Image

Kaupan hierontaa

Kaupan hierontaa
Seksin oston kriminalisointi on puhuttanut eduskuntaa ja kansaa. Seksiä myyvät thai-hieromapaikat eivät silti tunnu kiinnostavan ketään.

Nelikymppistä naista naurattaa, kun hän sulkee verhon ja lähtee viemään antamiani rahoja Helsingin Urheilutalossa sijaitsevan ”Alex Massage” -yrityksen takahuoneeseen.

Istun yksin alushoususillani nuhjaantuneen patjan päällä. Pieni vanerikoppi on verhoiltu punaisella kankaalla, joka heijastaa rusotuksen kasvoilleni. Pöydällä on vauvaöljyä, viisi rullaa talouspaperia sekä paketti Golden hand -merkkisiä kumihanskoja.

Peli tehtiin selväksi kättelyssä. Hieronta maksaa kaksikymppiä puolelta tunnilta, ja päälle maksetaan sen mukaan mitä haluaa: käsijuttu viisikymppiä, seksi kaksisataa.

Verho aukeaa. Sisään astuu toinen aasialaisnainen. Rasittuneen näköinen nainen on melkein pelottava. Hän hyppää kireissä viidakkoshortseissaan päälleni ja alkaa hieroa selkääni. Tuntuu varsin tavanomaiselta painelulta ja sivelyltä, aivan kuin klassisessa hieronnassa. En tiedä, missä vaiheessa on tarkoitus siirtyä itse asiaan. Kun kädet siirtyvät pakaroihini, jännitän vartaloani yhä enemmän. Mitään ei kuitenkaan tapahdu. Kädet jatkavat matkaansa. Lopuksi nainen hieroo huolella käsivarret. Se on virkistävän poikkeuksellista. Sitten koittaa totuuden hetki.

”Mitä sinä sitten haluat?”

En mitään, kiitos, ehkä myöhemmin, tämä riittää hyvin.

Nyt tätäkin naista naurattaa, tosin aika vaisusti.

”Ei kukaan ota tavallista hierontaa.”

No nyt on nähty omin silmin se, jonka kaikki tuntuvat tietävän: thai-hierontapaikoista saa ostaa seksiä. Vaikuttaa siltä, että pelkästään Helsingin Kalliossa on kymmeniä laillisia bordelleja. 

Ensimmäiset thai-hierontapaikat ilmestyivät Suomeen 1990-luvun alussa, samaan aikaan erotiikkaravintoloiden kanssa. Tissibaaribuumi tuli ja meni, mutta thaipaikat jäivät. Ala on kasvanut pikku hiljaa, samalla kun Suomessa asuvien thaimaalaisten määrä on moninkertaistunut.

Nykyään thai-hierontaa saa vähintään kuudestakymmenestä liikkeestä. Hierontayrityksiä on Helsingin lisäksi myös pienemmissä kaupungeissa Pohjois-Suomea myöten. Tietoa hierojien määrästä ei ole, mutta heitä arvioidaan olevan satakunta.

Thai-hieromapaikat ovat niin arkipäivää, ettei niitä juuri mainittu seksinoston kieltoa käsittelevän lain juupas–eipäs-keskusteluissa.

Sinänsä ei ole laitonta, jos thai-naiset tarjoavat myös seksipalveluja. Mutta jos joku kolmas perii osuuden palkkiosta, kyse on parituksesta. Ihmiskaupasta puhutaan, jos hierojalla ei ole mahdollisuutta päästä työstä pois – vaikka syy olisi vain taloudellinen.

Vuonna 2003 Tampereen poliisi iski näyttävästi krp:n avustuksella kymmeneen thai-hierontapaikkaan. Lehtihaastattelussa silloinen tutkinnanjohtaja sanoi, että thaiseksibisnes ”on verkostoitunut kautta Suomen, toiminta on ollut hyvin organisoitua ja sitä on rahoitettu ulkopuolelta”. Paritussyytteitä oli tulossa puolelle kymmenelle.

