Apu

Keskimääräisiä kevättulvia luvassa – Lapissa lunta tavallista vähemmän ja tulvat jäänevät pienemmiksi – Tornionjoki on poikkeus

Keskimääräisiä kevättulvia luvassa – Lapissa lunta tavallista vähemmän ja tulvat jäänevät pienemmiksi – Tornionjoki on poikkeus
Tämä kevät poikkeaa tulviltaan paljon viime keväästä. Tuolloin poikkeuksellisen talven jäljiltä eteläisessä Suomessa ei ollut lunta sulamaan ja tulvittamaan jokia.
Julkaistu: 1.4.2021

Lämmennyt sää on sulattanut lumia ympäri maata Lappia lukuunottamatta. Näin kevättulvat ovat alkamassa myös muualla kuin Etelä- ja Lounais-Suomessa. Suomen ympäristökeskuksen tulvakeskus ennustaa tulvista enimmäkseen keskimääräisiä tai tavallista pienempiäkin.

Etelä- ja länsirannikon joet ovat ennusteen mukaan tulvahuipussaan jo nyt tai ainakin näinä päivinä. Etelärannikon tulvan arvioidaan nousevan normaaleihin lukemiin, länsirannikolla tulva jäänee tavallista vähäisemmäksi.

Näihin aikoihin suurin tulvariski on Pohjanmaalla, jossa lumen sulaminen yhdistettynä sopiviin sateisiin voi saada tulvaveden kipuamaan rakennuksille saakka. Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan tulvahuippua odotetaan huhtikuun alussa. Sitä voi kuitenkin seurata vielä toinen, kuun alkua suurempi huippu huhtikuun lopulla.

Tällä haavaa näyttää kuitenkin siltä, ettei tulva nouse Pohjanmaallakaan kuin keskimääräiseksi tai hieman sitä korkeammaksi.

Lapissa lunta keskivertoa vähemmän

Lapissa lunta on ollut enimmäkseen keskimääräistä vähemmän. Tämän vuoksi myös kevättulvien arvioidaan jäävän tavallista pienemmiksi. Poikkeuksena kuitenkin on Tornionjoki, jonka pinta voi nousta korkeallekin, sillä sen Ruotsin puolen valuma-alueelle on satanut tavallista enemmän lunta.

Tämä kevät poikkeaa tulviltaan paljon viime keväästä. Tuolloin poikkeuksellisen talven jäljiltä eteläisessä Suomessa ei ollut lunta sulamaan ja tulvittamaan jokia. Pohjoisessa osassa maata sen sijaan oli tullut lunta hyvinkin paljon.

Tämän vuoksi etenkin Lapissa odotettiin suuria tulvia ja pelättiin pahoja tulvavahinkoja.

Kemijoen tulva nousikin korkealle ja Ivalojoella ja Tenolla hätyyteltiin ennätyskorkeuksia. Suuret lumihanget sulivat kuitenkin melko hitaasti ja kovimmat vesisateet ajoittuivat sopivasti tulvahuipun jälkeen. Seurauksena oli pitkä tulva, jonka huippu tuli myöhään. Tulvan aiheuttamat vahingot jäivät vähiin. Tässä auttoi myös hyvä valmistautuminen.

Kommentoi »