Korhonen: Talouskaaos tulee
Puheenaiheet
Korhonen: Talouskaaos tulee
Keskustan Jarmo Korhosen maailmanlopun puheissa on yksi paha ongelma: ne kuulostavat pelottavan uskottavilta.
Julkaistu 8.3.2012
Apu

Kokenut poliitikko, keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen toteaa 8.3. ilmestyneessä Avussa Suomen joutuvan kaaokseen rajujen säästötoimenpiteiden vuoksi.

”Suomelle saattaa käydä kuten Italialle ja Kreikalle. Hallitus hajoaa ja maahan syntyy useiden puolueiden kriisihallitus”, Korhonen ennustaa.

Korhonen uskoo hallituksen aloittavan rajut säästötoimet maaliskuun kehysriihessään. Hän uskoo leikkausten olevan rajumpia kuin 1990-luvulla.

”Suomen kolmen aan luottoluokitus on vaarassa jo ensi syksynä, jos valtiontaloutta ei saada tasapainotettua. Hallitus tekee nyt niin kuin ulkomaiset rahoittajat ja luokituslaitokset vaativat”, Korhonen sanoo.

Korhonen osoittautuu Avun haastattelussa uskottavaksi talouspolitiikan asiantuntijaksi. Hän muistuttaa, että Suomi on siirtänyt rajuja säästöjä neljän vuoden ajan ottamalla rajusti lisää velkaa. Tämä ei ole enää mahdollista.

”Se miksi luottoluokitus on yhä kolme aata ja lainaa saadaan tällä korolla, johtuu meidän työeläkevaroista. Meillä on 170 miljardia euroa työeläkeyhtiöissä.”

Korhonen muistuttaa, että Suomella oli 1990-luvun lamassa sentään yksi vahva ase käytössään – devalvaatio. Suomella oli vielä oma valuutta, jonka arvoa laskemalla suomalaisen vientiteollisuuden kilpailukyky parani.

Omaa valuuttaa voidaan käyttää hyväksi myös ylivelkaantumisessa. Painamalla lisää rahaa kasvatetaan inflaatiota, joka syö velkoja. Ulkomaiset velanantajat eivät tästä tykkää, mutta esimerkiksi Yhdysvallat näyttäisi valinneen inflaation tien keventääkseen valtionvelkaansa.

Nyt Suomi on kuitenkin osa euroaluetta. Suomi ei yksin voi vaikuttaa euron arvoon tai inflaation määrään. Tämä on suurin syy siihen, miksi Kreikka on ajautunut umpikujaan. Se tarvitsisi kipeästi devalvaatiota.

”1990-luvulla voimakas devalvointi ja Nokia vetivät Suomen kasvuun. Nyt ei ole mitään sellaista elementtiä”, Korhonen muistuttaa.

”1980-luvulla elettiin vahvan markan aikaa, jota vastaan Paavo Väyrynen puhui. Nyt eletään vahvan euron aikaa.”

Kun valuutan arvoon ei voida vaikuttaa, jäljelle jää sisäinen devalvaatio eli maan sisäinen kustannusten leikkaus. Käytännössä tämä tarkoittaa palkkojen leikkausta tai vähintäänkin jäädyttämistä. Suomessa palkat ovat nousseet 2000-luvulla yhtä hurjasti kuin Välimeren kriisimaissa. Euromaista ainoastaan Saksassa palkat ovat nousseet maltillisesti, minkä vuoksi Saksan talous on hyvässä kunnossa.

”Tämä voidaan ratkaista vain kolmen porukan yhteistyöllä eli työntekijöiden, työnantajien ja valtiovallan.  Suomi on sellaisessa kriisissä, että tarvitaan kaikkien osapuolten istuminen pöytään. Pelkillä valtiontalouden säästöillä ei pärjätä”, Korhonen muistuttaa.

Kommentoi »