Mutta lopulta tulos oli laiha. Ainoasta tuomiosta kerrottiin viime vuonna Aamulehdessä: ”Nykyään Oulussa asuva thaimaalaissyntyinen 36-vuotias nainen tuomittiin parituksesta 40:een yhdeksän euron päiväsakkoon eli maksamaan 360 euroa.”

Summa tuntuu mitättömältä.

On myös vaikea uskoa, että kymmenet pienet yritykset tulisivat toimeen pelkällä seksin myymisellä. Pari vuotta sitten yksi Kallion hierontaliike jäi kiinni amfetamiinin myynnistä. Samalla paikalla toimii edelleen hierontaliike.

Vaasankadun Happy Cornerin ikkunassa on sälekaihtimet kiinni ja teksti ”aasialainen hieronta”. Paikka on kuin kopio parin korttelin päässä olevasta Alex Massage -liikkeestä. Muovikukkia, thai-poppia ja takahuone, josta kuuluu naisten puhetta. Kyllä, heti on vapaata.

”Heinäkuu, hiljainen kuu!” nainen sanoo ja ohjaa eteenpäin.

Koppiin tulee toinen nainen. Hierojaa ei näköjään täälläkään saa valita.

Lattialla on patja, joka on peitetty kauhtuneilla lasten lakanoilla, jotka ovat joskus olleet iloisen väriset. Niissä on kalojen kuvia. Ei mikään varsinainen turn-on.

Puoli tuntia maksaa 25 euroa, kuittia ei valitettavasti voida kirjoittaa. Hieronta on surkeaa. Pikkushortseihin pukeutunut ehkä 35-vuotias nainen lääppii selkääni puolihuolimattomasti ja tympääntyneen näköisenä.

Olo on niljakas. Tämä ei ole kivaa kummastakaan. Viereisen kopin mies huokailee tukahdutetusti. Viidentoista minuutin silittelyn jälkeen nainen siirtyy nivusiin ja hieroo varsin merkitsevästi hetken.

“Mitä sinä haluat?”

Ei kiitos muuta.

“Eikö? Kyllä kannattaa, minun kaveri tosi hyvä. Seksi 120.”

Varmasti, mutta ei.

“Ei loppu vielä, minä mene vessaan”, nainen sihahtaa.

Hän katoaa, mutta hetken kuluttua sisään tulee kolmas nainen, ilmeisesti se kaveri. Käännytän hänetkin, ei kiitos, ihan oikeasti.

Heinäkuu näyttää olevan todella hiljainen. Tai sitten tytöillä on raskas tulosvastuu. 

Pukeudun nopeasti. Ei tunnu yhtään kivalta. Eikö nyt joku viranomainen pysty puuttumaan tähän?

Huonosti. Hierontayrityksen voi perustaa Suomessa kuka vain. Seksin myyminen ei ole kiellettyä kuin julkisella paikalla. Poliisi valittaa, että keinot ovat vähissä. Paritustuomioon ei riitä, että joku myy seksiä toisen vuokraamissa tiloissa.

“Lisäksi pitäisi saada varma näyttö, että kolmas osapuoli saa seksituloista osansa”, rikosylikomisario Seppo Sillanpää Helsingin poliisin väkivaltarikosyksiköstä sanoo.

“Siksi olemme käyttäneet vähät voimavaramme juttuihin, joissa saadaan kiinni myös esimerkiksi paritusrenkaan pomoja ja vaikuttavuus on näin suurempi.”

Sillanpää tarkoittaa esimerkiksi Virosta ja Venäjältä tulevia prostituoituja, joiden tiedetään varmasti kytkeytyvän järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja ihmiskauppaan. Tuoreimmassa, paljon julkisuutta saaneessa tapauksessa rikollisjengi paritti kehitysvammaista naista.

