Apu

Kihniö on Suomen perussuomalaisin kunta


Asukkaat povaavat, että pian syntyvä hallitus ei pysy koossa ja että suurin jytky on vielä tulossa.

Nauhalta kuuluu nariseva naisääni: ”Puoluetoimiston numerossa, johon soititte, on puhelinvastaaja täynnä. Piip!”

Kun tieto jättijytkyn saaneen Perussuomalaisten päätöksestä jättäytyä pois hallitusneuvotteluista kiiri läpi Suomen, puoluetoimiston puhelinlinjoille tuli iso ruuhka.

Samaa ei voi sanoa maantiestä, joka johtaa Pohjois-Pirkanmaalla sijaitsevaan Suomen perussuomalaisimpaan kuntaan, Kihniöön. Sisääntulossa muu vaara -liikennemerkissä killuu lisäkyltti: ”Varo lehmiä!” Tiellä ei näy traktoreita, autoja eikä kävelijöitä. Ensimmäiset ristinsielut näkyvät hautausmaalla, jossa kaksi miestä kaivaa hautaa.

Punatakkinen rouva nousee pyörän päälle ja noituu kylmäksi äitynyttä säätä. Sitten nainen alkaa kehua Perussuomalaisten ratkaisua jättäytyä pois hallituksesta.

– Kun ne eurot menisivätkin Portugalin köyhille, mutta rahat annetaan pankkiireille, hän moittii ja polkaisee sitten kohti kirkonkylää.

Soljan Pakarin kahvilassa kehutaan kunnan omaa kansanedustajaa, perussuomalaisten Lea Mäkipäätä. Hän hommasi kuulemma aikanaan Kihniöstä valtatie 23:lta oikotien Parkanon rautatieasemalle, ja ”pääseehän Lea nyt itsekin helpommin Helsinkiin asiaamme ajamaan”.

Kihniön Lea Mäkipääehti aikoinaan istua SMP:n edustajana kolmen kauden aikana Arkadianmäellä sekä oppositio- että hallituspoliitikkona.

MARKKU LUODES HYVÄKSYY perussuomalaisten oppositioaikeet.

– Nyt syntyvä ”112-hätänumerohallitus” ei liene koossa kauden loppuun asti. Luulen, että uusissa vaaleissa meille tulee entistäkin isompi jytky.

Luodeksella on myös selitys, miksi keskusta menetti kannatustaan perinteisillä maaseudun tukialueillaan, myös Kihniössä.

– Keskustalaiset on itte sen tilanteensa lautakasojensa kanssa sotkeneet, hän hymähtää.

Kaksi Kihniön Kral-Kebab-Pizzeriaan 7,50 euron lounaalle suuntaavaa miestä sanoo, että ”meidän nimistä ei nyt ole niin nuukaa, mutta mielipiteet kyllä saa julkaista”.

– Kansa petettiin taas, ja uudet vaalit tulevat. Timo Soini tietää, että Eurooppa on muutoksen kourissa. Nuo tukirahajutut kaatuvat kuten Soini sanoo. Nythän näkyy jo merkkejä kireydestä. Tanska esimerkiksi alkoi valvoa rajojaan ja tarkastaa, keitä maahan päästetään.

– Luettiin lehdestä, että Jyrki Katainen arvelee meidän täällä maaseudulla arvostavan hänen vastuunottoaan. Ja paskat. Vallanhimoa se on, kuten myös demareilla. Niitten hallitus on demokratian irvikuva. No, onhan tää politiikka just nyt parempaa viihdettä kuin aikoihin.

Leipomoyrittäjä Kari Kokko kehuu Kihniötä viihtyisäksi paikaksi elää. Politiikkaa hän arvioi varovaisemmin, mutta uskaltaa silti nauraa eduskunnan vaatenaulakkoon laitetulle uudelle kyltille: ”Emme vastaa käännetyistä takeista!”

