Kolme vinkkiä vastuulliseen matkailuun
Matkailu
Kolme vinkkiä vastuulliseen matkailuun
Haluaisitko matkustaa vastuullisemmin ja ottaa ympäristön huomioon? Tässä kolme vinkkiä, jotka jokainen matkailija voi tehdä.
Julkaistu 20.4.2017
Mondo

1. Reissaa sesongin ulkopuolella

Sesongin ulkopuolella matkustamista perustellaan usein sillä, että se tuo paikallisille tuloja vakituisesti vuoden ympäri. Mutta siitä on hyötyä myös ympäristölle. Matkailija­määrien tasaisempi jakautuminen vähentää ympäristön kuormitusta kohteessa ja pienentää sitä kautta esimerkiksi eroosiota.

Isot, yhtäaikaiset ihmismassat aiheuttavat piikin myös lomakohteen jätevuoreen ja vedenkulutukseen. Jos kierrätys­resurssit tai vesivarannot loppuvat kesken kiivainta lomakautta, jätteet saatetaan jättää lojumaan minne sattuu ja puistot kastelematta.

2. Lennä uusilla koneilla

Lentokoneiden tuottamissa hiilidioksidi­päästöissä on suuria eroja. Osa lentoyhtiöistä on panostanut uuteen, tehokkaampaan kalustoon. Esimerkiksi Norwegian, Air Berlin ja KLM lentävät modernien koneidensa ansiosta samalla polttoaine­määrällä pidemmälle kuin British Airways ja Lufthansa. Tällöin hiilidioksidia vapautuu ilmaan vähemmän.

Mitä vähemmän koneessa on bisnes­luokan paikkoja, sitä tehokkaampaa poltto­aineenkulutus on, kun ihmisiä mahtuu koneeseen enemmän.

Suorat lennot ovat aina ympäristön kannalta paras vaihtoehto. Ilmastoa lämmittäviä rikin ja typen oksideja vapautuu ympäristöön erityisesti lentokoneen noustessa ilmaan sekä sen laskeutuessa.

3. Liiku pyörällä

Hyppää satulaan! Monissa paikoissa pyöräily on hauskin tapa tutustua kaupunkiin tai alueeseen. Puhelimessasi todennäköisesti jo valmiiksi oleva Google Maps sisältää nykyään myös pyöräreitit ja opastaa kätevästi, jopa ääneen, jos pyöräilet kuulokkeiden kanssa. Muista vain ladata kartta etukäteen valmiiksi, jos reitin varrella ei ole saatavilla nettiä.

Pyöräilijäyhteisön ylläpitämästä Bikemap-­palvelusta löytyy pyöräreittejä ja karttoja yli 80 maahan – sekä kaupunkeihin että niiden ulkopuolelle. Maksullinen Bikemap Premium -sovellus on käytettävissä osassa maita ilman verkkoyhteyttä ja reittivinkkien ja ohjeiden lisäksi se opastaa perille. Sovelluksen hinta on 4,90 euroa/kuukausi tai 29 euroa/vuosi.

Astetta kunnianhimoisempaan pyöräilyyn kannattaa kokeilla Stravaa, maailman suosituimpiin kuuluvaa pyöräilysovellusta. Se toimii paitsi reittiapuna, myös harjoituspäiväkirjana ja pyöräilijöiden sosiaalisena mediana. Stravan avulla voi tarkkailla esimerkiksi nopeut­ta ja kalorien kulutusta sekä kilpailla etukäteen asetetuilla reiteillä niin itsensä kuin muidenkin kanssa.

Kaupunkipyöriä löytyy jo yli 300 eurooppalaisesta kaupungista, ja määrä kasvaa koko ajan. Myös New Yorkissa kaupunkipyörät otettiin käyttöön neljä vuotta sitten.

Esimerkiksi Kööpenhaminassa voi muutamalla eurolla kokeilla kahden tunnin ajan sähköllä toimivaa kaupunkipyörää, jossa on pieni sisäänrakennettu tablettinäyttö. Tabletille on valmiiksi ladattu kaupungin kartat ja vinkkejä matkailijalle.

bikemap.net, strava.com, citibikenyc.com, bycyklen.dk 

Lisää matkailun ekovinkkejä löydät Venla Rossin jutusta Hyviä tekoja luonnon vuoksi, joka julkaistiin Mondossa 4/2017. 

Kommentoi »