Isompien kalojen perässä on myös verottaja. Verotarkastajat ovat toisinaan tutkineet toiminimen takana pyöriviä hierontapaikkoja, mutta useimmissa jutuissa veronkierto on selvinnyt laajempien rikosten selvityksen yhteydessä. Joitakin veronkiertotuomioita on annettu, ei muuta.

Maahanmuuttoviranomaisetkin levittelevät käsiään.

Harva ihminen hakee työntekijän oleskelulupaa tullakseen Suomeen thai-hierojaksi, eikä lupia evätä, jos taustat ovat kunnossa. Mitään erityistarkkailua thaimaalaisten, sen paremmin hierojien kuin muidenkaan kohdalla, ei ole. Jos thaimaalaisella on jo jonkun EU-maan kansalaisuus, hänellä on oikeus tulla Suomeen töihin koska vain, ilman rekisteröintiä.

Turistiviisumilla taas voi tehdä helposti muutaman viikon töitä, koska poliisi ei ehdi ratsata paikkoja jatkuvasti.

“Me ajatellaan näin: Jos siellä sisällä tapahtuu jotain kahden aikuisen kesken, se ei häiritse ketään. Jos siinä on samalla jotakin pikkurikollista, ei siihen kannata hirveästi varoja uhrata”, sanoo komisario Reijo Muuri Pasilan poliisipiiristä.

“Nykylainsäädäntö ei anna hyvää mahdollisuutta puuttua ilmiöön. Jos vaikka hierontalaitoksissa pitäisi olla jonkinlainen lisenssi. Onhan meillä yksityisiä katsastuskonttoreitakin.”

Muuri vierittää vastuuta taloyhtiöille.

“Ensin ne vuokraavat alakerran liiketilansa thai-hieronnalle ja soittavat sitten meille, että miksi tällaisen annetaan toimia”, Muuri sanoo.

Kallion Urheilutalon Alex Massage -hieronnan liiketilan omistaa Rautakirja. Seksipalvelujen myymisestä ei puhuttu, kun vuokrasopimusta tehtiin.

“Oli puhe ihan tavallisesta hieronnasta”, muistelee Rautakirjan kiinteistöstä vastaava Jorma Eronen.

“Kyllähän se vähän yllätti sitten, kun julkisivu muodostui sellaiseksi kuin muodostui.” Periaatteessa ja paperilla kaikki ovat toimineet pykälien mukaan. Kallion kivijalkakauppojen aika on ohi, mutta taloyhtiöt haluavat luonnollisesti vuokratuloja.

Moni yhtiö on myynyt liiketilansa sijoittajille, ja samalla on mennyt mahdollisuus vuokralaisten valintaan. Sen tietää Kustaankadulla parturi-kampaamoa kahdeksan vuotta pitänyt Mirjam Kaariste.

“Soitin sille tamperelaiselle liikemiehelle, joka omistaa tämän talon thai-hieromoiden tilat. Se sanoi, että vasta jos tuomio tulee oikeudessa, hän uskoo, että siellä tapahtuu jotain laitonta.”

Kaaristen mielestä ei ole epäselvää, mitä verhojen takana tapahtuu. Niin paljon hän on nähnyt kadun tapahtumia. Nyt Kaaristelle on tullut mitta täyteen. Hän on perustanut Kallio puhtaaksi -yhdistyksen, jonka yksi tavoite on häätää thai-hieronnat.

“Meillä on nyt neljä jäsentä, viides on tulossa mukaan.”

Näyttää siltä, että asukkaiden aktiivisuudella ongelma ei poistu kovin nopeasti. 

Mutta miksi juuri thai-hieronta? Mitä se oikein on, oikeasti tai alun perin?

Eräs Kallion yrityksistä tarjoaa “thai-terveyshierontaa”. Omistaja, thaimaalainen nainen, tekee myös jalkahoitoja ja leikkaa hiuksia. Hän toivoo, että yrityksen nimeä ei mainita.

“Tulee aina turhaa vaivaa. Kymmenen vuotta olen pitänyt tässä liikettä. Kanta-asiakkaat tietävät kyllä, ettei seksiä tarjota. Täällä käyvät perheetkin.”

