"Kaupunkia suunniteltaessa pitäisi kuunnella ihan kaikkia kaupunkilaisia"
Puheenaiheet
"Kaupunkia suunniteltaessa pitäisi kuunnella ihan kaikkia kaupunkilaisia"
Arkkitehtuuri on väline yhteiskunnan muovaamiseen, sanoo Hilla Rudanko, 28. Hän on työparinsa Anssi Kankkusen kanssa noussut kansainvälisissä listauksissa maailman kiinnostavimpien nuorten arkkitehtien joukkoon. Parhaat suunnitelmat syntyvät yhteistyössä.
29.4.2015
 |
Image

Sitoutuminen syntyy osallistumisesta. ”Rakennukseen syntyy tunneside, kun mahdollisimman moni paikallinen saa olla mukana tekemässä sitä. Käytimme Kambodžaan Sra Poun kylään suunnittelemamme ammattikoulun materiaalina itse tehtyjä maatiiliä. Suuremmissa hankkeissa osallistuminen on mahdollista suunnitteluvaiheessa.”

Kehitä omat metodisi. ”Uusi Kaupunki -kollektiivimme järjestää kaupunkisuunnittelun työpajoja ja kehittelee metodeja, joilla asukkaat saadaan innostumaan ja ideoimaan. Kutsumme kokoon mahdollisimman kirjavan joukon. Oulun työpajaan osallistui muun muassa sarjakuvataiteilijoita, asukasaktiiveja ja päiväkotiryhmä.”

Kuuntele. ”Kaupunkia suunniteltaessa pitäisi kuunnella ihan kaikkia kaupunkilaisia.”

Astu alas jalustalta. ”Arkkitehdeillä on ollut tapana mystifioida työtään. Lähdimme mukaan tekemään Kaupunki uusiksi -ohjelmaa popularisoidaksemme alaa. Haluamme tavoittaa myös ne, jotka eivät koe hyötyvänsä mitenkään arkkitehtien työstä.”

Uskalla myydä osaamistasi. ”Pitkään on elänyt käsitys, ettei arkkitehdin sovi mainostaa työtään. Anonyymi kilpailuvoitto on ollut ainoa oikea tapa edistää uraa. Meidän sukupolvemme on ollut pakko keksiä uusia keinoja työllistää itsemme. Soittelemme aktiivisesti ympäriinsä ja myymme työtämme omilla kasvoillamme.”

Tarve sanelee suunnitelman. ”Sra Poun kyläläiset tarvitsivat ammattikoulun pienellä budjetilla ja pika-aikataululla. Ulkoministeriö oli liian hidas, joten päädyimme keräämään rahoituksen rakennusalan yrityksiltä. Se oli nopea reaktio nopeaan tarpeeseen. Koulun saama kansainvälinen huomio oli osoitus pienen projektin suuresta symbolisesta arvosta.” ■

Kommentoi »