Kaupungin paras karkkikauppa
Puheenaiheet
Kaupungin paras karkkikauppa
Iina Thieulon hullaantui Roobertin Herkusta ja sen suklaa-lakritsipalleroista.
8.1.2015
 |
Image

Iina Thieulon hullaantui Roobertin Herkusta ja sen suklaa-lakritsipalleroista.

Kun Koskelan Marja ja Martti olivat lapsia, heidän isoäitinsä pyöritti Iso Roobertinkadulla pientä herkkukauppaa. Hämärä puoti oli täynnä tuoksuja, ja sen hyllyt notkuivat erikoissäilykkeitä, pähkinöitä, kuivahedelmiä ja makeisia. Purnukoissa kahden pienen silmäparin katseita keräsivät Alku-toffeet, mozartinkuulat, vadelmaveneet, salmiakit ja kuivatut ananasrenkaat.

Elokuussa Koskelan sisarukset toteuttivat haaveensa ja avasivat Viiskulmaan kodikkaan makeiskaupan, Roobertin Herkun, vain kivenheiton päähän isoäitinsä entisestä puodista. Sen syvänvihreällä seinällä roikkuu mummin kultareunuksinen peili, tilaa valaisevat vanhat kristallikruunut. Värikkäät irtokarkit hehkuvat lasipurnukoissa pyöreillä tiikkipöydillä.

”Puoliltapäivin ostoksilla käyvät koululaiset, iltapäivällä lasten vanhemmat, illansuussa töistä lähtevät. Varsinkin perjantaisin aikuiset käyvät ostamassa itselleen viikonloppupussin, ja syksyllä meiltä haettiin Vain elämää -karkkeja: kauppa hiljeni heti ohjelman alettua”, Marja Koskela kertoo.

Laatutietoisuus on selkeä viime vuosien ruokatrendi, joka näkyy makeispuolellakin. Feikki ei kelpaa.

”Ideamme on hankkia aina alkuperäinen tuote ja mielellään suoraan tehtaalta. Myymämme ufot ovat Jämtgottin, nallekarkit Haribon, vadelmaveneet Tomsin. Aidon maun erottaa kyllä väärennöksestä”, Martti Koskela sanoo.

Lähes 150 irtokarkin valikoimasta noin puolet edustaa tuttuja suosikkeja, puolet eksoottisempia kokeiluja. Purnukoista löytyy muun muassa pehmeäntahmeita vaahtoaivoja ja vesimelonikaramelleja.

”Toisaalta perinteetkin kiinnostavat. Etenkin nuoret aikuiset ovat hullaantuneet klassikoista, kuten tikkunekuista ja Kiss-Kiss-karkeista”, Marja Koskela sanoo.

Tiedostava kuluttaja arvostaa käsityötä ja pieniä makeispajoja. Kotimaisista artesaanimakeisista hyviä esimerkkejä ovat Satuluomuksen toffeet, Namituvan salmiakit ja Chjokon suklaapraliinit. Valikoimiin kuuluu myös puodin omia tuotteita, kuten perheen kesämökin lähellä valmistettu puolukkalimonadi. Loppukesän hitti oli salmiakkipehmis, jonka sisarukset kehittivät itse vanhempiensa autotallissa.

”Kun salmiakkijauheelle löytyi oikea sekoitussuhde, näimme heti toistemme katseista, että nyt tuli hyvä!” ■

Kommentoi »