Tuulilasi

Kialta mielenkiintoinen hybridiuutuus – tarkoitettu Qashqain kilpailijaksiKialta mielenkiintoinen hybridiuutuus – tarkoitettu Qashqain kilpailijaksi

Kia Niro on korealaismerkin vastaus hybridimarkkinoille. Auto asettuu samaan aikaan Toyota Priuksen ja Nissan Qashqain kilpailijaksi.
Teksti Max Lange
Kuvat Kia

Kia Nirossa on crossovermainen korirakenne, mutta teknisesti auto on hybridi. Markkinoilla ei toistaiseksi löydy aivan vastaavanlaista automallia. Kia kertoo, että Niro on tarkoitus tuoda markkinoille noin vuoden kuluttua.

Korealaismerkin mallistossa Niro asettuu Soulin ja Sportagen väliin. Kia itse kutsuu autoa HUV:ksi, eli Hybrid Utility Vehicleksi SUV:n sijaan. Tämä johtuu siitä, että Kia uskoo auton olevan uniikki markkinoilla.

Kian mukaan autossa yhdistyy Toyota Priuksen taloudellisuus Nissan Qashqain käytännölliseen korirakenteeseen. Kia osuu Nirollaan varmasti sopivaan markkinarakoon, sillä suositussa keskikokoisten crossovereiden luokassa ei vielä hybridiä ole tarjolla.

Niro perustuu Kian emoyhtiön, Hyundain, kehittämään hybrideille ja pistokehybrideille tarkoitettuun pohjarakenteeseen. Niron keulalla on 1,6-litrainen ja 105-hevosvoimainen bensiinimoottori, joka on yhdistetty 32 kW tuottavaan sähkömoottoriin. Vaihteistona on kuusilovinen kaksoiskytkinlaatikko.

Kia tähtää Niron hiilidioksidipäästöjen tippuvan alle 90 g/km ja haluaa auton olevan luokkansa taloudellisin. Korealaiset lupailevat, että myöhemmin Niron mallisyklissä mukaan tulee myös pistokehybridivaihtoehto.

Kia tähtää myös yleisesti vihreämpään tulevaisuuteen. Merkki haluaa kasvattaa vuoteen 2020 mennessä yhtiön ”vihreiden mallien” määrää jopa 11 erilaiseen malliin nykyisestä neljästä. Mallit ovat joko hybridejä, pistokehybridejä, täyssähköautoja tai polttokennoautoja.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 16.11.2015