Viihtyisä liiketila ei näytä bordellilta. Täällä on kassakone. Pankkikortti kelpaa. Ja ennen kaikkea, edes housuja ei tarvitse ottaa pois.

“Paita vain, ja sitten tuohon nukkumaan.”

Hieronta on kehon venyttämistä ja painelua käsillä, jaloilla ja polvillakin.

“Täällä kulkee hermoja, ne tukossa, minä avaan vähän painamalla niitä. Tämä on raskasta, en jaksa montaa viikossa. Ennen oli tyttö töissä, mutta hyviä työntekijöitä on vaikea saada, eivät jaksa. Siksi kävin itse opiskelemassa hierontaa Wat Possa.”

Hieroja tarkoittaa Thaimaan ensimmäistä “yliopistoa” Bangkokissa. Wat Pon perusti 1830-luvulla kuningas Rama I. Tarkoitus oli kerätä, säilyttää ja opettaa perinteistä thaimaalaista lääketiedettä, sillä perinne oli osin kadonnut burmalaisten ja muslimien tuhoisissa invaasioissa 1700-luvulla.

Thaimaalaisen lääketieteen syntysijat ovat Intiassa, buddhalaisissa luostareissa. Oppi-isänä pidetään lääkäri Jivaka Kumarabhaccaa, joka eli samaan aikaan Siddhartha Gautaman eli buddhan kanssa. Muun muassa yrttien käyttöä ja hierontaa koskeneet opit kulkeutuivat Thaimaaseen buddhismin mukana pari sataa vuotta ennen ajanlaskun alkua. Thaimaassa niistä muodostui oma perinteensä, sekoitus intialaista ayervedaa, joogan venytysliikkeitä ja kiinalaista akupunktiota. Thai-hierojat käsittelevät energialinjoja, joita kulkee päästä varpaisiin. Filosofia on pitkälti sama kuin akupunktiossa.

Kunnianarvoisa Jivaka Kumarabhacca kääntyisi luultavasti haudassaan, jos tietäisi kuinka hänen oppejaan sovelletaan Pohjolassa.

Toisaalta Thaimaa on kuuluisa prostituutiostaan. Köyhällä maaseudulla kokonaiset alueet elävät rahoilla, joita kaupunkeihin lähteneet seksityöläiset lähettävät kotikylään. Taloudelliset seikat selittävät ilmeisesti sen, että thai-kulttuurissa prostituutio ei ole tekijälleen kovin suuri häpeä. Ja ehkä juuri tämän vuoksi thai-hieromalaitoksiin riittää työntekijöitä.

“Jos olet ollut baarityössä Thaimaassa, on varmaan vaikea vaihtaa täällä alaa”, hieroja sanoo selkäni takana. Hän painaa polvet selkärangan viereen, ottaa käsistä kiinni ja kiskaisee rajusti taaksepäin. Selässä rusahtaa iloisesti.

Ei hierontatyön välttämättä tarvitse olla nuhjuista runkkaamista vanerikopissa.

Vaikka ei meno tietysti välttämättä ole sen siivompaa hienommissakaan puitteissa. 

Huomaamaton thai-hieronta sijaitsee Viiskulmassa, keskellä vaurainta Helsinkiä. Edelleni ehtii noin 60-vuotias herrasmies. Huone on valoisa, ja koristeita on vaikka kuinka paljon, ja ne on aseteltu varsin miellyttävästi. Thaimaan kuningaspari katsoo seinältä.

Hieroja on viisikymppinen, iloisen näköinen nainen. Hän tietää, miten hierotaan. Taustalla herrasmies keskustelee hierojansa kanssa siitä, laitetaanko tiikerisalvaa vai ei. Tunnelma on oikein mukava, ainoastaan pääni alle laitettu Nalle Puh -pyyhe vie ajatuksia epämiellyttävään suuntaan.

