Kohtauksia viime viikolta: Suosittu näyttelijä juhlii saamaansa palkintoa kaupungilla, kun hän huomaa seuruettaan seuraavan viihdelehden toimittajan auton, jossa on tummennetut lasit. Näyttelijä raivostuu ja iskee palkintopystillään auton ikkunan rikki. Toimittaja kaasuttaa pois uhkaavasta tilanteesta, ja näyttelijä juoksee auton perässä tappouhkauksia huutaen.
Viikon toisessa tapauksessa moottoripyöräjengiläisen hautajaisia seuraamaan tulleet journalistit joutuvat uhkailujen kohteeksi. Valo- ja tv-kuvaajat ottavat uutiskuvia hautajaissaattueesta kirkon vieressä sijaitsevassa risteyksessä, kun paikalle tulevat miehet ryhtyvät häätämään heitä pois.
Yksi valokuvaaja yrittää jatkaa työtään kauempana, mutta kolme häntä lähestyvää miestä alkaa vaatia kameroita itselleen. "Kohta lätty lätisee", miehet sanovat ja uhkaavat lisäksi murskata valokuvaajan polvet. Kuvaajaan ei käydä käsiksi, mutta miehet vievät hänen kameroidensa muistikortit.
Myös tv-kuvaajalta otetaan kamera ja se paiskataan lumihankeen. Paikalla oleva poliisi kehottaa kuvaajia olemaan provosoimatta ja poistumaan paikalta. Myöhemmin poliisi luonnehtii tiedotteessaan kahnausta pieneksi välikohtaukseksi.
Edellä kerrotut kohtaukset eivät tapahtuneet missään Venäjällä, jossa toimittajia painostetaan ja jopa murhataan, vaan täällä omassa lintukodossamme Helsingissä ja Joensuussa.
Ei tietysti ole ensimmäinen kerta Suomessakaan, kun liivijengiläiset yrittävät pelotella toimittajia. Juuri tästä syystä rikollisjärjestöistä kertovissa uutisissa ja kuvissa ei ole yleensä toimittajan ja kuvaajan nimeä.
Pahamaineiset moottoripyöräjengit eivät kaihda ottaa yhteyttä suoraan toimittajaan, jos he eivät ole tyytyväisiä itseään koskevaan uutisointiin.
Ei ole myöskään ensimmäinen kerta, kun ravintolailtaa viettävä julkisuuden henkilö menettää malttinsa kuvaajille.
On kuitenkin huolestuttavaa kehitystä, että nettikeskustelujen perusteella entistä useampi suomalainen tuntuu hyväksyvän työtään tekevän median uhkailun. Venla-patsaalla viihdetoimittajan autoa takonut näyttelijä keräsi monilta sympatiaa, koska hän hyökkäsi skandaalilehden toimittajaa vastaan. Ihan oikein sille paparazzille, netissä sanottiin.
Hautajaisuhkailuja koskevaan uutiseen tuli Ilta-Sanomien keskustelupalstalla tällaisia kommentteja: "Ihan oikein noille kuvaajille. Suomessa media luulee saavansa tehdä ihan mitä vaan, mutta nyt vastaan asettui kovempi porukka", "Itse olisin kyllä tehnyt saman tempun, jos vaikka lähisukuni hautajaisiin tultaisiin kuvailemaan", "Haloo – miksi mennä hautajaisiin kuvaamaan, jos ei oo kutsuttu? Oma häppee, jos muistikortti vietiin, se ei kuulu poliisille tippaakaan".
Nyt vain on niin, että molemmissa tapauksissa kuvaajat tekivät työtään ulkona julkisella paikalla aivan laillisesti. Ravintolasta lähtevää julkkista saa kuvata, samoin tiellä kulkevaa hautajaissaattuetta. Tienposkessa seisoskeluun ei tarvita kutsua. Tapahtuman seuraaminen hienotunteisesti etäältä on aivan eri asia kuin mikrofonin tunkeminen hautajaisvieraan suuhun kirkossa.
Sen sijaan väkivallalla uhkailu ja toisen omaisuuden vahingoittaminen eivät ole laillisia keinoja missään oloissa.
Rikosilmoitus uhkailijoista olisi paikallaan, ja sen tekemiseen kannusti myös poliisiylijohtaja Mikko Paatero STT:n haastattelussa.
Poliisin tehtävä on huolehtia myös median turvallisuudesta ja varmistaa, että tiedotusvälineet pystyvät hoitamaan työnsä rauhassa. Nyt vaikuttaa siltä, että Joensuun tapauksessa on syytä tutkia poliisinkin toimet.