Apu

Kirsi Piha sanoo tehneensä virhearvion pormestarikisassa: ”Olin šokissa, otin turpaan ja vaikenin”

Kirsi Piha sanoo tehneensä virhearvion pormestarikisassa: ”Olin šokissa, otin turpaan ja vaikenin”
Vuosi on ollut Kirsi Pihalle kova. Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto vei hänen potilastietonsa ja Helsingin pormestariehdokkuus katkesi kriisiin. Katse suunnataan silti eteenpäin. Pihalla on suunnitelma elämänsä seuraavalle kymmenelle merkitykselliselle vuodelle.
Julkaistu: 5.1.2022

Helsingin Punavuoressa sijaitsevassa työtilassa on moderni ja leppoisa tunnelma. Romaniasta kahdeksan vuotta sitten tuotu rescuekoira Hyyppä tulee tervehtimään tulijaa useaan otteeseen, mutta sohvalle Kirsi Piha, 54, ei anna sen asettua, vaan käskee koiran omalle paikalleen. Työtila on Kirsin oma ja se on tarkoitettu hänen uudelle rakkauslapselleen, Purpose Research -instituutille, joka tutkii merkityksellisyyttä työelämässä.

– Olen uuden äärellä, se on kiehtovaa ja kiinnostavaa. Opiskelen tällä hetkellä ja olen perustanut uuden yrityksen. Luulen, että tiedän, mitä haluan tehdä seuraavat kymmenen vuotta.

Muutoksen sysäsi liikkeelle se, että Kirsin Siiri-tytär muutti pois kotoa pari vuotta sitten ja pääsi opiskelemaan psykologiaa. Kirsi jäi asumaan kahdestaan miehensä Marco Mäkisen kanssa.

– Tuli olo, että onko nyt pakko alkaa miettiä eläkkeitä vai voiko olla jäämättä eläkkeelle. Mieluummin ajattelen elämää kymmenen vuoden sykleinä. Teen ainakin kaksi työrupeamaa vielä, ja ne voivat olla tosi erilaisia kuin ennen.

Keväällä kohistiin, kun Kirsi Piha jättäytyi pois pormestarikisasta

Keväällä Suomi kohisi, kun Kirsi Piha, takavuosien politiikan tähti, kävi kastamassa varpaitaan politiikan puolella. Alexander Stubb lausui hänen nimensä ääneen Helsingin pormestarikisan yhteydessä ja siitä alkoi pyöritys.

Ehdokkuutta harkittuaan Piha asettui Helsingin pormestariehdokkaaksi, ja tuli jo valittua kokoomuksen pormestariehdokkaaksi, mutta jättäytyi yllättäen kilvasta pois keväällä 2021 kohun saattelemana.

– Ei se ollut sellainen, että en minä haluakaan tätä, heippa! Päin vastoin, koen Helsingin syvästi merkityksellisenä ja minulle oli kova paikka jättäytyä pois ehdolta.

Piha sanoo tehneensä virhearvion ajatellessaan, että kaupunkihommat ja puoluepolitiikka ovat erillisiä.

– Tilanne on niin kahtiajakautunut ja kärjistynyt, että ne eivät voi olla. Jos on kuntavaaliviitekehyksessä oman puolueensa ykkösehdokas, asetelma muistuttaa valtakunnan politiikkaa siinä mielessä, että silloin edustat sitä koko jengiä. Sitä en osannut arvioida.

Kirsi Piha kieltäytyi kommentoimasta asiaa tuoreeltaan, mutta kirjoitti muutamassa kuukaudessa 67-sivuisen pamfletin, jossa ruoti kokoomusta, ratkaisuaan ja ajatuksiaan. Sen hän julkaisi kesäkuun alussa.

''Luulen, että olin koko kevään vähän šokissa. Otin turpaan ja vaikenin. Se oli omalle kärsivällisyydelleni koetinkivi. Sitten otin vielä toisen kerran turpaan, kun julkaisin pamfletin.''

