Sampo Kaulanen otti itseään niskasta – Oksenteli ja kouristeli Costa Ricassa päästäkseen eroon riippuvuuksistaan
Päihteet
Sampo Kaulanen otti itseään niskasta – Oksenteli ja kouristeli Costa Ricassa päästäkseen eroon riippuvuuksistaan
Jounin kaupan myynyt kauppias Sampo Kaulanen eli sumussa. Viinalla hän yritti turruttaa demoneitaan. Sitten Sampo Kaulanen lähti Costa Ricaan ja kävi läpi kiistellyn ayahuasca-rituaalin. Nyt hän sanoo riippuvuuksiensa olevan ohi – ja Jumalakin on löytynyt.
Julkaistu 4.4.2023
Apu

Sampo Kaulasen jalka sojotti Etelä-Amerikan Costa Ricassa kohti ­taivasta. Ukkonen jylisi, shamaani hakkasi häntä orjantappuroilla. Hän oksensi valtavalla voimalla mustaa nestettä, jonka mukana Sampo kertoo riivanneiden addiktioiden tulleen kuin demonina ulos. Lopuksi vapiseva Kaulanen kannettiin sivuun lepäämään.

Hän oli jälleen kerran käynyt läpi ayahuasca-seremonian. Miksi? Koska mikään muu ei ollut auttanut – ja Sampo Kaulanen todella oli kokeillut kaikkea.

Se oli helvetin vapauttavaa. Tavallaan kuin vieroitushoidoissa, missä pyrit eroon ­addiktioista.

Himo alkoholiin oli ollut yksi tärkeimmistä syistä, miksi Sampo oli mennyt Costa Ricaan etsimään itselleen apua.

– Sanoin shamaanille, että epäilen sisälläni olevan joku piru tai paholainen. Joka kerta kun otan viinaa, voi tapahtua semmoisia asioita, joita en ikinä voisi kuvitellakaan tapahtuvan selvin päin. Tuntuu, kuin katsoisin itseäni ulkoapäin ja sisälläni on hullu määrä erilaisia ­persoonia piilossa.

Näyissä Sampo mietti, mitä kaikki on.

– Aika selkeästi silloin ymmärsin, että lopullinen voima koostuu rakkaudesta. Jos elät koko ajan vilpittömästi rakkaudessa, millainen elämä sinulle tulee? Sekin kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ihminen kusettaa itseään jatkuvasti. Vilpitön rakkaus ilman taka-ajatuksia ja hyvän muille toivominen ei ole niin helppoa, kuin miltä se kuulostaa. Yleensä sitä on koko ajan vailla jotain tai haluaa lisää.

Sampon mukaan ayahuasca auttoi häntä ymmärtämään, että kaikki ovat vuorovaikutuksessa keskenään ja että karma on totta. – Olet koko ajan yhteydessä ympäristösi kanssa ja saat sitä, miten toimit.

Kauppias ja tv-kasvo Sampo Kaulanen on keskellä vilkkainta Helsinkiä. On keskiviikon iltapäivä ja monet ihmiset ovat jo kiirehtimässä after workeille. Sampo juo kahvia, ja sen hän sanoo olevan yksi niistä harvoista nautintoaineista, joita enää laittaa sisäänsä.

– Olen ollut raittiina puolitoista vuotta, sen viimeisimmän seremonian jälkeen. Kun kävin ayahuascassa läpi juomistani ja traumojani, se oli rajua hommaa.

Sampo sanoo oksentaneensa ja kouristelleensa seremonian aikana putkeen 12 tuntia. Samaan aikaan tajunnanvirrassaan hän kertoo nähneensä, mihin elämänvalinnat tulevat johtamaan. ­Puhdistus korvensi ja piinasi, mutta ­tuntui ­Samposta myös poistavan kipua aiheuttavat traumat, joita hän oli kantanut vuosia sisällään.

– Olin niin heikkona, että ryömin parannusrinkiin oksennussangon kanssa. Oloni ­heikkeni, mitä lähemmäs samaani tuli. Kun samaani lopulta tuli kohdalleni, hän laittoi käden pääni päälle ja mantrasi. Silloin aukeni pilari taivaaseen, jossa oli valkoista valoa. En tiedä mitä hän teki, mutta paha olo väistyi ja sain sisääni henkeä, hyvää meininkiä. Kun se oli ohi, rojahdin lattialle. Tuntui, että en ole kehoa ollenkaan, pelkkää henkeä ja valoa.

Silloin Sampo sanoo tunteneensa, että paha sisältä on kadonnut – ja viinanhimo.

