Monia huolestuttaa kiihtyvä lajikato luonnossa, sinua lähinnä keskustan äänestäjien katoaminen, Annika Saarikko
Kohtuuton vaalitentti
Monia huolestuttaa kiihtyvä lajikato luonnossa, sinua lähinnä keskustan äänestäjien katoaminen, Annika Saarikko
Keskustan puheenjohtaja haluaa, että keskusta on tulevaisuudessa muutakin kuin suomenkielinen RKP. Juttu on viides osa Avun kohtuuton vaalitentti -juttusarjassa, jossa esitämme epäreiluja väitteitä puolueiden puheenjohtajille.
Julkaistu 13.2.2023
Apu

Olet Espoossa asuva cityliberaali, ja hämmästyt usein maakuntien tosikepulaisten umpimielisyydestä.

Keskustan paras puoli on se, että puolueeseen mahtuu hyvin erilaisia ihmisiä eri puolilta Suomea. Todellista umpimielisyyttä on se, että kuvittelee vain oman maailmankuvan olevan ainoa oikea.

Tähtäät siihen, että keskustasta tulee suomenkielinen RKP: kiva pikkupuolue, joka mahtuu mukaan kaikenvärisiin hallituksiin.

En tähtää! Nykyiseen kannatukseen ei voi olla tyytyväinen, mutta 2000-luvulla keskusta on ollut pisimään pääministeripuolueena ja yhteistyössä käytännössä kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa. Puolueen koko riippuu suomalaisten luottamuksen määrästä.

Euroopassa on sota, taantumaa pukkaa ja Suomeakin pitäisi johtaa, mutta puolueen johtaminen on sinulle se tärkein juttu.

Keskustassa on sellainen sanonta, että isänmaan asiat, puolueen asiat ja omat asiat hoidetaan. Järjestys ei ole sattumanvarainen eikä isänmaan asioiden hoitaminen ei ole kärsinyt puolueen tilanteesta millään tavalla. Vaaleihin lähden puolueen puheenjohtajana tietenkin täysillä.

Keskusta vaihtaa väriä hallituskumppanin vaihtuessa: demareiden kanssa olette köyhien asialla, kokoomuksen kanssa ajatte työläiset ahtaalle.

Riippumatta hallituskumppaneista keskustan ydin on sama: paikallisuus, kohtuus, koko Suomi ja tasa-arvo. Kokoomuksen kanssa meidän tehtävämme on pitää esillä heikompien asemaa ja SDP:n kanssa korostuu kestävän taloudenpidon painottaminen.

Ajattelet päivittäin, että mitä ihmettä koko maan hyvinvointia ajava tahtoihminen puuhastelee näiden pienisieluisten luonnonsuojelijoiden kanssa.

Ajattelen pikemminkin niin, että mitä ihmettä nämä tekisivätkään, jos keskusta ei olisi hallituksessa vahtimassa. Pidän huolta, että luontoa suojellaan niin, että se sopii suomalaisten oikeustajuun.

Moni suomalainen on huolestunut kiihtyvästä lajikadosta luonnossa. Sinua huolestuttaa lähinnä keskustan äänestäjien katoaminen.

Koitan korjata näitä molempia. Tavoitteeni on, että keskustalaisuus ei olisi uhanalainen laji.

Keskustalle metsänomistajat ovat nykyään tärkeämpiä kuin viljelijät.

Valtaosa suomalaisista ei ole viljelijöitä eikä maanomistajia, mutta jokainen meistä tarvitsee molempia. Moni maanviljelijä omistaa myös metsää, joten nämä asiat eivät ole vastakkaisia.

Ex-pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi johtavansa puoluetta tulos tai ulos -periaatteella. Sinä olet periaatteissasi selvästi joustavampi.

Olemme menestyneet hyvin kaksissa edellisissä minun johtamissani vaaleissa ja se on tulostavoitteeni myös eduskuntavaaleissa. Keskityn nyt puolueen vaalimenestykseen ja siihen, että tulos olisi mahdollisimman hyvä.

Paavo Väyrynen päätti sittenkin lähteä ehdolle eduskuntavaaleihin. Tämä sopii sinulle, koska Väyrynen nostaa puolueen kannatusta ja lisää puolueen ulkopoliittista osaamista.

Päätöksen Väyrysen ehdokkuudesta tekee keskustan Lapin-väki. Luotan täysin heidän harkintakykyynsä. Ulkopolitiikassa meillä on merkittäviä näkemyseroja, koska keskustan kanta muuttui minun johdollani Nato-myönteiseksi.

Mikko Kärnä paljastui vanhoissa Lapinleuku-blogi-kirjoituksissaan melko synkkämieliseksi ajattelijaksi. Toivottaisit hänet mielelläsi tervemenneeksi perussuomalaisiin.

Mikko Kärnä vastaa itse kirjoituksistaan, ja tekstit on kirjoitettu ennen hänen kansanedustaja-aikaansa. Minulle on tärkeää, että hän on pyytänyt niitä anteeksi.

Sinä olet perheenäiti etelästä, jonka harrastuksiin kuuluvat kahvinkeitto, leipominen ja Lapin miesten sosiaalipsykologia.

Mistä arvasit, että näiden Lapin miesten ajatukset ovat välillä paljonkin mielessä! Olen vannoutunut teenjuoja ja lataan kahvikeittimien aamua varten valmiiksi miehelleni joka ilta. Se on arkirakkautta!

Aviomiehesi on demaritaustainen virkamies Erkki Papunen. Suosittelet kaikille keskustapoliitikoille oman kotidemarin hankkimista.

En muista demareista osaa sanoa, mutta omaani olen ollut kovin tyytyväinen. Suosittelen kaikille joko rakkautta tai ainakin ajatustenvaihtoa eri viiteryhmiin kuuluvien ihmisten kanssa. On parempi, jos ymmärrämme toistemme ajattelua enemmän.

Annika Saarikko, 39

  • Keskustan puheenjohtaja 2020–.
  • Tiede- ja kulttuuriministeri 2019–21, valtiovarainministeri 2021–.
  • Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Sipilän hallituksessa 2017–2019.
  • Kansanedustaja 2011–.
  • Työskennellyt aiemmin muun muassa ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrysen lehdistöavustajana sekä sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän ja Juha Rehulan erityisavustajana.
  • Asuu Espoossa ja Oripäässä, joka on 1 300 asukkaan kunta lähellä Loimaata.
  • Naimisissa demaritaustaisen juristin Erkki Papusen kanssa. Papunen toimii hallitusneuvoksena sosiaali- ja terveysministeriössä.
  • Vuosina 2014 ja 2019 syntyneet pojat.
Kohtuuton vaalitentti
Kommentoi »