
Kate Quinn: Timanttisilmä (HarperCollins)
Kate Quinnilla on erinomainen kyky yhdistellä historian tositapahtumia ja todellisia henkilöitä draamaan ja koukuttaviin juonenkäänteisiin. Itse pidän myös erityisesti hänen tavastaan nostaa esiin aiemmin vähemmälle huomiolle jääneitä naisia. Näistä naisista osa on sankareita, osa pahiksia, osa pieniä mutta tärkeitä rattaita koneistossa. He kaikki ovat joutuneet sodan pyörteisiin ja yrittävät parhaansa mukana pärjätä hulluksi muuttuneessa maailmassa.
Timanttisilmässä huomio kääntyy Neuvostoliittoon. Sydäntä läikähdyttävän ajankohtaisesti päähenkilö on kiovalainen Mila Pavlitsenko, joka tarttuu aseisiin puolustaakseen kotimaataan. Toki toisessa maailmansodassa vihollisia olivat natsit, eivät venäläiset. Historiaa opiskelevasta pienen pojan äidistä tulee poikkeuksellinen tarkka-ampuja, jonka vihollisia ovat milloin saksalaiset, milloin hänen elämänsä pilaamista yrittävä ex-mies, joka tietysti tulee jopa rintamalla silloin tällöin vastaan.
Pian myös propagandakoneisto huomaa Milan ja tämä lähtee Yhdysvaltoihin kiertueelle vakuuttamaan amerikkalaisille, että heidän on liityttävä sotaan. Syntyy yllättävä ystävyys Eleanor Rooseveltin kanssa ja mahdollisuus onneen.
Kate Quinnilta ei ole huonoja kirjoja tullutkaan, mutta Timanttisilmä taitaa olla häneltä tähän mennessä paras. Varaudu siihen, että jäät koukkuun!
Arvio: Selina Keränen
Ann Rosman: Arvoitus pinnan alla (Bazar)
Myös Ann Rosmanin kirjat sijoittuvat historiaan, tosin vain puoliksi. Koukuttava tyyli kuljettaa tarinaa samanaikaisesti niin menneisyydessä kuin nykyisyydessäkin, ja kun molemmissa ajoissa tapahtuu hurjaa tahtia, tylsää hetkeä ei tule.
Marstrandin rannikkokaupunki saa kesällä 1906 kunnian vastaanottaa itse kuningas Oskar II:n. Kylpylästä ja merilevähoidoista tunnettu kaupunki kuhisee, kun ylhäisö janoaa kuninkaan suosiota ja etsii samalla itselleen puolisoa. Uudessa työpaikassa aloittanut nuori lääkäri huomaa pian, ettei kaikki ole niin kuin pitää. Mikä pahinta, hänen pulssinsa hakkaamaan saava nuori nainen on vaarassa.
Tarinan toinen juonne kulkee vuodessa 2013, kun vapaapalokunta löytää harjoituksissaan ruumiin. Karin Adler saa pian selvittää murhaa, eikä hänen yksityiselämänsäkään ole kovin ongelmatonta. Luvassa on monenlaista suhmurointia korruptiosta lähtien, ja pelkona on, että murhat eivät jää yhteen.
Arvio: Selina Keränen
Jenny Colgan: Vuorovetten ranta (Gummerus)
Flora pitää kahvilaa kotisaarellaan ja ottaa haparoivia askeleita kohti rakkautta entisen pomonsa Joelin kanssa. Kun valaat uivat pärskyvistä aalloista Muren rannoille, näky salpaa hengen. Mutta paikallisten mukaan kyse on huonosta enteestä. Löytääkö Flora onnen?
Jenny Colgan jatkaa Muren ja Floran tarinaa kirjassaan Vuorovetten ranta. Tätä kirjaa ei voinut kuin ahmia! Jatko-osa on vielä paljon parempi juoneltaan kuin ensimmäinen osa. Henkilöhahmot saavat paljon syvällisemmät tarinat, joita ensimmäisessä osassa jäin ehkä hieman kaipaamaan. Kirjasta ei puutu juonenkäänteitä ja yllättävyyttä, mikä on raikasta, kun puhutaan chick liteistä.
Vuorovetten ranta on jännittävyydestään huolimatta silti ihastuttava ja sydäntälämmittävä kokonaisuus, joka ei todellakaan jätä kylmäksi. Jos pidit ensimmäisestä osasta, niin todellakin suosittelen tarttumaan tähän, sillä harvoin löytyy tilanteita, joissa jatko-osa olisi ensimmäistä parempi. Tämä kuitenkin oli sellainen.
Lisämausteena niteestä löytyy lyhyt tarina Maailman ääriin, joka kertoo erään Muren asukkaan tarinan…
Arvio: Iida Erikkilä
Lucinda Riley ja Harry Whittaker: Atlas – Papa Saltin tarina (Bazar)
Papa Salt on jättänyt vihjeet omasta menneisyydestään kadonneelle sisarelle. Millainen on todellisuudessa mysteerisen Papa Saltin elämän tarinaja miksi sen yksityiskohtia on varjeltu niin tarkoin? Sisarukset kokoontuvat Titan-huvijahdilla Egeanmerellä vuonna 2008, mutta Papa Saltin päiväkirjan alku vie heidät Pariisiin vuoteen 1928…
Lucinda Rileyn ja Harry Whittakerin Atlas Papa Saltin tarina on juuri niin lumoava päätös erinomaiselle sarjalle, kuin mitä me lukijat toivoimme. Kirjan kerronta on yhtä ihanaa mukaansatempaavaa kuin aiemmissakin osissa. Erityisen hienoa on se, ettei tekstistä pysty erottamaan sitä, missä kohtaa kirjoittaja vaihtuu. Tästä kiitos kuuluu sille, että Riley perehdytti poikansa perusteellisesti luomansa tarinan saloihin. Atlas Papa Saltin tarina päättää Lucinda Rileyn kahdeksanosaisen seitsemän sisarta -kirjasarjan, jonka ensimmäinen osa Seitsemän sisarta ilmestyi vuonna 2017.
Tämä kirja kannattaa ehdottomasti lukea, jos on lukenut sarjan aiemmat osat. Niille, jotka eivät tähän sarjaan ole aiemmin tarttuneet, niin nyt on sen aika! Mikä parempi tilaisuus aloittaa mukaansatempaava kahdeksanosainen sarja kuin kesä?
Arvio: Iida Erikkilä
Sophie Irwin: Seurapiirineidon opas onnenongintaan (Bazar)
Kitty Talbot tarvitsee paljon rahaa. Tai, itse asiassa hän tarvitsee aviomiehen, jolla on paljon raha. Niinpä hän lähtee kotoaan vuonna 1818 kohti koko Englannin vaarallisinta: Lontoon seurapiirikautta.
Kitty ei kenties ole kaikista jalosukuisin tai sivistynein, mutta hän on ehdottomasti määrätietoisin ja ovelin. Mutta miten käy, kun jalosukuinen lordi Radcliffe päättää asettua poikkiteloin Kittyn suunnitelmien eteen?
Sophie Irwinin Seurapiirineidon opas onnenongintaan tarjoilee kaikille Jane Austenin ystäville nopeatempoisemman ja virkistetyn version 1800-luvun romanssitarinoista. Itse pidin tästä tarinasta paljonkin, vaikka sen juonenkäänteet olivatkin hyvin arvattavissa. Kirja oli silti juuri täydellinen yhdistelmä Jane Austenia ja Bridgertonia.
Irwin on osannut koota oikein ihanan ensiteoksen, jolle lukijat varmasti toivovat jatkoa!
Arvio: Iida Erikkilä