Kemiön saariston seittireitti pähkinänkuoressa – Tämä kaikki siellä kannattaa kokea: Suomen hienoin maantie ja paljon muuta
Matkailu
Kemiön saariston seittireitti pähkinänkuoressa – Tämä kaikki siellä kannattaa kokea: Suomen hienoin maantie ja paljon muuta
Kun olet jo ajanut legendaarisen Saariston Rengastien, on aika lähteä tutkimattomille reiteille. Kemiön saaristoa yhdistää pienten teiden verkosto.
2Kommenttia
Julkaistu 27.5.2022
Tuulilasi

Kohta sen pitäisi tulla vastaan. Olen ajanut Kemiön kirkonkylän ohi, kohti meren rantaa. On kerrottu, että tällä tiellä on erityisen hieno silta. Olen varovaisen utelias.

Suomessa autoillessa juuri sillat ovat katteettomimmat kaikista. Näyttäviksi mainostetut osoittautuvat lähes poikkeuksetta esimerkeiksi suomalaisesta insinööritaiteesta. Jos niissä jotain erikoisen hienoa on, ne löytyvät piilotetuista rakenteista.

Uruguayssa on hieno tie, joka vie Punta del Esten lomakaupungista miljonäärien suosimaan entiseen Jose Ignacion kalastajakylään. Matkalle on rakennettu kaksi siltaa, jotka ovat oman automatkansa arvoiset. Ensimmäisessä ajetaan kuin kaksikyttyräisen kamelin selkää pitkin, toisessa silta on rakennettu suureksi liikenneympyräksi. Esteettisen ja kokemuksellisen merkityksen lisäksi niillä on myös funktionaalinen ulottuvuus: superautoja vilisevällä tiellä erikoisilla silloilla hillitään ajonopeuksia. Samalla ne toimivat matkailullisina elementteinä – kun nopeus hidastuu, on aikaa katsoa huikaisevaa maisemaa.

Nyt tie Kemiöstä Kasnäsiin alkaa nousta taivasta kohti. Odotettavissa on jotain. Mutta tällaista en olisi osannut kuvitella.

Tie kaartuu kohti siltaa, joka todella on nähtävyys. Kerrankin.

Lövön silta nousee huikaiseviin korkeuksiin. Jo oikealle kaartuva penger on mainio ajettava. Se toimii samalla lailla kuin Uruguayn Atlantin rannan tien sillat, vauhtia hidastavasti. Eikä tämä vielä mitään. Myös itse silta kiemurtelee vasemmalle. Meri alla kimmeltää kirkkaassa päivässä houkuttelevasti. On pysähdyttävä, ajettava sillan alle ihastelemaan näkyä.

On se komea!

Lövön silta Kemiössä lienee kokonaisuutena Suomen maanteiden hienoin.

Leppoisa lantliv

Saariston rengastie Paraisten saariston läpi Turkuun Nauvon, Korppoon, Houtskarin ja Iniön kautta on Suomen tunnetuin matkailun käyttöön valjastettu tie. Se on kesäisin ruuhkaviikoilla tolkuttoman täynnä. Eikä ihme – onhan se oikeasti hieno. Lautoilta losseille etenevä tie kiemurtelee hauskasti, eikä palveluissakaan ole moittimista: ravintoloita, majataloja ja saaristolaiskauppoja piisaa.

Mutta saaristossa on muutakin.

Sattumalta veneillessä maakarttaa katsoessa ymmärsin, että Kemiön saaristossa, Turunmaan saariston itäpuolella, risteilee niin ikään teiden verkosto. Samanlaista ympyränmuotoista reittiä niistä ei saa, mutta kun käyttää Kasnäsiä keskuspisteenä, seittimäinen reissu on mahdollista tehdä. Tännehän pitää lähteä autolla!

”Kasnäsiin tulee joka päivä vuoden ympäri keskimäärin 800 autoa päivässä”, kertoo Kasnäsin kylpylän ja hotellin yrittäjä Wilhelm Liljeqvist.

En siis ole yksin.

”Onneksi lautta on nyt uusittu. Nyt se ottaa yli 50 autoa kerralla, kun vanha otti vain kahdeksan”, valistaa puolestaan Hiittisten saaressa kauppaa pitävä Birgitta Holmström.

