Apu

Kissoilla on tutkitusti seitsemän persoonallisuus- ja käyttäytymispiirrettä – Näin eri kissarodut eroavat toisistaan

Kissoilla on tutkitusti seitsemän persoonallisuus- ja käyttäytymispiirrettä – Näin eri kissarodut eroavat toisistaan
Persoonallisuuden piirteiden perusteella eri kissarotujen väliltä löytyi merkittäviä eroja, kertoo väitöskirjatutkija Salla Mikkola Helsingin yliopistosta ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksesta.
Julkaistu: 18.9.2021

Kissa on suomalaisten yleisin lemmikki. Niin kuin ihmisissä, kissoissa on eroja.

Helsingin yliopiston tutkijat suuntasivat kissan omistajille kyselyn, jonka aineisto kattoi yli 4 300 kissaa 26 roturyhmästä. Tutkimus on kansainvälisesti laajin ja merkittävin kartoitus tähän mennessä.

– Tunnistimme seitsemän kissojen persoonallisuus- ja käyttäytymispiirrettä: aktiivisuus/leikkisyys, pelokkuus, ihmisaggressiivisuus, ihmissosiaalisuus, kissasosiaalisuus, sisäsiisteysongelmat ja itsensä pakonomainen peseminen. Rotujen väliltä löytyi merkittäviä eroja, kertoo väitöskirjatutkija Salla Mikkola Helsingin yliopistosta ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksesta.

Pelokkaimpia rotuja olivat venäjänsiniset ja rohkeimpia abessinialaiset. Myös jalostamaton maatiaiskissa sijoittui pelokkaampien rotujen joukkoon. Aktiivisimpia olivat bengalit ja passiivisimpia persialaiset ja exoticit.

Siamilaiset ja balineesit kärsivät usein itsensä liiallisesta ja pakonomaisesta pesemisestä. Turkkilaiset vanit sijoittuivat huomattavasti muita rotuja korkeammalle ihmisaggressiivisuudessa ja matalammalle kissasosiaalisuudessa.

Tutkimustietoa kissojen hyvinvoinnin parantamiseen

Kissoista saatavaa tietoa tarvitaan niiden ongelmakäyttäytymisen karsimiseen ja hyvinvoinnin parantamiseen.

– Jatkossa aiomme selvittää, mitkä tekijät selittävät esimerkiksi kissan pelokkuutta. Tämä voi auttaa kissan omistajaa huomioimaan näitä tekijöitä kissan arjessa. Jos taas jossakin rodussa esiintyy paljon ei-toivottua käyttäytymistä, voivat kasvattajat omilla siitosvalinnoillaan pyrkiä vähentämään tätä piirrettä rodussa. Esimerkiksi aggressiivisuuden ja pelokkuuden tiedetään olevan kissoilla osittain periytyvää.

Sinisilmäinen ja omistajaansa syvästi kiintyvä ragdoll on Suomen suosituin kissarotu.

– Tutkimuksen mukaan rotu on keskimääräistä kissaa rohkeampi ja epäaktiivisempi. Se on myös sosiaalinen ja epäaggressiivinen, mutta kärsii keskimääräistä rotukissaa enemmän itsensä pakonomaisesta pesemisestä.

Kommentoi »