Politiikassa Kirsi oli mukana ensin Helsingin kaupunginvaltuustossa vuosina 1992–1996 ja 2004–2008 sekä kokoomuksen kansanedustajana vuosina 1994–1996 ja 1999–2003. Euroopan parlamentin jäsen hän oli vuosina 1996–1999.

Kirsin neule: Gant.

Piha toteaa, että todennäköisesti hänen tehtävänsä politiikassa on tehty, mutta korostaa, että Helsinki on hänelle edelleen äärimmäisen tärkeä.

Tällä hetkellä kokoomuslaisuus ei ole Kirsille tärkeä identiteetti, vaikka hän pitkän pohdinnan jälkeen hän päätti edelleen pysyä puolueen jäsenenä. Valtapyrkimyksiä hänellä ei politiikassa enää ole.

– Valtapyrkimykset eivät tunnu minulle millään tavalla merkitykselliseltä. Eivät tuntuneet edes asettuessani ehdolle. Puoluepoliittinen valtapeli ei innosta minua, se ajaa ihmisen yksiulotteiseen tapaan nähdä asioita. Ennen somea katsoimme A-studiota ja ihmettelimme, miksi poliitikot aina riitelevät. Somen myötä sama keskustelu laajeni kaikkien huulille ja yhtäkkiä aloimme riidellä ihan samalla tavalla. Se on hämmentävää.

Ilkeyden ja karkeuden yleistyminen huolestuttaa

Keskustelukulttuuri mietityttää Pihaa syvästi. Sen kärjistymistä siivittää sosiaalinen media, jonka algoritmit kannustavat ärhäkkyyteen.

Piha on huolestunut ilkeydestä, jolla julkisesti leimataan kokonaisia ihmisryhmiä sekä karkeudesta, joka tulee turtumisen myötä yhä tavallisemmaksi.

– Olin kansanedustaja silloin, kun Suomesta tuli EU:n jäsen. Minulla on mökki Etelä-Savossa Läsäkoskella, enkä ollut paikallisten maanviljelijöiden kanssa todellakaan samaa mieltä Suomen EU-jäsenyydestä. He kokivat menettävänsä asiassa ja minä koin EU-jäsenyyden olevan Suomelle välttämätön. Emme me silti toisiamme haukkuneet tuvassa istuessamme tuollaisella tavalla. Eriävä mielipide ei vaikuttanut käsitykseemme toisesta ihmisestä tai hänen arvokkuudestaan.

Yksi hyvinvointia kurjistuttava tekijä on Pihan mielestä vertaileva tapa katsoa itseä ja toisia. Sosiaalinen media korostaa vertailevuutta ja tyytymättömyyttä.

''Vertailevuus tuo turhaa poukkoilemista. Ihmiset vaihtavat nykyään myös työpaikkaa todella usein. Koen, että se liittyy myös vertailemiseen. Tilannehan menee niin, että syöt keskiviikkoiltana puolisosi kanssa edellisen illan makaronilaatikkoa ja teillä on ihan kiva ilta. Sitten menet Instagramiin ja näet kaverisi hääpäivädinnerillä Savoyssa. Sen jälkeen oma ilta tuntuu ihan tyhmältä. Meidän tulisi olla paljon tietoisempia siitä, että merkitysten tulisi tulla ihmisen itsensä sisältä, ei ulkopuolelta.''

Kirsi Pihan perustama viestintätoimisto Ellun Kanat jatkaa porskuttamistaan Taru Tujusen johtamana. Piha ei ole ollut operatiivisessa toiminnassa mukana enää muutamaan vuoteen ja luopui myös hallituksen puheenjohtajuudesta vuonna 2019. Nykyään hän on hallituksen jäsen ja sparrailee tekijöitä sitä mukaa kun tarvetta on.

