Apu

Kesämökin lääkekaappi: varaudu pistoksiin, palovammoihin ja haavereihin

Kesämökin lääkekaappi: varaudu pistoksiin, palovammoihin ja haavereihin
Lomalla apteekki voi olla kaukana, joten mökin lääkekaappi kannattaa varustaa fiksusti. Lisäksi on tärkeää tietää, miten toimia haaveritilanteessa.
Kuvat Fotolia

Kyykäärme, punkki ja ampiainen vaarana

Mökkiläisen suurimmat terveysvaarat vaanivat luonnossa kyykäärmeen, punkkien ja ampiaisten muodossa. Kyyn puremaan on suhtauduttava aina vakavasti.

– Se vaatii välittömästi lääkärin hoitoa, sillä myrkky voi levitä ärhäkkäästi, jolloin tilanne voi muuttua hengenvaaralliseksi. Kyyn purema saattaa johtaa myös raajan menetykseen, varoittaa yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta.

Ensiapuna käytetään kyypakkausta. Purtu käsi tai jalka pidetään paikallaan, jotta myrkky ei pääsisi leviämään. Lääkärissä pureman saanutta hoidetaan oireiden mukaisesti esimerkiksi nesteytyksellä, kortisonilla ja tarvittaessa adrenaliinilla.

– Myös ampiaisen pisto voi joskus johtaa hengenvaaralliseen anafylaktiseen reaktioon. Jos on taipumusta saada tällaisia yliherkkyysreaktioita, mukana tulisi kantaa adrenaliinikynää. Kynän sisältämä adrenaliini pistetään viivytyksettä reiden tai olkavarren lihakseen. Adrenaliinin käytön jälkeen tai anafylaksiaa epäiltäessä tulisi aina hakeutua lääkärin hoitoon.

Myös vähemmän allergisen on syytä mennä lääkäriin, jos ampiaisen pisto on kaulan tai suun alueella ja alue turpoaa rajusti, tulehtuu tai tykyttelee pitkään kivusta. Kyypakkaus rajoittaa reaktiota, mutta vaikuttaa hitaasti. Myös antihistamiinista on kyypakkauksen puuttuessa apua.

Punkki voi aiheutta borrelioosin tai puutiaisaivotulehduksen

Punkit ovat harmillisia vihulaisia, koska ne voivat kantaa Borrelia-bakteeria tai puutiaisaivotulehdusta aiheuttavaa TBE-virusta. Riski saada borrelioositartunta on pieni, mutta sen voi saada lähes kaikkialla Suomessa. Puutiaisaivotulehduksen perinteisiä esiintymisalueita ovat Ahvenanmaa ja Turun saaristo, mutta tartunnan voi saada muiltakin rannikkoalueilta sekä ulkomailta, esimerkiksi Baltiasta ja Keski-Euroopan maista.

– Tärkein suojautumiskeino puutiaisaivotulehdusta vastaan on rokotus. Borrelioosia vastaan rokotetta ei ole. Tämän takia korkeassa heinikossa liikkuessa tulisi käyttää peittäviä vaatteita. Myös kotieläimet voivat kantaa punkkeja turkissaan, josta ne siirtyvät ihmiseen. Lemmikit pitäisikin putsata ulkoa sisälle tullessa. Itselleen ja lapsille kannattaisi tehdä illalla punkkisyyni, Jaakko Halonen neuvoo.

Iholle tarttunut punkki pitäisi saada irrotetuksi vuorokauden kuluessa. Puutiaisaivotulehdus voi tarttua jo lyhyemmässä kontaktissa, mutta borrelioositartuntaa ei yleensä synny alle vuorokauden mittaisesta kosketuksesta.

– On ihan normaalia, että pureman ympärille tulee pieni punoitus, mutta jos se laajenee muutaman päivän jälkeen yli 5 sentin kokoiseksi, on syytä mennä lääkäriin. Myös puremakohtaan myöhemmin ilmaantuva ihottuma voi olla merkki borrelioosista, johon tarvitaan antibioottihoitoa.

Puutiaisaivotulehduksessa kehittyy flunssan kaltaisia lieviä oireita: kuumetta, päänsärkyä ja nivelkipuja. Yleensä vaivat paranevat viikossa, minkä jälkeen potilas saa elinikäisen immuunisuojan tautia vastaan. Kolmanneksella virus tunkeutuu kuitenkin aivoihin ja aivokalvoihin ja aiheuttaa keskushermosto-oireita. Tautia hoidetaan oireenmukaisesti sairaalassa, mutta parantavaa lääkettä ei ole.

