Apu

Kirsi Pihan kolumni: Huoletonta vai täyttä elämää – ja ovatko ne vastakohtia?

Kirsi Pihan kolumni: Huoletonta vai täyttä elämää – ja ovatko ne vastakohtia?
"Eikö kaikki se, mikä on merkityksellistä, tuo mukanaan myös jonkinlaista huolta, stressiä tai vaivaa?" Kirsi Piha kysyy kolumnissaan.
Julkaistu: 17.7.2022

Kangasniemen S-marketin asiakasvessan jonossa edessäni olevalla naisella on upea tatuointi. Toisessa pohkeessa lukee täyttä ja toisessa elämää: täyttä elämää. Sosiaalisessa mediassa kiertää niin sanottu elämäruudukko. Ruudukko edustaa keskipituisen elämän viikkoja. Jos elää 80-vuotiaaksi, elämässä on 4 000 viikkoa. Ajatus on värittää ruudukosta jo eletyt viikot ja havaita, kuinka vähäiseltä jäljelle jääneet (= elämä) näyttävät. Ei ole aikaa pohtia, miettiä eikä lykätä asioita. Jos haluaa toteuttaa unelmansa, se pitää tehdä heti. Nyt on oikea aika alkaa elää täyttä elämää.

Kesän alussa lehdet pursuavat ajatuksia siitä, millainen on täyden elämän kesäloma. Mitä kaikkea lomalla voi (lue: pitää) tehdä: kotimaanmatkailu, taidenäyttelyt, Euroopan parhaat lomakohteet, raidematkailu, joogalomat ja retriitit, konsertit, uudet ravintolat, perinneherkut, joita on käytävä maistamassa, Italia, Kreikka ja Mallorca – mikä kesähattu, mitkä bikinit ja mistä paras kesämekko, parhaat grilliruokareseptit. Ja vielä: kustannustehokkaat kuohuviinit, pienpanimo-oluet ja pirskahteleva valkoviini sille kalalle, jonka omin käsin on onkinut sen mökin laiturilla, joka on ekoystävälliseksi remontoitu.

Silti sana, joka kaiken keskellä noissa jutuissa korostuu, on huoleton. Me haluamme huoletonta kesää, huolettoman mielen, huolettoman elämän. Keveämpää kaipaa erityisesti viime kevään jälkeen, kun parin vuoden pandemian ja eristyksen jälkeen Eurooppaan on syttynyt omaa perusturvallisuutta järisyttänyt sota.

Amerikassa marssitaan aborttilakien tiukentamisten kera menneeseen samaan aikaan, kun tehdään tiliä narsistisen ex-presidentin vallankaappausyrityksestä ja viattomia ihmisiä tunnutaan ammuttavan kouluissa ja kauppakeskuksissa lähes päivittäin. Kuka meistä ei olisi ansainnut huoletonta kesää?

Huolettomuus näyttää onnellisuudelta. Huoleton istuu laiturilla auringonpaisteessa tai kulkee trendikumisaappaissa Lapin vaellusreittejä. Huoleton kuvaa Instagramiin joka päivä jotakin huoletonta: ravintolaillallisen puolison kanssa, uimaretken keskellä yötöntä yötä, perhosen, joka edustaa omaa huolettomuutta kesäpäivänä. Huoleton ei mieti maksamattomia laskuja, asuntovelkaa eikä kasvihuoneen kastelua. Huolettomalle elämä tapahtuu, ja hän osaa ottaa sen vastaan.

Huolettomuus tuntuu olevan jonkinlainen vaihde, jonka voi laittaa päälle samalla tavalla kuin poissaoloviestin sähköpostiin.

Itselläni ei tuota vaihdetta ole. Kasvihuoneen yrtit on pakko kastella hellepäivänäkin, laskut maksaa heinäkuussakin, ja vaikka auringonlasku voi jälkeenpäin näyttää huolettomalta, ei se kokemuksena usein sitä ole. Maailma on arvaamaton, ja vaikka Eeva Kilpi muistuttaa siitä, että milloin tahansa voi tapahtua jotakin hyvää, on päinvastainenkin mahdollista.

Täyttä elämää ei voikaan rajata huolettomaan. Voisi jopa sanoa, että huoleton elämä on täyden elämän vastakohta. Eikö kaikki se, mikä on merkityksellistä, tuo mukanaan myös jonkinlaista huolta, stressiä tai vaivaa? Se on sitä täyttä. Elämää.

Kommentoi »