Apu

Korona leviää, kun varovaisuus herpaantuu tuttujen kesken – THL:n ylilääkäri: "Mukana on ehkä ollut alkoholia ja usein musiikkia, jonka yli kaverille on pitänyt huutaa"

Korona leviää, kun varovaisuus herpaantuu tuttujen kesken – THL:n ylilääkäri: "Mukana on ehkä ollut alkoholia ja usein musiikkia, jonka yli kaverille on pitänyt huutaa"
Maskien käytöllä voidaan estää osa julkisilla paikoilla tapahtuvista tartunnoista etenkin, jos turvavälejä ei ole mahdollisuutta pitää.

Koronavirus näyttää leviävän Suomessa monesti tilanteissa, joissa ihmiset viettävät aikaa tuttujen kesken ja varovaisuus herpaantuu.

Tähän saakka koronavirustauti on levinnyt Suomessa etenkin samassa taloudessa asuvien kesken. Tartunnan lähde jää usein edelleen epäselväksi.

Syyskuussa tartuntaketjuissa ovat nousseet esiin erilaiset tilaisuudet, joissa ollaan lähikontaktissa. Käytännössä virus on tarttunut usein ilta-aikaan etenkin baareissa ja yökerhoissa, kun turvavälejä ei ole pidetty eikä käsiä pesty.

– Mukana on ehkä ollut alkoholia ja usein musiikkia, jonka yli kaverille on pitänyt huutaa, eli olosuhteet ovat olleet otolliset, kertoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Tuttua ihmistä ei osata varoa

Tyypillisiä ovat olleet alle kymmenen tartunnan ketjut, joissa ihminen on mennyt oireisena tai tartuttavana johonkin tilaisuuteen. Sieltä kahdesta viiteen ihmistä on saanut viruksen. Muutamia yli 20 tartunnan ketjujakin on syksyn aikana jäljitetty.

– Ihmiset pelkäävät luonnostaan outoutta ja pitävät vieraita riskinä, mutta tuttua ei osata varoa. Kuka vain voi olla tartuttaja jo ainakin vuorokautta ennen oireiden ilmaantumista, sanoo Husin infektioylilääkäri Asko Järvinen.

Julkisuudessa esillä olleiden opiskelijarientojen lisäksi tartuntaketjuja on syntynyt muun muassa perhejuhlissa, mutta myös jääkiekko-ottelussa.

Eri urheilulajeissa syntyvien kontaktien vaikutuksesta tartuntoihin ei silti vielä tiedetä paljoa. Pitkään ilmassa olevat aerosolit eivät tiettävästi ole kovin todennäköinen tartunnan lähde.

Kouluissa paljon altistumisia mutta vähän jatkotartuntoja

– Tartuntoja voi tulla missä päin Suomea tahansa. Altistumistilanteita on ollut paljon, myös kaupoissa, elokuvissa ja kuntosaleilla. Erityisen riskialtista sisätilaa, josta tartuntaketjuja ei olisi saatu selvitettyä, ei ole tiedossa, Puumalainen jatkaa.

Tällä hetkellä ei ole kootusti tietoa siitäkään, kuinka suuri osa koronalle altistuneista lopulta sairastuu.

Se kuitenkin tiedetään, että vaikka kouluissa on tapahtunut tuhansia altistumisia, jatkotartuntoja niistä on aiheutunut vain muutamia.

– Vaikuttaa siltä, että tartunta vaatii tiiviimpää ja läheisempää kontaktia, kuin mitä koulussa tulee, THL:n asiantuntijalääkäri Emmi Sarvikivi lisää.

Julkaistu: 5.10.2020
Kommentoi »