Lue lisää borrelioosista:

Hyönteisten pistosten hoito

Muistakin hyönteisistä voi olla mökillä riesaa. Avuksi kannattaa ottaa iholle siveltävät hyönteiskarkotteet. Myös johdottomasta ja sähköttömästä Thermacell-karkottimesta voi olla hyötyä. Se karkottaa hyttysiä 20 neliömetrin suuruiselta alueelta jopa 10 tunnin ajan.

– Hyönteisten pistoista aiheutuvaa kutinaa lievittää mieto hydrokortisonivoide. Myös kylmä vesi on tehokas kutinan lievittäjä, Jaakko Halonen sanoo.

Vesi on parasta lääkettä myös haavojen ja palovammojen hoidossa. Haavoissa toimii juokseva vesi. Se huuhtoo lian ja roskat pois.

– Kun haava on putsattu, sen reunoja painetaan tiukasti kiinni toisiinsa. Kun haavan reunat ovat siistit, säännölliset ja kontaktissa toisiinsa, myös arpi jää vähäisemmäksi. Painamalla vuotokin tyrehtyy nopeasti.

Palovammojen hoito

Palanut raaja pitää upottaa heti viileään veteen. Vamman eteneminen pysähtyy, kun vamma-alueen annetaan olla vedessä 20 minuuttia. Sen jälkeen raaja nostetaan koholle, sillä asento vähentää kipua. Jos vamma-alueella on rakkuloita tai vamma on kasvoissa tai isolla alueella, tarvitaan lääkärin hoitoa.

– Nyrjähdyksiä puolestaan hoidetaan kolmen K:n säännöllä eli kohoasennolla, kylmällä ja kompressio- eli puristussiteellä. Jos jalalla ei kärsi kävellä, kyse voi olla murtumasta. Pallopelejä pelatessa vaarassa on myös akillesjänne. Se katkeaa herkästi etenkin keski-ikäisillä. Korviin kuuluva napsahdus viestii tavallisesti akillesjänteen katkeamisesta, Jaakko Halonen kertoo.

Vaaranpaikoista huolimatta enemmistö mökkiläisistä selviää kesästä ehjin nahoin. Ja kunhan lääkekaappi on varustettu viisaasti, lomavaivat hoituvat helposti.

1 Punkkipinsetit

 Jos punkki kiinnittyy iholle, poista se pinseteillä saman tien. Saat punkin kokonaisena pois, kun tartut siihen mahdollisimman läheltä ihoa ja vedät

varovasti.

2 Kyypakkaus

Kyypakkaus vaimentaa elimistön reaktioita käärmeen pureman sekä mehiläisen ja ampiaisen piston jälkeen. Ota tabletit kerta-annoksena mahdollisimman pian.

3 Hyttyskarkote

Iholle levitettävä hyttyskarkote pitää inisijät ainakin jossain määrin loitolla. Hyttysen pistojen aiheuttamaa kutinaa lievittävät antihistamiinitabletit ja hydrokortisonivoide.

4 Kipulääke

Hoida kipua ja kuumetta ensisijaisesti parasetamolilla. Jos kipuun liittyy tulehdusta, käytä tulehduskipulääkettä.

5 Kylmäpakkaus

Kertakäyttöinen pikakylmäpakkaus on kätevä mökillä, koska sitä voi säilyttää huoneenlämmössä. Kun sen sisällä oleva pussi rikotaan, sisältö kylmenee välittömästi.

6 Ripulilääke

Hoida ripuli suoliston normaalia bakteeriflooraa tukevalla lääkkeellä (Precosa). Myös loperamidia sisältävät lääkkeet (esimerkiksi Imodium) vähentävät ripulin oireita. Muista juoda riittävästi.

7 Laastari ja haavataitos

Puhdista haava. Peitä se laastarilla tai haava- tai rasvataitoksella, jos iho on rikki tai haava on iso tai palovamma. Tarkista, että jäykkäkouristusrokotus on voimassa. Se pitää uusia 10 vuoden välein.

8 Lääkehiili

Sitoo myrkyllisiä aineita ja estää niiden imeytymistä. Jauhe on myrkytyksissä suositeltavin vaihtoehto. Jatko-ohjeita saat Myrkytystietokeskuksesta,  p. (09) 471 977.

9 Matkapahoinvointitabletit

Ehkäise auto- tai venematkan aiheuttama pahoinvointi ilman reseptiä saatavilla matkapahoinvointitableteilla. Kun katsot matkalla eteenpäin, saatat säästyä pahoinvoinnilta.

10 Auringonsuojavoide

Suojaudu auringolta vaatteilla ja auringonsuojavoiteella. Kerroin saisi olla vähintään 30. Vetäydy varjoon päivän kuumimpana hetkenä.

Teksti Maarit Vuoristo

Julkaistu: 22.6.2016
Kommentoi »