“Hierotaanko täältä myös?” nainen kysyy lopuksi kädet alushousujeni päällä.

Myönnetään: mietin vastausta hetken. Kieltäydyn kuitenkin, eikä nainen ole moksiskaan. Täällä ilmeisesti saa käydä myös pelkässä hieronnassa. Näille naisille tämä voi hyvin olla vapaaehtoinen valinta ja ihan hyvä työpaikka.

Harvalle se sitä kuitenkaan on. Kokeilunhalu loppuu nopeasti, kun puhuu prostituoituja auttavan Pro-tukipisteen yksikönjohtajan Sirpa Jääkiven kanssa. Jääkivi huokaisee väsyneesti puhelimeen.

“Se seksityö ei ole tässä tärkeintä. Se on vain yksi keino selviytyä tilanteissa, joihin he ovat joutuneet.”

Thai-naisten tarina on kuulemma usein sama. Nainen tulee Suomeen vaimoksi, mutta muutaman vuoden jälkeen mies häipyy tai nainen kyllästyy lyömiseen ja juomiseen. Nainen on yksin ja työtön. Harva osaa suomea, puhumattakaan luku- ja kirjoitustaidosta. Tulkkeja on kourallinen. Mutta hieronnassa pärjää thai-kielellä ja siitä saa rahaa.

“Muutos olisi mahdollinen, jos naiset pääsisivät kielikouluun ja opiskelemaan ammatin.  Naisilla olisi siihen myös halua ja kykyä”, Jääkivi sanoo.

Pro-tukipiste on hakenut eri tahoilta avustusta thai-projektia varten. Turhaan. Sosiaali- ja terveyspuolella on jo riittämiin rahareikiä.

Thai-hieronta tuntuu aiheelta, jota kaikki karttelevat.

Viranomaisten näkökulmasta hierojat ovat välillä olleet laittomasti maahan tullutta työvoimaa, joka on käännytetty mahdollisimman nopeasti.

Jos verottaja on iskenyt, he ovat olleet syytettyinä avunannosta rikokseen.

Paritustapauksissa he ovat olleet todistajia, eikä sekään ole estänyt maasta poistamista.

Koskaan he eivät ole uhreja.

Kuitenkin kansanedustajat tulivat vasta äskettäin tulokseen, että ihmiskauppa pitää kriminalisoida Suomessakin.

Ihmiskaupan todentaminen vaatii poliisilta tutkintaan ihan uutta näkökulmaa. Myös paikallispoliisien pitäisi osata kysyä kysymykset, joiden avulla uhrin voi tunnistaa: Kenen hallussa on thai-hierojan passi? Kenen tilille palkka menee?

Heinäkuun lopussa voimaan tullut lakimuutos tarjoaa ihmiskaupan uhreille porkkanan: poliisia auttamalla voi saada oleskeluluvan. Lisäksi hallitus vaati vuosi sitten omassa toimintasuunnitelmassaan, että ihmiskaupan uhreille pitää antaa välitöntä sosiaalista apua, koska: “Auttamistyössä alkuvaihe on kriittisin. Vaarana on, että uhri kadotetaan.”

Tietenkään uhrien kadottaminen ei aina vaadi edes oikeudenkäyntiä.

Ainahan voi sulkea silmät.

*

Kolmen hierojan tarina

Haastattelut: Pauliina Seppälä.

Seuraavat haastateltavat eivät esiinny pääartikkelin tekstissä eivätkä työskentele hierontapaikoissa, joissa pääartikkelin kirjoittajalle tarjottiin seksiä. 

RIEN

Koillis-Thaimaasta, läheltä Laosin ja Kambodzhan rajaa kotoisin oleva Rien, 57, on kolmen aikuisen pojan äiti.

Lasten thaimaalaisesta isästä hän erosi jo yli kaksikymmentä vuotta sitten. Sen jälkeen Rien työskenteli Bangkokissa ompelijana, kunnes tuttu thai-mies kertoi hänelle suomalaisesta miehestä, joka etsii hyvää thaimaalaista vaimoa. Mies kertoi, että Suomessa on siivous-töitä.

