Tuulilasi

Kiinaan nousemassa valtava sähköauton akkujen kierrätysbisnes


Valtion omistama Shanghai Jinqiao Group on jo vuosia purkanut osiin ja hävittänyt televisioita ja tietokoneita. Nyt kiinalaistehdas suunnittelee aloittavansa sähköautojen akkujen purkamisen ja kierrättämisen.
Kuvat Smart

Tehdas on jo hankkinut tarvittavat luvat ja lisenssit, ja nyt tehdasta viilataan sähköauton akuille sopivaksi.

”Uskomme, että sähköautojen määrä kasvaa räjähdysmäisesti, samoin tietysti käytettyjen akkujen”, sanoo tehtaan johtaja Li Yingzhe Reutersille.

Kiinassa vastaavilla markkinoilla on jo mm. Jiangxi Ganfeng Lithium sekä GEM, jonka osake on ollut rajussa nousussa sen jälkeen, kun he kertoivat investoinneistaan omaan akkujenkierrätystehtaaseensa.

Kiinassa oli viime vuonna jo 507 000 sähköautoa, mikä oli 53 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Hallituksen kaavailujen mukaan vuonna 2020 niitä on jo kaksi miljoonaa ja 2025 seitsemän miljoonaa, mikä olisi viidennes koko maan tuotantomääristä.

Myös kovaa vauhtia kehittyvä akkuteollisuus on vahvassa kasvussa; vuoden 2017 kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana Kiinassa on valmistettu 6,7 miljardia litiumakkkua, mikä on 51 % enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Julkaistu: 23.10.2017