Tuulilasi

Käytetyn auton osto on hullun hommaa


Otsikon väite on raju, sillä viime vuosina aika moni suomalainen on hankkinut nimenomaan käytetyn auton.
Kuvat Anssi Kienanen

Taantuman kurimuksessa uusien kauppa takkuaa vuodesta toiseen, mutta käytettyjen puolella riittää suhinaa. Tämän ovat huomanneet myös merkkiorganisaatiot. Ne tarjoavat aktiivisesti huoltopalveluja aina vaan vanhemman vuosikerran autoille.

Sinänsä tämä on hyvä asia, mutta se kertoo samalla karua kieltä Suomen autokaupan tilanteesta: jumissa ollaan ja jäitä poltellaan.

Jako uusiin ja käytettyihin on ikuisuusaihe, josta olen kirjoittanut ennenkin. Olen sitä mieltä, että tämä perinteinen tapa hahmottaa maailmaa on aikansa elänyt.

Miettikää nyt vaikka asuntokauppaa: jos ostan 1970-luvulla valmistuneen kämpän, en suinkaan kehu tutuilleni, että ostin käytetyn asunnon. Uusihan se tietysti on!

Autoihin voisi soveltaa ihan samaa logiikkaa. Tyypillinen autonostaja on kiinnostunut tietyn merkkisestä ja mallisesta autosta. Ja kun käytössä on vain rajallinen määrä rahaa, ostajan pitää tehdä iso päätös: hankkiako ajamaton peli pienellä koneella ja huonoilla varusteilla vai muutaman vuoden ikäinen yksilö kaikilla herkuilla.

Numerossa 5/2014 keskitymme juuri näihin autoihin. Ne ovat toki käytettyjä, mutta myös erittäin käyttökelpoisia.

Tuulilasin 5/2014 pääkirjoitus.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 17.4.2014