Kirsi mietti pitkään paikkaansa työelämässä ja huomasi löytävänsä itse eniten merkityksellisyyttä nimenomaan konkreettisesta ja rohkeasti kokeilevasta työstä, jota tehdään yhdessä ihmisten kanssa.

Hän harkitsi tutkijan uraa, mutta totesi, etteivät tutkiminen, kirjoittaminen ja puhuminen riitä hänelle. Nyt oli uran kannalta hyvä hetki lähteä uuteen, sillä vanhat työt eivät enää vie hänen aikaansa liikaa.

Tällä hetkellä Kirsi opiskelee muun muassa psykologiaa ja sitä, mikä tuo ihmiselle merkityksellisyyttä organisaatiossa.

Hän kerää ympärilleen ihmisiä yhteistyökumppaneiksi ja kirjoittaa aiheesta kirjaa.

– Visioni on, että perustamani instituutti pyrkisi yhdistämään kansainvälisiä tutkijoita niin, että meillä olisi hankkeita konkreettisesti organisaatioissa sisällä. Kokeilisimme asioita käytännössä.

Juuri todellisen, koetun hyvinvoinnin ja työelämän yhdistäminen kiinnostaa Kirsiä hänen ”kolmannella urallaan”. Hänestä on haaskausta, jos työelämä ei ole niin hyvää kuin se voisi olla.

– Onhan se kauheaa, jos elämä menee jotenkin surkeissa merkeissä, vaikka edellytykset ovat tosi hyvät. Nykyisen työuupumisen ja työvitutuksen massiivisuus on huolestuttavaa.

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto tuli julkiseksi loppuvuodesta 2020. Kirsi Piha oli yksi tietomurron uhreista.

– Itselläni ei ole varmaan mitään, mitä en olisi julkisesti sanonut, mutta tietysti on hurjaa, kun yksityisillä asioilla uhataan ilman omaa valintaa niiden jakamisesta. Terapiassa yleensä puhutaan ihmissuhteista, joten on hirveää ajatella, että joku toinen altistuu kauttani sellaiseen, jonka osa he eivät halua olla.

– Vastaamo-vuodossa ihmiset pelkäsivät menettävänsä työpaikkansa ja kasvonsa, moni jäi sairauslomalle.

Piha kertoi kokemuksestaan julkisesti ja sai lukuisia yksityisviestejä ihmisiltä, jotka olivat samassa tilanteessa.

– Ihmiset pelkäsivät menettävänsä työpaikkansa ja kasvonsa, moni jäi sairauslomalle. Muutamalta kysyn edelleen, mitä kuuluu.

Tapauksen myötä Kirsi oli mukana tekemässä viestintäkampanjaa yhdessä mielenterveysjärjestöjen kanssa. Tarkoitus oli luoda terapiamyönteisempää kulttuuria. Projektin pohjalle tehtiin tutkimus, josta selvisi, että kovin moni ei työpaikalla kerro suoraan menevänsä terapiaan. He sanovat, että heillä on palaveri.

– Oma suhtautumiseni terapiaan on pelkästään myönteinen. Mielenterveyteen liittyy sellainen hankala asia, että jos saa masennusdiagnoosin, ihmiset ajattelevat, että on toimintakyvytön. En kehota tekemään sairaana töitä, mutta haluan sanoa, että käytännössä työelämässä paahtaa tälläkin hetkellä tuhansia ihmisiä, joilla on samaan aikaan mielessä jotakin sairautta. Voi olla sekä masentunut että toimintakykyinen.

"Ihmiset pelkäsivät menettävänsä työpaikkansa ja kasvonsa, moni jäi sairauslomalle. Muutamalta kysyn edelleen, mitä kuuluu."

Pitkän linjan bisnesnainen ja tietokirjailija on vakuuttunut siitä, että työelämää tulisi jälleen osata ajatella uudella tavalla. Työelämässä lopulta päädytään usein tekemään asioita tavalla, jota kukaan ei halua pelkästään siksi, että kukaan ei kehtaa avata suutaan.

