Kiina etsii uusia energialähteitä maan syvyyksistä – 11 kilometrin reikä ei silti haasta kylmän sodan kammotusta
Haastava projekti
Kiina etsii uusia energialähteitä maan syvyyksistä – 11 kilometrin reikä ei silti haasta kylmän sodan kammotusta
Kiinan valtion maantieteellisessä hankkeessa on tarkoitus etsiä uusia energialähteitä ja saada tietoa esimerkiksi maanjäristysriskien arviointiin.
16.6.2023
 |
Apu

Poraustyöt alkoivat toukokuun lopussa öljyrikkaalla Xinjiangin alueella Koillis-Kiinassa. Kiinan valtiollisen Xinhua-­uutistoimiston mukaan reikä on määrä porata 11 100 metrin syvyyteen, jolloin se tunkeutuu yli kymmenen eri maakerroksen läpi ja saavuttaa lopulta 145 miljoonaa vuotta sitten liitukaudella muodostuneen kerroksen.

Projekti on tarkoitus saada valmiiksi ennätysnopeasti, vain 457 päivässä.

Porausoperaatio antaa geotieteilijöille tilaisuuden tutkia maanpinnan alaisia alueita. Tavoitteena on myös löytää uusia ­energiavaroja sekä saada tietoa ympäristökatastrofien, kuten maanjäristysten ja tulivuorenpurkausten riskien arvioimiseen.

Hanketta johtaa Kiinan kansallinen öljy-yhtiö CNPC.

Työ ei ole helppo.

– Poraushankkeen vaikeustasoa voi verrata siihen, että ajaisit isoa rekkaa kahden ohuen teräskaapelin varassa, kertoo Kiinan Insinööriakatemian tutkija Sun Jinsheng.

Yli 2 000 tonnia painava poraus­laitteisto on suunniteltu kestämään 200 asteen lämpötiloja ja yli 1 300 kertaa ilmanpainetta korkeampia paineita. ­Lisähaasteita tuovat sääolosuhteet, sillä porauspaikka sijaitsee Kiinan kuumimmassa, kuivimmassa autiomaassa.

Kuin ajaisit isoa rekkaa kahden ohuen teräs­kaapelin varassa.

Hanke on osa Kiinan suuria tiede­­p­oliittisia suunnitelmia. Vuonna 2021 ­presidentti Xi Jinping kannusti maan ­johtavia tutkijoita rikkomaan rajoja.

Syvin porausreikä on Venäjällä

Maailman syvin ihmisen tekemä reikä sijaitsee Kuolan niemimaalla Venäjällä. 12 262 metrin syvyyteen ulottuva reikä sai alkunsa kylmän sodan aikana, kun suurvallat kilpailivat siitä, kuka poraa syvimmälle maan pinnan alle.

Neuvostoliitto aloitti ”Kuolan supersyvän porausreiän” poraustyöt vuonna 1970 ja ne jatkuivat vuoteen 1989, kunnes lämpötila maan kuoren alla saavutti 180 Celsius-asteen, kertoo BBC. Lämpötila oli huomattavasti arvioitua korkeampi, eikä porauksia voitu enää jatkaa.

Neuvostoliiton hajottua ­tieteelliselle projektille ei enää löytynyt rahoitusta ja koko tutkimusalue suljettiin. Nyt hylätyn romukasan keskellä on ruosteinen pulteilla suljettu metallilevy, joka kätkee sisälleen maailman syvimmän porausreiän. Paikalla käy enää satun­naisia turisteja.

Kommentoi »