vuonna 1972 ja onnistui hankkimaan keskeiseltä paikalta runsaasti maata, mikä oli tärkeää, kun yritys rakennutti alueelle kuusi vuotta sitten suuren mökkikylän.
Nykyään Pokka toimii Olavi Pokka Oy:n toimitusjohtajana. Firma omistaa suurimman osan Pokan perheyritysten kiinteistöistä Pajakylässä.
Moni on ihmetellyt, miksi Pokan mökit ovat epäsuomalaisesti kylki kyljessä.
– Enemmistö asiakkaista on kiinalaisia. He tykkäävät asua lähekkäin, koska se tuo turvaa. Lisäksi jokaisessa mökissä on kaksi huoneistoa. Seinän takaa kuuluu turvallista naapurin ääntä, Pokka perustelee.
Helsingissä opiskelijavaihdossa olevat espanjalaiset Pablo Pena (vas.) ja Rossend Ferrer-Dalmac halusivat nähdä napapiirin ja ostaa sieltä matkamuistoja.

Liikevaihto romahti

Pokan kiinteistöissä hotellitoimintaa vetää Pokan tytär Inga Pokka-Jääskö. Hän on samalla hotellia hallinnoivan Napapiirin Lahja Oy:n toimitusjohtaja. Napapiirin Lahja siirtyi vuonna 1994 sukupolven vaihdoksessa Pokka-Jääskölle ja hänen miehelleen Marko Jääskölle.
Nykyän Santa Claus Holiday Villagen hotellitoiminnan lisäksi yrityksellä on kolme ravintolaa ja kolme lahjatavaramyymälää, joista yksi sijaitsee Rovaniemen lentoasemalla.
Pokan yritysrypäs on saanut myös syksyllä valmiiksi uuden, torneja muistuttavan 39 huoneen hotellikokonaisuuden, joka maksoi liki neljä miljoonaa euroa. Santa Claus Holiday Villagella on nyt napapiirillä yhteensä 159 vuode­paikkaa.
Korona näkyy Pokka-Jääskön mukaan myös lahjatavarakaupassa. Se taas heijastuu suomalaisiin ja lappilaisiin valmistajiin, joita on Napapiirin Lahjan tilauslistalla 50.
Napapiirin Lahja Oy kirjasi viime vuoden liikevaihdoksi 11,2 miljoonaa euroa, ja tulos oli liki miljoona euroa. Työn­tekijöitä oli enimmillään jouluaikaan 180.
– Nyt työntekijöitä on 28, ja liikevaihto jäänee kuuteen miljoonaan euroon.
Saksan tv:n kuvaaja Adnan Khattq kuvaa Rovaniemelle kesällä muuttanutta saksalaispariskuntaa Ute Thomson-Scheeriä ja Ingo Scheeriä dokumenttiohjelmaan. Taustalla hotelli Santa Claus Holiday Villagen uusi vastaanottorakennus.

Suomalaisia houkutellaan edullisilla hinnoilla

Suomalaisia yritetään nyt houkutella edullisilla hinnoilla yöpymään jouluaikaan napapiirillä.
– Majoitus maksaa meillä huoneen koosta riippuen 129–149 euroa yö, kun viime joulu­kau- tena hinnat olivat 353–750 euroa yö, Pokka-Jääskö mai­nostaa.
– Ulkomaalaisilla oli tapana myös tilata aattona joulupukki vierailulle huoneistoon. Palvelu maksoi 150 euroa. Saapa nähdä, tuleeko tilauksia tänä jouluna, jos enemmistö on suomalaisia Pokka-Jääskö miettii.
– Tänään eräs meillä aikaisemmin vieraillut perhe soitti Australiasta ja varasi viikoksi huoneiston jouluksi 2021. Se luo uskoa tulevaisuuteen.
2 kommenttia