Uusi alku löytyi kohutusta ayahuasca-terapiasta

Niin, ayahuasca. Tämä myyttinen, psykoaktiivinen kasvisuutejuoma aiheuttaa hallusinaatioita ja visioita. Sitä valmistetaan useimmiten amazoninajahuaskaliaanista ja shamaanikahvikista. Se saa puolestapuhujiensa mukaan parhaassa tapauksessa aikaan terapeuttisia parantumiskokemuksia niin fyysisistä kuin henkisistä vaivoista.

Vaikka ayahuascaa on tutkittu paljon, siihen liittyy myös ­riskejä ja vaaroja. Sampo kertoo esihaastatteluissa retriitin henkilökunnan pyrkineen rajaamaan pois mielen­terveysongelmaiset.

– En suosittele ayahuascaa kenellekään: tiedän kokemuksesta, miten voimakkaita ne kokemukset ovat. Pelkästään fyysinen rajuus aiheutti kaksi kertaa pyörtymisen silkasta heikotuksesta. Ainoa syy, miksi minä olen sen jaksanut, on se, että olen jo kaiken muun koittanut ja käynyt läpi. Valitsen mieluummin kuoleman kuin pysyn siinä vanhassa.

Costa Ricassa hän sanoo käyneen läpi kaikki syntinsä.

– Se oli helvetin vapauttavaa. Tavallaan se on sama prosessi kuin vieroitushoidoissa, missä pyrit eroon addiktioista sovittelemalla itsesi ja läheisten kanssa tekojasi. En silti haihattele ollenkaan, ­etteivätkö sisälläni olisivat samat möröt, jos lähtisin niiden kanssa taas leikkimään. Mutta ei ole mitään syytä tehdä niin.

– Monet himouskovaiset ovat tosi hyökkääviä ayahuascan suhteen. Olen saanut paljon ikäviä viestejä, sillä joidenkin ihmisten mukaan nämä rituaalit ja samaanit ovat vääräuskoisten hommaa.

Uusi aika toi myös uskon

Eikä Sampon uusi elämä jää vain ayahuascaan. Costa Ricassa Sampo sanoo löytäneensä myös oman jumalansa.

– Sen jälkeen minulla on ollut korkeampi voima, mihin tukeutua. Sen suurempaa voimaa ei olekaan. Jos tutkii uskontoja, kaikki puhuvat samasta, vain eri kulmasta. Me kaikki olemme samaa energiaa, samaa jumaluutta.

Uskoon tulemisestaan Sampo puhuu julkisuudessa varovaisesti.

– Monet himouskovaiset ovat tosi hyökkääviä ayahuascan suhteen. Olen saanut paljon ikäviä viestejä, sillä joidenkin ihmisten mukaan nämä rituaalit ja samaanit ovat vääräuskoisten hommaa.

Mutta jos alkaa ­miettiä, mitä sitä on... kun kaikki kuoritaan pois, ei siihen paljon jää jäljelle. Ja toisaalta taas kaikki.

Sampo Kaulanen sanoo kärsineensä elämänsä aikana monesta asiasta, kuten unettomuudesta, epävarmuudesta ja masennuksesta. Usein hoitokeinona on ollut viina.

– Myös mielialalääkkeitä ja terapiaa olen kokeillut. Toivoisin, että muitakin vaihtoehtoja edes tuotaisiin esille.

Unettomina öinä Sampoa valvottivat ajatukset.

– Stressasin joko tulevaa tai velloin menneissä. Sitten keho reagoi ajatuksiin ja kortisolitasot nousivat.

Nyt Sampon silmät lepäävät, eivät vaeltele rauhattomasti. Hän sanoo, ettei enää ole varsinainen tättähäärä, vaikka hänellä onkin todettu ADHD-tarkkaavaisuus­häiriö. Jo lapsena se tuli esiin.

– Olin lapsena iloinen ja vilkas, mutta ala-asteella minulla alkoi olla haasteita määrättyjen koulujuttujen kanssa. Viitseliäisyyttä tai tarkkaavaisuutta vaativat asiat olivat tosi vaikeita. Ja se mikä ei kiinnostanut, oli saman tien out.

Lapsi ja nuori, joka ei löytänyt tervettä tapaa ilmaista itseään

Nuori Sampo mietti, onko hän tyhmä. 1990-luvulla ei diagnooseja tehty tai tuettu erityisiä oppilaita. Tunneilla oltiin hiljaa tai rankaisuna mentiin käytävään.

– Yläasteella homma syveni ja kun ­kiinnostus laski ennestään, omakin ­käytökseni alkoi muuttua häiritseväksi. Kiusasin muita oppilaita ja esitin kovista. Aika pian mukaan tulivat myös alkoholikokeilut, jotka tukivat pahisimagoani.

Haaveitakin riitti. Hän haaveili esimerkiksi näyttelijän ammatista.

– Semmoisista ei kauheasti Lapin perukoilla juteltu. Kun sitä puolta ei päässyt toteuttamaan, elämässä ei tuntunut olevan mitään suuntaa. Seurauksena oli epämääräistä lillumista ongelmasta toiseen.