Nytkin jonossa oli perjantairuuhkassa autoja niin paljon, että epäilin kaikkien mahtumista. Henkilökunta viittoili ajamaan lähemmäs, tiukemmin, ja kuin ihmeen kaupalla jokainen auto mahtui lauttaan.

Kemiön saari on Suomen toiseksi suurin merialueiden saari Ahvenanmaan pääsaaren jälkeen.

Se on jo niin suuri, että ei sitä saareksi miellä. Siellä on useita isohkoja keskuksia, kuten vaikkapa Taalintehdas. Maalaismaisema on vaurasta varsinaissuomalaista: peltoja, traktoreita ja kartanoita. Lantliv parhaasta päästä.

”Punaisia ne ovat”, vastaa kauppias Hiittisissä kysyttäessä millaisilla mönkijöillä täällä ajetaan – identifiointi on värin mukaan helppo: Hondia ovat. Se on tosin muutenkin selvää, sillä Hondan mönkijä on kuin Kartano-Volvo. Se on valtamerkki etelärannikolla, mutta pohjoisessa sitä ei juuri tapaa – siellä pitää olla räyhäkkäämpi, ”pimpattavampi”.

Mutta eivät saaret nyt mitään vilja-aittoja ole. Elinkeino on täällä kalastajatiloilla iänkaiken ollut yhdistelmä maan ja meren antimia. Nyt elanto tulee turismista. Mökkejä ja huviloita on paljon. Kauppias kertoo, että Hiittisten saaressa asuu noin parisataa henkeä, mutta säännöllisiä, omalla kiinteistöllään vierailevia lomavieraita on parisentuhatta. He työllistävät mökkitalkkareita ympäri vuoden. Nyt kaupalle on saapunut äijänkörmy, joka työllistää itsensä rakentamalla taloja.

”Se täällä on isoin työ tehtäväksi. Jotkut ovat Kasnäsissä kalajalostamolla, osa merillä. Töitä olisi paljon, kun olisi vaan tekijöitä.”

Nyt kylään on muuttamassa kuulemma yksi uusi perhe. ”He tulevat Sveitsistä. Poika on tulossa kouluun ja rouva tulee tähän kaupalle minulle apulaiseksi, niin oppii kieltä”, Holmström kertoo.

Asuntoja täällä ei ole myynnissä, mutta paikalle sellaista etsimään tullut sveitsiläinen sai tukikohdan, kun vanha suuri pappila päätettiin vuokrata tulijoille. ”Koulun pelastamista ajattelimme – lapsiperheitä tänne tarvittaisiin lisää.”

Rosalan satamassa on ruuhkaa. Rosalassa on kolme keskusta, Rosala ja Hiittinen ja Norr på land, jossa sijaitsee maankuulu leipomo. Saari on ollut aikanaan Hiittisen itsenäisen kunnan keskus. Tarinan mukaan kunnan paperiarkisto unohtui lopulta venevajaan, josta tulva vei ne mereen.

Kasnäs on alueen keskus

Kaikkialla remontoidaan kiihkeästi. Lomasesonki on juuri alkamassa: ravintoloita, kahviloita ja majataloja ollaan pian aukaisemassa.

Kasnäsin suuri kylpylä-, hotelli- ja ravintolakokonaisuus on auki ympäri vuoden. Sen suosio on kasvanut vuosi vuodelta, joten seinät ovat tulleet vastaan. Nyt talvella käynnistyi pitkään suunniteltu suuri investointi, jossa vanha kauppa- ja ravintolarakennus korvataan uudella. Investointi on arvoltaan useamman miljoonan.

”Vanha rakennus puretaan, kun tämä on valmis”, Liljeqvist kertoo.

Valmista pitäisi olla toukokuun alussa. Kylpylä on uusittu vast’ikään ja uutta majoitustilaa suunnitellaan jo. ”Meillä on koko vuoden ajalla mitattuna noin 80 prosentin täyttöaste. Se on mielestäni paljon”, sanoo Liljeqvist.

Örön vierassataman grillibaarin terassilla automatkalainen pääsee ihastelemaan veneitä.

Viileää vain maan alla

Kasnäsissä yöpyvä voi jättää autonsa maksuttomalle parkkipaikalle ja käydä tekemässä yhteisaluksella yön yli reissun Örön linnakesaarelle.

