Kevään linnut saapuvat: Bongarit mittelevät taitojaan lajien tuntemuksessa lauantaina 9.5. koronasta huolimatta – Tornien taisto siirtyy kotipihoille
Puheenaiheet
Kevään linnut saapuvat: Bongarit mittelevät taitojaan lajien tuntemuksessa lauantaina 9.5. koronasta huolimatta – Tornien taisto siirtyy kotipihoille
Pihojen taisto lauantaina 9. toukokuuta. Säännöt ovat yksinkertaiset: Havaintoja saa tehdä 5–13 välisenä aikana omalta parvekkeelta, terassilta tai muusta pihalta valitusta pisteestä, joka on suurin piirtein viisi metriä halkaisijaltaan. Vain pihalta tehdyt havainnot lasketaan.
Julkaistu 5.5.2020
Apu

Lintuharrastajien jokakeväinen Tornien taisto on leikkimieliseksi väitetty tapahtuma, jossa sadat ihmiset ympäri maata seisovat tuntikaupalla lintutornissa ja yrittävät havaita mahdollisimman monta lintulajia. Viime vuonna kisaan osallistui yli 300 lintutornia ja parituhatta ihmistä.

Korona-aikaan kokoontuminen ahtaanpuoleisiin lintutorneihin sopii huonosti. Siksipä Tornien taiston korvaa tänä keväänä Pihojen taisto, joka järjestetään tämän viikon lauantaina.

Samalla lintubongaustapahtumasta voi tulla suuremman kansanosan huvia, kun ennakkoilmoittautumista ei tarvita ja tarkkailupuuhat voi hoitaa vaikka omalta parvekkeelta lasten kanssa.

Oma parveke, terassi tai piha pelikenttänä

Pihojen taiston säännöt ovat yksinkertaiset: havaintoja saa tehdä 9. toukokuuta kello 5–13 omalta parvekkeelta, terassilta tai muusta pihalta valitusta pisteestä, joka on suurin piirtein viisi metriä halkaisijaltaan. Pihan ulkopuolella olevaa lintutornia ei saa käyttää havaintopaikkana. Sitten vain lasketaan, kuinka monta lajia havaintopaikasta näkyy.

Tapahtuman järjestävän Birdlife Suomi -lintujärjestön mukaan tavoitteena on mukava lintupäivä kaikille linnuista ja luonnosta kiinnostuneille.

Tornien taisto -tapahtumissa sadan lintulajin raja on rikkoutunut joka vuosi sen jälkeen, kun tapahtumasta tuli kaikille avoin vuosituhannen alussa. Sää ja paikalliset olot toki vaikuttavat paljon havaittujen lajien määrään.

Omat havainnot voi ilmoittaa Birdlifen verkkosivulla lauantaina kello 16:een mennessä. Eniten lintulajeja havainnut piha on tiedossa pari tuntia myöhemmin, kun tulokset julkistetaan kello 18. Kunnian lisäksi osallistujille on tarjolla kirjapalkintoja, jotka arvotaan.

Havainnot kannattaa ilmoittaa myös siksi, että suomalainen lintutuntemus nojaa vahvasti lintuharrastajien tekemiin havaintoihin. Omilla parvekehavainnoillaan voi siis pieneltä osalta parantaa myös suomalaista lintututkimusta.

Sinitiainen lienee yksi yleisimmistä kisassa havaittavista lajeista.
Kommentoi »