Kirahvin poikanen voi kasvaa jopa 2,5 senttiä päivässä – 5 kiinnostavaa faktaa Afrikan savannien pitkäkaulasta
Puheenaiheet
Kirahvin poikanen voi kasvaa jopa 2,5 senttiä päivässä – 5 kiinnostavaa faktaa Afrikan savannien pitkäkaulasta
Oletko kuullut maailman ainoasta valkoisesta kirahvista? Sitä suojellaan salametsästäjiltä sarveen kiinnitetyllä GPS-paikantimella.
Julkaistu 1.12.2020
Apu

1. Vain seitsemän nikamaa

Vaikka kirahvilla on yli ­kaksi­metrinen kaula, on sen kaulassa ihmisen lailla vain seitsemän nikamaa.

2. Ruokaa kellon ympäri

Maailman pisin nisäkäs ulottuu syömään puiden lehtiä sieltä, minne muilla maaeläimillä ei ole asiaa. Kirahvi syö mieluiten akaasian lehtiä ja tekee sitä 16–20 tuntia päivässä.

3. Jopa 2,5 senttiä päivässä

Aikuinen kirahvi on 5,7 metriä pitkä ja painaa lähes kaksi tonnia. ­Poikaset kasvavat jopa 2,5 sentti­metrin päivävauhtia. Vain neljännes niistä ­välttyy leijonien, hyeenojen ja leopardien hampailta ja selviytyy aikuisuuteen.

4. Salametsästys uhkaa

Kirahveja elää 15 Afrikan maassa. Kirahvikanta on pienentynyt 30 vuoden aikana 40 prosentilla. Syinä tuhoon ovat laiton metsästys ja ilmastonmuutos sekä ihmisasutus ja rakentaminen, jotka ­kaventavat eläinten elinympäristöjä.

5. Maailman ainoa valkoinen kirahvi

Keniassa elää luonnonoikku, maailman ainoa valkoinen kirahvi. Pigmenttisairaus leukismi estää sen ihon värjäytymisen, kertoo BBC. Maaliskuussa salametsästäjät tappoivat uroskirahvin puolison ja ­poikasen, jotka olivat myös valkoisia. Nyt uroksen sarveen on kiinnitetty GPS-­paikannin, jotta metsänvartijat voivat seurata sen liikkeitä ja suojella sitä ­salametsästäjiltä.

Kommentoi »