Apu

Kun arki muuttuu oudoksi – kirjailija Pauliina Susi kirjoittaa siitä, mikä häntä itseään pelottaa

Kun arki muuttuu oudoksi – kirjailija Pauliina Susi kirjoittaa siitä, mikä häntä itseään pelottaa
Avun tämän vuoden kesädekkari on Pauliina Suden käsialaa. Monipuolinen kirjailija uskoo yksityiskohtien voimaan.
Julkaistu: 25.7.2021

Avun tämänkertaisen kesädekkarin kirjoittaja Pauliina Susi, 53, luo paraikaa uutta rikos- romaanisarjaansa, jonka ensimmäinen osa ilmestyy ensi vuonna. Hänen palkitun psykologisen trilleritrilogiansa ystävien pettymykseksi uusissa kirjoissa ei tavata enää hakkerivelho Land-0:aa ja Leia Lainetta.

– En alkuun edes ajatellut, että Takaikkuna- kirjastani alkaisi kolmen teoksen sarja. Uudessa sarjassa on ihan uudet päähenkilöt. Olen hämilläni, kun ihmiset ovat ihan vaatineet, että trilogia jatkuisi, Susi kertoo.

Niin, mutta jatkuuko?

– Katsotaan. Ehkä vielä palaan kirjoittamaan Pulssille jatkoa...

Susi sanoo kirjoittaneensa aina ”jännitykseen taipuvaisia” juonia. Monipuolisen kirjailijan ensimmäinen rikoskirja oli verkostohuijauksesta kertova Pyramidi (Tammi 2009).

– Minusta kuumottavinta on se, kun tavallisen ihmisen arki muuttuu jotenkin oudoksi. Kirjoitan siitä, mikä itseäni pelottaa.

Idea syntyi flunssassa hotellihuoneessa

Idean Takaikkuna-kirjan (Tammi 2015) internetin huijaus- ja vakoilumaailmaan Susi sai ollessaan miehensä kanssa kirjoitus- ja golfmatkalla Espanjassa. Kirjailija makasi hotellihuoneessa kovassa flunssassa ja alkoi miettiä, mitä tapahtuisi, jos internetissä yleistynyt vihapuhe ja toisten väärinymmärtäminen alkaisivat levitä muuallekin yhteiskuntaan.

– Kökötin hotellihuoneessa, ja yhtäkkiä päässäni alkoi puhua joku tyyppi, joka kertoi, miten asiat netissä hänen mielestään ovat. Tajusin, että tässä nyt tulee tarina. Uskoin, että kirjasta tulisi hyvä, jos en onnistuisi kämmäämään sitä.

"Kirjassa kaikki pienetkin yksityiskohdat pitää tarkistaa. Kun ne ovat kohdallaan, lukija uskoo vaikka mitä!"

Kirjan taustatyöhön hän sai apua muun muassa veljeltään, joka on ohjelmistosuunnittelija, sekä tunnetulta tietoturva-asiantuntijalta Petteri Järviseltä.

– Järvinen odotti innolla luettavaa. Yllättäen kiistelimme myös siitä, koska Tähtien sota -elokuvan ensi-ilta oli Suomessa. Kirjassa kaikki pienetkin yksityiskohdat pitää tarkistaa. Kun ne ovat kohdallaan, lukija uskoo vaikka mitä!

Jännitysromaaneissa Takaikkuna, Seireeni ja Pulssi esiintyvät päähenkilöt Leia ja Land-0 viittaavat suoraan tieteiselokuva Tähtien sodan maailmaan.

– Fanitin nuorena amerikkalaisnäyttelijä Harrison Fordia, jolla on iso rooli elokuvissa. Ei siihen aikaan internetiä ollut, joten liityin amerikkalaiseen Star Wars -klubiin. Minulle kertyi vaivihkaa suuri Tähtien sota -tietomäärä, jolle lopulta löytyi käyttöä, kirjailija hymähtää.

Uusin teos avaa yksityisetsivien maailmaa

Romaanien lisäksi kuunnelmia, novelleja ja tietokirjoja julkaisseen vantaalaiskirjailijan uusin teos on tietokirja Yksityisetsivä – Varjo kannoillasi (Docendo 2021). Se kertoo suomalaisten yksityisetsivien ammatista 14 uratarinan avulla. Kirjahanke vei Suden kokeilemaan muun muassa valheenpaljastuslaitetta sekä toimimaan kohteena varjostamiskoulutuksessa.

– Tutustuin Markku Savolaiseen, eläkkeelle jäämässä olevaan yksityisetsivään, joka halusi kertoa työstään. Sain idean tehdä kirjan. Hankkeen aikana minua yllätti eniten se, miten paljon yksityistä tutkintaa tehdään. Väärinkäytöksiä setvitään paljon ilman, että niistä koskaan ilmoitetaan poliisille.

Pauliina Susi ei ole perheensä ainoa luova taiteilija. Esikoistytär Marianne on laulaja ja musiikkipedagogi, nuorempi tytär Lenita Susi puolestaan menestynyt näyttelijä, joka on tuttu muun muassa tv-sarjoista Sorjonen ja Salatut elämät.

– Lenita näytteli jo päiväkodissa, ala-asteella heillä oli viikoittainen esitystunti. Lenita oli ilmeisesti aika hyvä siinä, koska luokka alkoi odottaa hänen esityksiään, ja tyttö puolestaan sai stressin jo torstai-iltana, äiti muistelee.

Liian verisiä dekkareita tämä ”suljettujen paikkojen mestari” ei lue, vaikka muuten ahmii monipuolisesti kirjoja. Pauliina Susi sanoo rakastavansa erityisesti kanadalaisia naiskertojia, kuten Margaret Atwoodia ja Carol Shieldsiä.

– Viimeksi olen lukenut Tiina Raevaaran tieteistrillerin Polaaripyörre, Saara Turusen Järjettömiä asioita ja Anu Silfverbergin Sinut on nähty, joka oli tosi vavahduttava.

Kommentoi »