Yläasteella Sampo löysi viinan.

– Se oli näppärä aine. Lapissahan meillä on vain pari esikuvaa: ryyppäävät turistit ja Lapin äijät, jotka juovat oikein kunnolla. Muistan, ettei isänikään koskaan tissutellut. Jos hän joi, meni monta viikkoa putkeen.

Sampokin muistelee, miten hän nuorempana ajeli kerran kavereiden kanssa toista viikkoa pitkin Lappia Dingoa kuunnellen ja kaljaa kiskoen.

– 18-vuotiaana runttasin kännissä kelkan yhden auton perään. Asemalla tuttu ukko kysyi, että mikäs sinua tänään riivasi. Sitten katsoimme telkkaria yhdessä, kunnes olin selvinnyt tarpeeksi ja sain kyydin poliisiauton etupenkillä kotiin.

Sellaisia tarinoita Sampolla riittää, monet hauskoja, useat hurjia. Ja aina mukana seuralaisena oli viina.

– Voi sanoa, että palikat ovat huojuneet koko elämän mittaisen matkan ajan. Aina kun otan viinaa, silloin sattuu ja tapahtuu. Olen aina leikkinyt sen hulluuden kanssa, sillä tykkään seikkailla tuolla reikä päässä. Sekin on alkoholismia, vaikkei minulla koskaan jäänyt putki päälle.

Nyt Sampo sanoo etsivänsä ­itsestään uutta versiota, Sampo Kakkosta.

Elämä jatkuu televisiossa ja somessa

Nyt Sampo sanoo etsivänsä ­itsestään uutta versiota, Sampo Kakkosta. Sampo Ykköstä olemmekin nähneet, Diili-ohjelmia, punttikuureja, somekampanjoita, sekoiluja. Julkisuutta Sampo Kakkonenkin pitää sisällään.

Televisiossa hän jatkaa edelleen, parhaillaan kilpailemassa Farmi Suomessa.

Tärkeintä on kuitenkin yhä se, mistä Suomi hänet tuntee, Äkäslompolossa sijaitseva Jounin kauppa, jota Sampo ­luotsaa vaimonsa Mintun kanssa.

Maankuulu megakaupan ympärille muodostunut imperiumi on osaltaan mahdollistanut tv-esiintymisiä ja ­nykyisen elämäntyylin.

Mutta onko kaupankaan kasvattaminen enää sinulle niin tärkeää, kun sanot nyt löytäneesi tavan, jolla saat rauhaa?

Kaulanen pohtii kysymystä pitkään ja aloittaa vastauksen minästään.

– Niin... Olen purkanut vanhaa minääni. Se mitä minä olen, sitä yritän tässä koko ajan selvittää. Mistä nautin, mistä ­tykkään. Olenko edes tykännyt kaupan pitämisestä? Vai ajautunut vain siihen? Olen rakentanut Lapin kauppias -hahmostakin miellyttävän itselleni, sekin on osa tarinaa. Mutta jos oikeasti hiljentyy ja alkaa miettiä, mitä sitä on... kun kaikki kuoritaan pois, ei siihen paljon jää jäljelle. Ja toisaalta taas kaikki.

(toim.huom. Haastattelun tekemisen jälkeen Sampo Kaulanen ilmoitti 3.4. myyneensä Kolarin Äkäslompolon kylässä sijaitsevan Jounin Kaupan Kesko Oyj:lle. Kaupan myötä Kaulanen luopui Jounin Kaupan liiketoiminnasta, rakennuksista sekä maa-alueista, tekstiä muokattu 5.4. klo 8.50).

Sampo Kaulanen pohtii, että olisi ­hienoa voida auttaa ihmisiä omien kokemusten perusteella. – Se on ideatasolla. Ei kaikkien ­tarvitse mennä äärimmäisyyksiin kuten minun.

Mies, joka on halunnut kirkkaamman elämän

Hän on mies, jolla on omasta mielestään kirkkaampi elämä.

Nyt hänen fokuksensa on nyt siinä, että hän haluaa tehdä elämästään onnellista ja minimoida elämästään asioita, jotka huonontavat oloa.

Jokainen päivä on harjoittelua.

– Tämä on ollut minun tieni.

Sampo Kaulanen

  • Syntynyt: 1979 Äkäs­lompolossa.
  • Asuu: Äkäslompolossa.
  • Perhe: puoliso Michele Murphy-Kaulanen, ­heidän tyttärensä, tytär Kaulasen aiemmasta ­suhteesta sekä kaksi ­tytärtä Michelen aiemmasta liitosta.
  • Ajankohtaista: osallistujana Farmi Suomi -ohjelmassa Nelosella lauan­taisin klo 20.
1 kommentti