– Konditoriassamme vaalitulos on jo viikkoja ollut pääpuheenaihe. Täällä kokoontuva pikkuparlamentti tosin ei ole vielä ehtinyt perusteellisesti ruotia Perussuomalaisten oppositioon jäämisen seurauksia.

Viitasaarelta Uuteenkaupunkiin säännöllisesti ajeleva Seppo Hyvärinen kertoo Kihniön olevan sopiva puolimatkan kahvitaukopaikka. Välimeren maiden tukemisesta puhuessaan hän kaivaa salkustaan nipun valokuvia äskeiseltä Kreikan-lomaltaan.

– Yhdessä pilapiirroksessa luki, että ”tervetuloa Kreikkaan, rahanne ovat jo täällä!” Meidänhän pitäisi päästä sinne lomailemaan ilmaiseksi. Voisivat sillä tavalla maksaa meille korkoja. Meidän rahoja EU:n pohjattomaan kitaan työntävä Kataisen hallitus ei kauan pysy pystyssä, Hyvärinen uskoo.

TURKISVAATEYRITYSTÄ PITÄNYT Kaija Yli-Knuuttila ja hänen miehensä, turvefirman tuotannossa vuosikymmenet työskennellyt Jouko Yli-Knuuttila, ovat nykyisin eläkkeellä.

– Asumme Joukon sukutilalla ja kasvatamme harrastusmielessä kauraa ja sopimustuottajana timoteitä. Ehdimme olla vuosia Helsingissä ja myös Tampereella, mutta Kihniö veti. Näin vanhemmiten täällä on mukava asua.

Yli-Knuuttiloiden mukaan Kihniössä syntyi yllättävä yksimielisyys ajaa Lea Mäkipää eduskuntaan.

– Henkilö ratkaisi enemmän kuin puolue.

Monet muutkin tunnustavat äänestäneensä Mäkipäätä, vaikka eivät perussuomalaisia olekaan. Kihniön keskusraitilla kaksi pariskuntaa kertoo, kuinka aikaisemmin ehdottoman keskustalaiset perheet jakoivat äänensä Lea Mäkipään ja Parkanon keskustalaisen ehdokkaan kesken. Keskustan ehdokas ei päässyt eduskuntaan.

Kunnanjohtaja Petri Liukku muistuttaa, että perussuomalaisuudestaan tunnettu Kihniö on myös Suomen turvallisin kunta. Valtakunnallista julkisuutta yritetään hyödyntää, kun Kihniö on nyt saatu kartalle.

– Parintuhannen asukkaan kunnan ehdokas saa yli 9 000 ääntä. Onhan se ainutlaatuista. Lea Mäkipään ministeriys olisi ollut vielä merkittävämpää, mutta sehän ei nyt ainakaan heti toteudu.

– Me toivomme voivamme elää itsenäisinä täällä maakunnan reuna-alueilla. Suuruuden ekonomian ei aina pitäisi antaa jyrätä kaikkea pientä ja hyvää. Tehokkuus ei suinkaan automaattisesti tuo laatua. Lea Mäkipään tehtävä on huolehtia toiveidemme täyttämisestä.

Matkailun suurkunnaksi Kihniö ei sentään havittele, vaikka perinteet velvoittaisivat. 1960-luvulla matkailuguru Kalevi Keihänen teetti Kihniön Kipakkaa paikallisen pontikkamestarin opein. Tehdas tosin oli Espanjassa, jossa pontikan keittäminen oli laillista.

Kihniöstä poistuttaessa huomion kiinnittää paikkakunnan nykyjulkkiksen Mika Sundqvistin studio. Siellä keskustan kansanedustaja Mikko Alatalo vieraileesäännöllisesti kunnan perussuomalaisuutta pelkäämättä. Kihniön Siwa-kaupan aukiolla Alatalo saa väärästä puoluekannastaan huolimatta kiitoksen sanat. On kuulemma mukava seuramies.

Julkaistu: 1.6.2011