Apu

Korona nosti suomalaiset pyörän selkään, sähköpyörien myynti rajussa kasvussa

Korona nosti suomalaiset pyörän selkään, sähköpyörien myynti rajussa kasvussa
Koronakriisi ruuhkautti pyöräkaupat ja -huollot, ja pyörän selkään hyppäsi harrastus- ja virkistysmielessä uusia ihmisryhmiä. Pyöräliiton toiminnanjohtajan Matti Koistisen mukaan rajussa kasvussa oleva sähköpyörien myynti monipuolistaa käyttäjäkuntaa ja madaltaa kynnystä pidemmänkin matkan pyöräilyyn.

Pyöräilyä suositaan nykyään kaupungeissa ympäri maailmaa. Motiiveina ovat ilmastonmuutoksen torjunta, ruuhkien vähentäminen, ilmanlaadun parantaminen ja terveyden edistäminen. Koronakriisissä pyöräilyn hyödyt korostuivat, mikä on näkynyt pyörien ja niiden tarvikkeiden kysynnän lisääntymisenä sekä huoltojen ajoittaisena ruuhkautumisena.

Olosuhteisiin satsaaminen lisää pyöräilyä

Pyöräliitto ry:n toiminnanjohtajan Matti Koistisen mukaan etenkin harraste- ja virkistyspyöräilyn suosio kasvoi kriisin aikana merkittävästi, ja pyöräkauppa tulee tekemään ennätystuloksen tänä vuonna.

– Pyörällä lähdettiin perheinä, ystävien kanssa tai omaksi iloksi esimerkiksi merenrantaan tai lähistön retkikohteisiin. Etätyösuosituksen myötä työmatkapyöräily väheni, mutta sekin alkaa olla aiemmissa luvuissa, Koistinen kertoo.

"Pyöräily- ja jalankulkuinfraan satsaaminen on tehokasta elvytystä. Se tukee kansanterveyttä ja vähentää ilmastohaittoja."
Pyöräliitto ry:n toiminnanjohtaja Matti Koistinen

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom myönsi hallituksen lisäbudjetissa tukea 12 kävely- ja pyöräilyhankkeelle 3,5 miljoonaa euroa. Tuilla tavoitellaan 30 prosentin kasvua kävelyn ja pyöräilyn matkamääriin vuoteen 2030 mennessä.

– Pyöräily- ja jalankulkuinfraan satsaaminen on tehokasta elvytystä. Se tukee kansanterveyttä ja vähentää ilmastohaittoja. Sitä enemmän pyöräillään, mitä paremmat tiet ja olosuhteet, Koistinen sanoo.

Sähköpyörien myynti kasvaa kymmeniä prosentteja vuosittain

Myös aiempaa useammat matkailijat ovat kiinnostuneet pyöräilystä. Maasto- ja sähköpyöräily moninaistavat käyttäjäkuntaa ja lisäävät pyörämatkailun ympärivuotisia mahdollisuuksia. Pyöräliiton Koistisen mukaan sähköpyöräily on alan nopeimmin kasvava trendi.

– Sähköavusteisten pyörien myynti kasvaa kymmeniä prosentteja vuosittain. Sähköpyörän hyödyt ovat moninaiset: sillä voi ajaa huonossakin kelissä, pidempiä matkoja ja vaikka olisi kremppoja tai muita fyysisiä rajoitteita. Ennustan, että sähköpyöräily tulee muuttamaan sekä pyöräilyn että kaupunkiliikkumisen kuvaa merkittävästi, kun kynnys nousta pyörän selkään laskee.

Julkaistu: 24.6.2020
Kommentoi »