Mondo

Korona toi kaikille tilaisuuden muuttaa omaa matkailua – lue ideat, miten se kannattaa tehdä

Korona toi kaikille tilaisuuden muuttaa omaa matkailua – lue ideat, miten se kannattaa tehdä
Mitä jos tekisit viiden vuoden suunnitelman siitä, miten aiot matkailla, ehdottaa Mondon vastuullisen matkailun kolumnisti Heidi Kalmari.
Julkaistu: 20.5.2020

Muistan hämärästi erään sadun lapsuudestani. Siinä maapallo yhtäkkiä pysähtyi ja lopetti pyörimisen. Jarrutus oli niin äkillinen, että ihmiset lensivät niiltä sijoiltaan eri maihin ja mantereille. Muistan elävimmin kohtauksen, jossa kiinalaiset olivat sinkoutuneet Lontooseen ja tyhjensivät siellä paniikissa tavaratalojen hyllyjä sukkapuikoista, jotta voisivat käyttää niitä syömäpuikkoina.

Sadussa on jotain samaa kuin siinä, mitä olemme viime kuukausina kokeneet. Korona pysäytti maapallon ja ruokakauppojen hyllyistä loppuivat jotkin tavarat, mutta samalla pysyimmekin visusti kotona.

Suunnitelmien jyrkkä muutos on ollut joillekin hyvin surullista ja raskasta. Jos kevään peruuntunut reissu oli pitkään haaveiltu loma, johon oli hartaasti säästetty, on pettymys valtava. On kuitenkin myös ihmisiä, joille pakotettu pysähtyminen tekee aidosti hyvää. Monet tutkivat uudella innolla lähiluonnon aiemmin kokeilemattomia polkuja ja ovat onnellisia siitä, kun turha säntäily on loppunut.

Vastuullisen matkailun kannalta koronakriisi on sekä suuri murhenäytelmä että uusi mahdollisuus. Murhetta tuo se, että matkailuyrittäjät kamppailevat elinkeinonsa säilymisestä. Korona ei valikoi uhrejaan, ja takuulla myös monet vasta toimintaansa aloitelleet vastuullisen matkailun yrittäjät ovat samojen ongelmien äärellä kuin suuret kansainväliset matkanjärjestäjäjätit. Milloin on turvallista ja mahdollista taas matkustaa? Pääseekö oma yritykseni enää jaloilleen?

Koronakriisin tuoma matkailun aikalisä on myös mahdollisuus. Kun meidät on pakotettu keskeyttämään pikapyrähtely, on moni alkanut miettiä omaa elämää ja sen merkityksellisyyttä syvällisemmin. Silloin alkaa matkailukin näyttäytyä toisenlaisessa valossa.

Matkailu on etuoikeus, josta on mahtavaa nauttia silloin, kun rahaa on ja huolia ei. Viime vuosina tuntuu, ettei rajoja ole ollut juuri lainkaan. Olemme voineet kulkea pitkin poikin maapalloa vapaasti ja edullisesti. Ympäristön kannalta rajat ovat jo tulleet vastaan, mutta ne eivät ole meitä riittävästi hidastaneet. Huoli terveydestä (ja pian myös taloudesta) sen sijaan iski jarrut pohjaan tehokkaasti.

Ehkä nämä asiat voivat nyt saada meidät valitsemaan matkamme jatkossa entistä huolellisemmin? Kiireettöminä iltoina voi olla aikaa tehdä vaikka seuraaviksi viideksi vuodeksi omien matkojen suunnitelma.

Siihen voi valita ne matkat, jotka todella haluaa tehdä – ja samalla voi perehtyä siihen, miten tehdä ne mahdollisimman vastuullisesti. Lyhyille reissuille, hemmottelulle ja aktiivilomille voi etsiä kohteet kotimaasta. Kaipaavathan suomalaiset matkailuyrittäjät kaiken tuen päästäkseen jaloilleen.

Isompien reissujen haaveilussa kannattaa kokeilla keskittämisen taktiikkaa. Suunnitella se kaikkien aikojen kiertomatka, jolla saa kokea useita elämyksiä. Kun lentää toiselle mantereelle, siellä kannattaa olla mahdollisimman pitkään. Kiertomatkasta haaveilun avuksi voi Mondon lisäksi kokeilla esimerkiksi smartertravel.com-sivustoa. Siellä on juttujen ja vinkkien lisäksi hienoja virtuaalikierroksia luontokohteisiin ja junareiteille sekä audiokierroksia vaikkapa Pariisiin ja Mekongjoelle.

Meidän perheessä koronan jälkeisistä matkoista on puhuttu varovaisesti. Unelmakohteita on helppo listata, mutta suuri kysymys on sama kuin monella: jos taloudessa menee huonommin, mihin rahat riittävät?

Haaveilu ei maksa mitään, ja olemme selailleet kuvia esimerkiksi Maltalta. Välimeren lämpö houkuttelisi kotinurkissa pyörimisen jälkeen. Tulevina talvina yksi perheenjäsen haluaa päästä Vuokattiin, toinen Lontooseen ja Harry Potter -studioille. Saa nähdä, mitkä reissut lopulta tehdään. Sitä ennen on kuitenkin ihan parasta päästä mummin ja vaarin mökille ja siellä järveen uimaan.

Toimittaja Heidi Kalmari pohtii Mondo-lehden kolumneissaan, miten matkustaa kestävästi ilosta ja elämyksistä tinkimättä.

Kommentoi »