Pihan mukaan työelämässä merkityksellisyys, se, että rakentaa työnsä kautta maailmaa, ei ihmiselle yksin riitä. Kirsi Pihan mielestä merkityksellisyys lähtee jokaisen omasta mielestä – ja ennen kaikkea ihmissuhteista, joissa saa kokea olevansa tärkeä ihmisenä, eikä vain työntekijänä.

"Aika, jossa tapahtuu vuorovaikutusta, on tuottavaa ja merkityksellistä. Kokouksen voi hyvin käyttää siihen, että juttelee ihmisten kanssa ja kysyy, mitä kaikille kuuluu."

– Työelämässä on haettu pitkään voimakkaasti tehokkuutta. Olemme kaventaneet vuorovaikutuspuolta. Puhumme yhtä aikaa turhista kokouksista, joissa hukataan aikaa ja samaan aikaan tunnistamme tarpeen luoda uusia tiloja vuorovaikutukselle ja kommunikaatiolle. Olemme unohtaneet, että meillähän on ne rakenteet jo, niitä kutsutaan kokouksiksi! Aika, jossa tapahtuu vuorovaikutusta, on tuottavaa ja merkityksellistä. Kokouksen voi hyvin käyttää siihen, että juttelee ihmisten kanssa ja kysyy, mitä kaikille kuuluu.

– Tuli sellainen olo, että onko nyt pakko alkaa miettiä eläkkeitä vai voiko olla jäämättä eläkkeelle. Mieluummin ajattelen elämää kymmenen vuoden sykleinä. Teen ainakin kaksi työrupeamaa vielä, ja ne voivat olla tosi erilaisia kuin ennen.

Työ on aina ollut Kirsille antoisaa, mutta iloa elämään tuo myös sirkus. Piha rakastaa nykysirkusta, hän on käynyt sirkustunneilla ja harjoittelee joka päivä käsillä seisomista, toistaiseksi vielä seinä tukenaan.

"Kolme vuotta sitten päätin, että 55-vuotiaana seison käsilläni. Nyt tulee jo kiire."

– Sirkus on mahtavaa, sen yllätyksellisyys, hauskuus ja voima vetoavat minuun. Päätin kolme vuotta sitten, että kun täytän 55, pystyn seisomaan käsilläni. Olen todella hyvässä kunnossa, mutta pelko selälle lentämisestä tekee siitä todella vaikeaa.

Intohimoaan lukemiseen Kirsi Piha ei edes kutsu harrastukseksi, se on elämäntapa. Hän on suuri fiktion ystävä ja käyttää viikonloppunsa lukemiseen. Joka viikko hänellä on yksi arkiaamu, jolloin hän herää lukemaan viideltä ja lukee työpäivän alkamiseen saakka, eli aamukahdeksaan tai yhdeksään.

– Aina ei jaksaisi nousta, mutta sitten muistan, että kirja jäi kyllä tosi kiinnostavaan kohtaan. Laitan aamukahvin ja nautin virkeistä aivoista, aamuisin mieli on vielä tyhjä eikä keskittymisvaikeuksista ole tietoakaan. Lukuaamun jälkeen koko päivä on aivan erilainen. Sitä katsoo maailmaa niin, että tässä näyttää olevan tämä todellisuus, mutta minun mielessäni on toinenkin todellisuus.

Kirsi Piha

● Syntyi: 14. 10. 1967 Helsingissä.

● Asuu: Helsingissä.

● Perhe: Aviomies Marco Mäkinen ja 20-vuotias tytär Siiri. Rescuekoira Hyyppä.

● Työ: Perustamansa Ellun kanat -viestintäyrityksen hallituksen jäsen ja omistaja. On perustanut uuden instituutin ja yrityksen, jotka tutkivat merkityksellisyyttä työelämässä ja organisaatioissa. Kirjoittaa aiheesta kirjaa.

Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
1 kommentti