Kestävyyttä mitataan pitkän helteisen päivän loppusuoralla kaukana kaikesta, keskellä kivierämaata Örön Pohjoiskärjessä.

Aktiivisella matkalaisella saattaa jossain Italiassa löytyä liikaa herkkyyttä kirkollisiin nähtävyyksiin. Kun jonottaa kesäkuumalla puolenkymmeneen kirkkoon, tietää lomailevansa. Samaa juurta oleva into saattaa temmata mukaansa Örössä, jossa on erilaisia linnakkeita ja muita sotahistoriallisia nähtävyyksiä koko päivän mitalle. Sillä erotuksella toki, että näihin ei tarvitse jonottaa – jokaiselle kävijälle löytyy oma korsu!

Silti painamme nyt vielä yhdet bunkkerit, ja onneksi, sillä viimeisistä saamme myös parhaat tunnelmat. Kun aurinko paistaa häpeilemättä, viileää on vain maan alla.

Muutamia puolisuljettuja ovia aukomalla pääsemme syvälle vuoren sisään. Näkymä pienistä aukoista yli saariston on mahtava.

II maailmansodan taisteluihin osallistunut, tsaarin Venäjän varustama linnoitussaari palveli varuskuntakäytössä vielä muutamia vuosia sitten, joten ajallista kerrostumaa Örössä on kylliksi ajatuksia herättävään vierailuun. Ja Metsähallituksen ylläpitämien kulttuurihistoriallisten luontopolkujen informaation määrä on vähintään riittävä.

Örö vapautui puolustusvoimien käytöstä vuonna 2015. Saaren matkailutoiminnasta on vastannut nyt kolmen kesän ajan saaristomatkailun konkari Nina Liski-Tirkkonen yhdessä miehensä kanssa. He ovat erityisesti keskittyneet kehittämään palvelua. Örössä matkalainen saa niin ylellisen kokemuksen kuin vain haluaa, mutta koska kapasiteettia on tarpeeksi, myös budjettimatkalaiselle on tarjottavaa. Majoitustilaa saarella on runsaasti. Erilaisten mökkien ja rivitalohuoneistojen lisäksi sieltä löytyy keskeisellä paikalla sijaitseva tyylikäs, moderni hotelli sekä hostelli. Telttailualuekin on.

”Kun lautta tulee rantaan, saari tuntuu täyttyvän. Mutta tämä on niin iso kohde, että kun vieraat hajaantuvat, heitä ei yht’äkkiä näekään missään. Rauhassa saa tutustua”, Liski-Tirkkonen naurahtaa.

Saaristossa luotetaan hyväksi havaittuihin luottopeleihin.

Pittoreskein kaikista

Öröseen ei voi mennä autolla. On siis palattava takaisin Kasnäsiin, josta lähtee autolautta Högsåraan – legendaarinen veneilyn kohde on myös automatkalaisen saavutettavissa.

”Majoituskapasiteettia täällä saisi olla enemmän”, kertoo Jenny Örnell-Backman.

Örnell-Backman pitää miehensä kanssa Högsårassa mainiota Rumpan baaria. Laiturille rakennettu terassiravintola on tullut tunnetuksi drinkeistään.

”Halusin perustaa tähän Jenny’s Champagne Barin. Kun aloitimme, alkoholin anniskeluun oli erilaisia lupakategorioita. Niinpä jouduimme aloittamaan toimintamme lonkerolla ja oluella, ja se oli kyllä mahdottoman kaukana alkuperäisestä ideastani.”

Pariskunta asuu saaressa ja pitää täällä myös lihakarjaan erikoistunutta maatilaa sekä tarjoaa maatilamajoitusta. Ja kyllä – nyt Rumpan baarista saa myös samppanjaa.

Rumpan baarin parkkipaikalla on muuten omat paikat Ferrareille. Nämä saaristotiet Kemiössä ovat ajajan teitä. Osa on jopa asfaltoitu, mutta osa on edelleen hiekkaisia. Ne mutkittelevat pellon reunasta kangasmetsikköön. Leikata ei sisäkaarteessa kannata, sillä usein tie kääntyy ei ojan vaan kallion laitaa nuollen.

Jossain tie kulkee jopa avokallion päällä.

