Kissan ja omistajan poikkeuksellinen yhteys ilmi − Tutkimus paljasti, millaisella puheella saat kissan huomion
Puheenaiheet
Kissan ja omistajan poikkeuksellinen yhteys ilmi − Tutkimus paljasti, millaisella puheella saat kissan huomion
Ranskalainen tutkimus on vahvistanut, että omistajan lepertely kissalle vahvistaa lemmikin ja ihmisen yhteyttä.
27.10.2022
 |
Apu

Aiemmissa tutkimuksissa on huomattu, että koiran huomion saa helpommin, kun sitä puhuttelee kuin vauvaa: melodisesti ja hieman korkeammalla äänellä, hieman karkeasti sanottuna lässyttäen. Nyt on paljastunut, että myös kissa tietää, milloin sille puhutaan − joskin myös puhujalla on vaikutusta.

Paris-Nanterrén yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa paljastui, että kissat suhtautuivat tuntemattomiin ihmisiin poikkeuksetta välinpitämättömästi, mutta reagoivat, kun niiden omistajat kutsuivat niitä tutulla äänensävyllä.

Omistajan kutsu sai kissan keskeyttämään toimintansa

Tutkimuksessa 16 nuorelle kotikissalle soitettiin nauhalta puhetta ja kissojen reaktioita − korvien asentoa, pupilleja, hännän liikkeitä, käytösmuutoksia − tarkkailtiin.

Yksikään kissa ei reagoinut, kun tuntematon ääni kutsui sitä nimeltä, mutta omistajan kutsuun reagoi 10 kissaa 16:sta. Kissat keskeyttivät sen, mitä olivat tekemässä ja alkoivat katsella ympärilleen, liikuttivat korviaan tai häntäänsä tai olivat täysin liikkumatta. Tutkimus suoritettiin kissojen kotona omistajan läsnäollessa, mutta omistaja ei ottanut kissaan kontaktia.

Reaktiot olivat yleisempiä silloin, kun omistaja käytti lässyttävää puhetapaa tavallisen, ihmisille tarkoitetun puheen sijaan. On huomattava, että kun ääni oli vieras, äänenpainolla ei ollut vaikutusta − kissaa ei kiinnostanut.

Tutkija: "Tietty puhetyyli kertoo kissalle, että puhumme sille"

Tutkimus vahvistaa ajatusta, että kissan ja omistajan suhde on vastavuoroinen ja tärkeä myös kissalle. Kissa ei siis ole niin välinpitämätön kuin joskus ajatellaan vaan se osaa ja haluaa toimia ja kommunikoida oman ihmisensä kanssa.

− Pitkään ajateltiin, että kissat ovat erittäin itsenäisiä ja haluavat ihmisiltä vain ruokaa ja suojaa. Se, että ne reagoivat vain omistajaansa, tukee ajatusta, että ne ovat kiintyneitä ihmiseen, tutkija Charlotte de Mouzon sanoo.

Koirat reagoivat niille suunnattuun puheeseen, vaikka puhuja olisi tuntematon. De Mouzonin mukaan se, että kissa reagoi vain omistajan puheeseen, viittaisi siihen, että kissan ja sen omistajan yksilöllinen kommunikointitapa vahvistaa niiden keskinäistä suhdetta.

Mouzon, itsekin kahden kissan omistaja, toivookin tutkimustuloksen rohkaisevan kissanomistajia "lässyttämään" lemmikeilleen.

− Tiedämme, että ne reagoivat sellaiseen puheeseen ja se puhetyyli myös kertoo, että puhumme niille. Kissa ymmärtää, että annamme sille huomiota.

3 kommenttia