Tuulilasi

Katso kuvat - tässä on maailman ensimmäinen lentävä auto


Autonomisia autoja saamme vielä odottaa, mutta lentävä auto on jo olemassa. PAL-V avasi jo viime vuoden puolella tilauskirjat 400 000 dollarin hintaiselle lentävälle PAL-V Liberty -autolleen. Se esitellään Geneven autonäyttelyssä maaliskuussa.
Kuvat PAL-V

Hollantilaisyhtiön mukaan kyseessä on maailman ensimmäinen lentävä tuotantoauto, vaikka härveli näyttääkin enemmän helikopterilta. Esittelyyn tulee kaksipaikkainen tuotantoversio, mutta ennen myyntiä sen on vielä läpäistävä lainsäädännölliset vaatimukset niin ilmassa kuin tielläkin liikkumisen osalta.

Yhtiön mukaan kaiken pitäisi olla kunnossa vuonna 2019.

PAL-V Libertyn moottori kehittää tiellä 100 hevosvoimaa, huippunopeus on 160 km/h. Nollasta sataan se kiihtyy yhdeksässä sekunnissa. Ilmassa hevosvoimia on käytössä 200 ja huippunopeus on 180 km/h.

Hinnat alkavat 399 000 dollarista, mutta huippumalli Pioneer Edition maksaa jo 599 000. Laitteen käyttäjillä on oltava sekä ajokortti että lentolupakirja.

PAL-V ei ole ainoa yhtiö, jolla on mielessään lentävä auto. Uber ja NASA ovat tehneet yhteistyötä kehittääkseen vastaavan kaltaisen kuljettajattoman lentävän taksin.

Julkaistu: 2.2.2018