”Veneilijöitä on toki Högsårassa paljon, mutta kyllä kesällä automatkalaisiakin tulee. Niiden määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta, mutta vielä tänne mahtuu”, Örnell-Backman kertoo.

Högsåran kuuluisin kahvila on Farmors. Puutarharavintola löytyy keskeltä idyllistä kylää. Se on niin suosittu, että läheiset pellot on varattu nykyisin autojen parkkipaikoiksi. Ellei niillä sitten ole käsipallomaaleja – ovathan nämä alueet, Turku, Hanko ja Tammisaari, osa perinteistä käsipallorannikkoa.

Nyt Farmors Cafe on vasta laittautumassa kesää varten, mutta pihalla ramppaa halukkaita matkalaisia koko ajan – ”emme ole vielä auki” kuuluu yhtenään. Mutta muutaman päivän päästä on toisin. Silloin hurmaavan vanhan talon pihapiiriin levittäytyville pöydille kannetaan kuuluja leipomuksia.

Sisälle ei tarvitse mennä sadetta pakoon.

Sillä näillä salaisilla pienillä saaristoteillä paistaa aina aurinko!

Högsårassa tiet ovat kapeita. Syreenipuskia on jokaisen talon laidalla. Autolla kannattaa ajaa myös sivutielle, joka vie Keisarinsatamaan. Se on saanut nimensä suurruhtinas Aleksanteri III mukaan, sillä hän vietti täällä kesiään 1885–1894.

Seittireitti saaristoon pähkinänkuoressa

Kemiön saaristo on hyvä kohde vaikka viikon reissuksi.

Kemiön kirkonkylässä kannattaa toki pysähtyä, mutta ensimmäinen yökohde on Kasnäsissä. Täällä voi pysähtyä parin yön ajan, jolloin ehtii nauttia kylpylästä sekä lähistön kulttuuri-, harrastus- ja luontokohteista.

Sen jälkeen reissataan auton kanssa yhteysaluksella Rosalaan, jossa vietetään yksi yö mökkimajoituksessa.

Paluu takaisin Kasnäsiin, jonne jätetään auto ja hypätään Örön linnakesaarelle pariksi yöksi.

Sieltä palattua otetaan auto jälleen alle ja heitetään munkki hurmaavan pittoreskiin Högsåraan, josta toivottavasti löydetään majoitusta. Jos ei, illan suussa takaisin ja ajetaan Taalintehtaalle, jossa majoitusta on jo enemmän; joka tapauksessa Taalintehtaalla kannattaa pysähtyä yhden yön ajaksi ja tutustua sataman iltavilskeeseen.

Koe

Kemiön Pyhän Andreaksen kirkko

Jos matkallasi koet tarpeelliseksi tutustua hengelliseen antiin, täällä sen voi tehdä joko Hiittisten vanhassa puukirkossa tai sitten Kemiöstä löytyvässä, vuonna 1469 valmistuneessa Pyhän Andreaksen kivikirkossa. Lars Sonckin restauroima kirkko on erityisen jykevä näky – saaristolaiset ovat olleet aina jumalaapelkäävä kansaa.

Lövön silta

Suomen maanteiden kaunein silta löytyy Kemiöstä. Dragsfjärdin ja Kasnäsin väliselle yhdystielle 1830 sijoittuva Lövön silta yhdistää Lövön ja Söljeholmenin saaret. Vuonna 2011 valmistunut 473 metriä pitkä, 7-aukkoinen liittopalkkisilta korvasi paikalla liikennöineen Lövön lossin. Huomaa ihanasti kaartuva muoto

Söderlångvik

Kemiön saariston keskeisin museokohde on Söderlångvikin kartano. Ensimmäinen maininta siitä löytyy jo vuodelta 1511. Liikemies ja kulttuurimesenaatti Amos Anderson osti kartanon vuonna 1927 ja nyt se on sekä pysyvien että vaihtuvien taidenäyttelyiden koti. Herraskainen kartano on toki nähtävyys itsessään.

Holmströms Lanthandel

Rosalan saaren Hiittisten kylästä löytyy yhä aito saaristokauppa. Siellä on poikkeuksellisen laaja valikoima kaikkea, mutta myös pieni paikallisten suosima ravintola, jossa tarjolla erinomaista kotilounasta seisovasta pöydästä. Jos hyvin käy, vierailusi aikana pakit on täytetty kaalilaatikolla!