Niitä töitä Rien aluksi tekikin, useita vuosia. Sen jälkeen hän meni töihin kiinalaiseen ravintolaan. Työ oli raskasta, ja lopulta hän alkoi hieromaan. Hänellä oli oma yritys ja monta työntekijää. Välillä meni hyvin ja  saattoi lennättää uusia työntekijöitä Suomeen. Rienillä oli oma asunto Thaimaassa, jonka hän sittemmin myi asuakseen Suomessa.

Mies kuoli kuukausi sitten. Enää Rienillä ei ole omaa paikkaa, hän vain tuuraa tuttuja.

“Minä olen vanha mummo, asiakkaat haluavat nuori tyttö.”

“Sydämeen sattuu. Minä olen kuollut, minä olen vanki. Thaimaa halpa, lento-liput kallis. Ei ole rahaa. Jos tekee seksi, saa nopeasti rahaa. Hyviä tippejä.”

Myykö hän seksiä? Suoraa vastausta on vaikea saada.

“Minä hyvä hieroja, jos kipeä, voin auttaa. Puhuu suoraan mitä haluaa. Moni toimistotyö, kipeä niska. Puhuu suoraan, minä auttaa.” 

PHAM

Pham, 39, tappaa aikaa lätkimällä korttia hieromapaikan sohvapöydän ääressä.

“Olen Indonesiasta, ja isäni on Vietnamista. Mutta paikan omistaja on thaimaalainen mies, ja täällä tehdään thai-hierontaa.”

Pham tapasi suomalaisen miehensä Vietnamissa, kun tämä oli siellä töissä. Naisella oli Vietnamissa kampaamo, ja paikalliseen kampaamokoulutukseen kuuluu myös hieronta. Suomessa hän työskenteli ravintolassa, kunnes väsyi ja jäi kotiin.

“Sitten tuli ongelmia mielen kanssa. Minä syön lääkkeitä, mielialalääkkeitä. Lääkäri sanoi, että on hyvä, jos teen vähän työtä, muttei liian rasittavaa.”

Hän on nyt kuukauden ajan toiminut hierojana muutamia tunteja päivässä.

“Saan 400-500 euroa kuussa. En tarvitse rahaa, mutta on hyvä olla töissä.”

Joskus työssä tulee ongelmia juoppojen tai narkomaanien kanssa. Poliisille Pham ei kuitenkaan soita.

“En osaa paljon suomea”, hän selittää.

Hän vakuuttaa tekevänsä vain hierontaa, koska on naimisissa. Tässä hierontapaikassa mieskin, eli omistaja, hieroo.

“Asiakas saa valita kumman haluaa.” 

SANGWAN

Sangwanilla, 37, on armeijanvihreä hame ja urheilullinen paita, hiukset ponnarilla. Hän omistaa hierontapaikan Kalliossa.

Pohjois-Thaimaan Lamphunissa syntynyt Sangwan on asunut Suomessa kahdeksan vuotta ja oli aiemmin naimisissa suomalaisen miehen kanssa. Mies juopotteli ja petti, nainen sai tarpeekseen.

Hän ei puhu paljon suomea, ei myöskään englantia, mutta nauraa lähes koko ajan.

“Käy vanhoja miehiä ja vanhoja naisia, ei paljon nuoria.”

Tarjotaanko tässä paikassa seksiä?

Ei. Paitsi joskus “handjob”, käteenveto.

“Luulen, että yleensä se”, hän viittaa thai-hieromapaikkoihin yleisesti ja nauraa taas.

Haastattelu loppuu, kun sisään astuu nuori suomalaismies. “Hierooko hän?” mies kysyy nyökäten Sangwaniin päin.

“Kyllä, hän hieroo.”

“Tuli töitä”, omistaja hymyilee.

Julkaistu: 15.9.2006
1 kommentti