Tuulilasi

Kolme uutta jäsentä Rally Hall of Fameen

Kolme uutta jäsentä Rally Hall of Fameen
Ralliautoilun kansainväliseen Hall of Fameen on nimetty kolme uutta jäsentä. Tällä kertaa kunnian saivat Stig Blomqvist, David Richards ja Ari Vatanen.
Julkaistu: 3.3.2014
Heitä ennen rallitähtien galleriaan on ehditty nimittää Erik Carlsson, Paddy Hopkirk, Rauno Aaltonen, Timo Mäkinen, Walter Röhrl, Hannu Mikkola, Michele Mouton, Carlos Sainz, Björn Waldegård, Andrew Cowan sekä Tommi Mäkinen.
Ari Vatanen (kuvassa) pääsi 1976 23-vuotiaana Fordin suojatiksi osoittaen välittömästi poikkeuksellista nopeutta etenkin Britannian maaperällä. Hän voitti heti Britannian rallisarjan, mutta ensimmäistä MM-tason voittoa saatiin odottaa vuoden 1980 Akropolis Ralliin. Seuraavana vuonna Vatanen voitti yksityisen tiimin suojissa maailmanmestaruuden Fordilla. Opelilla hän onnistui voittamaan Safari Rallin 1982, mutta siirtyminen Peugeotille tuotti 1984-85 viiden peräkkäisen voiton sarjan. Onnettomuus Argentiinassa oli katkaista uran kokonaan, mutta 1987 tapahtuneen paluun jälkeen Vatanen pystyi vielä voittamaan mm. Pariisi-Dakar kilpailun neljästi.
Stig Blomqvist nousi kansainvälisen ralliautoilun huipulle 1971, jolloin hän voitti sekä Ruotsin Rallin, Jyväskylän Suurajot että RAC Rallin. Blomqvist jatkoi menestyksiään koko 70-luvun Saabilla ja saavutti merkin viimeisen MM-osakilpailuvoiton Ruotsin Rallissa 1979. 1982 hän pääsi ajamaan nelivetoista Audi Quattroa, jolla voitti heti kotikisansa sekä samalla kaudella vielä myös San Remo Rallin. Seuraavana vuonna Blomqvist palkattiin Audin viralliseen tehdastalliin, jonka riveissä ajoi maailmanmestariksi 1984. Myöhemmin Blomqvist kilpaili mm. Fordin ja Nissanin tehdaskuljettajana ja yhä edelleen hänet ajoittain nähdään historic-luokan ralleissa.
David Richards on ensimmäinen Rally Hall of Famen jäsen, jonka ansiot on saavutettu kokonaan muissa rooleissa kuin kuljettajana. Richards alkoi menestyä kartanlukijana 1970-luvun jälkipuoliskolla, jolloin hän myös solmi aktiivisesti suhteita lajille otollisiin rahoittajatahoihin. Hän toimi 1981 Ari Vatasen kartanlukijana auttaen tämän maailmanmestaruuteen, jonka jälkeen lopetti aktiivisen kilpailu-uransa ja keskittyi oman tallin perustamiseen. Tästä yrityksestä kasvoi Prodrive, jonka puitteissa muun muassa rakennettiin Subarun menestys MM-ralleissa. 2000-luvun alkuvuosina Richards kohensi MM-rallien maailmanlaajuista näkyvyyttä hallitessaan lajin TV-oikeuksia.
Rally Hall of Fame on tieliikenteen kansallisen erikoismuseo Mobilian sekä autourheilun kotimaisen lajiliiton, AKK-Motorsport ry:n, yhteishanke. Vaikka hanke on suomalainen, ohjaa toimintaa periaate, että gallerian tulee puolueettomasti kuvastaa saavutuksia rallin saralla koko maailmassa. Niinpä nimitykset Hall of Fameen tekee kansainvälinen valiokunta jonka jäseninä toimivat Kari O. Sohlberg (AKK:n kunniapuheenjohtaja), Michele Mouton (rallin MM-sarjan manageri), Morrie Chandler (FIA:n varapuheenjohtaja), Martin Holmes (toimittaja) sekä Pekka Honkanen (Suomen Urheilumuseosäätiön johtaja).
Rally Hall of Fameen nimetään vain uransa jo lopettaneita tähtiä, mutta he voivat olla muullakin tavoin lajin parissa kunnostautuneita kuin kuljettajina tai kartanlukijoina.
Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa
Kommentoi »