Rousal Brygghus

Rosalassa pitkän ja erityisen kiemuraisen hiekkatien päästä löytyvä panimo tarjoaa paikallista olutta ja maistuvaa ruokaa Taproom Smokehousessa. Tarjolla on ruokaa maalta ja merestä, aina brisketeistä bouillabaseen. Olutta myös mukaan omasta myymälästä.

Rumpan bar

Högsåran pakollinen käyntikohde. Erikoinen laituribaari levittäytyy vanhoihin rantavajoihin. Mainio sauna, josta voi varata yksityisvuoron. Mereen pulahdetaan uimaan suoraan saunavajasta. Terassilla on aina bileet käynnissä, eikä ihme: baarista saa mainioita drinkkejä. Rumpan barista voi kysellä myös mökkimajoitusta likeiseltä maatilalta.

Yövy

Kasnäs

Kylpylähotelli on alueen keskus. Sieltä lähtevät lautat kaikkialle saaristoon. Tarjolla on hotellihuoneita ja suosittuja rivitalomaisia huoneistoja. Auton saa niihin pihalle ja terassilta pääsee suoraan rantakallioilla kulkevalle luontopolulle. Täällä voi viettää laiskan päivän joko lekotellen meren rannalla, uiskennellen kuumissa uima-altaissa rantasaunan laiturilla tai polskien kylpylässä, jossa on nykyisin myös lämmitetty ulkouima-allas. Kasnäsissä on myös ravintola ja elintarvikekauppa.

Peti ja puuro

Rosalan saaressa on kohtuullisesti majoitusta. Peti ja puuro tarjoaa tyylikkäitä mökkejä, joissa on merinäköala – ja mikä mukavinta, veneen käyttö sisältyy hintaan. Näin myös autolla matkustava voi suunnata päiväksi merelle koluamaan lähiluotoja onkivavan kanssa. Tai paistattelemaan päivää bikineissä. Mutta siinä nautiskellessasi muista – elämä saaristossa on kovaa… Peti ja puuro pitää yllä pientä museota, jonka näyttely kertoo ihmisten taistelusta jokapäiväisestä leivästä 1900-luvun Hiittisissä.

Rosalan viikinkikeskus

Näillä alueilla viikingit olivat todellinen uhka. Nyt ne ovat matkailutulon lähde. Rosalasta löytyy viikinkikeskus, jossa on myös alueen erikoisin majoitusvaihtoehto – jurtta-tyyppinen teltta! Päällikön huone Björnissä saa nukkua puolestaan sängyssä, joka on replika viikinkiaikaisesta hautalöydöstä.

Farmors cafe

Högsåran saaren kuuluisin nähtävyys on kahvila. Sosiaalisen median aina innokkaiden valokuvaajien suosikkikohde, jossa näyttävyydessä puutarhan kanssa kilpailevat vain leipomukset. Högsårassa on rajallisesti majoituskapasiteettia. Farmors Cafen Villa Cecilia on yleensä täyteen varattu jo aikaisin keväällä, mutta peruutuspaikkoja voi kysellä.

Örö

Linnakesaarelle voi tehdä päiväreissun, mutta jos matka-aika tarjoaa yhtään mahdollisuuksia, sinne kannattaa jäädä vähintään yhdeksi yöksi. Nähtävää ja koettavaa nimittäin riittää, jo alkaen todella syrjäisistä länsilaidan rannoista, joilla voi viettää päivää rauhassa oman seurueen kesken. Opastettuja vierailuita valtavan Obuhov-tykin sisälle ja luontonähtävyyksiä (muun muassa rannoilla runsaslukuisena kasvava merikaali). Useita ravintoloita ja saunoja. Tarjolla reilusti vuodepaikkoja joko hotellissa, hostellissa tai omissa taloissa. Myös telttailualue.

Strandhotellet

Taalintehtaan ranta kuhisee kesäisin elämää kuin Nauvo tai Hanko. Runsaasti kunnianhimoisia ravintoloita, suorastaan romanttisen vanhanaikaisissa teollisuussataman kulisseissa. Hyvällä paikalla vanhassa puisessa piparkakkutalomaisessa kaupunkitalossa sijaitseva Strandhotellet on hyvä valinta yöpaikaksi saaristoreissulla, joko mennen tai tullen.

2 kommenttia