Katso kuvat - missä on Lotuksen historian ensimmäinen auto?
Autot ja liikenne
Katso kuvat - missä on Lotuksen historian ensimmäinen auto?
Lotus etsii yhtiönsä kaikkien aikojen ensimmäistä autoa Lotus Mark I:tä, jonka rakensi yhtiön perustaja Colin Chapman pienessä autotallissa Lontoossa vuonna 1948.
Julkaistu 25.9.2018
Tuulilasi

Auto on kadonnut historian syövereissä. Lotus on yrittänyt löytää sitä jo iäisyyden. Nyt etsintä on erityisen tiivistä, sillä auton löytyminen olisi Lotuksen 70-vuotisjuhlavuoden kruunu.

Chapman rakensi auton tyttöystävänsä vanhempien autotallissa 20-vuotiaana. Autolla voitettiin heti kilpailuja, mutta Chapman oli niin kunnianhimoinen, että aloitti pian sen seuraajan Lotus Mark II:n tekemisen. Mark I:n hän myi vuonna 1950 vain 135 punnalla.

Molemmat Markit perustuivat Austin 7:n laitteistoon, mutta II:ssa käytettiin Fordin moottoria. Alusta asti Lotuksen tavaramerkkejä olivat auton keventäminen ja jousituksen parantaminen. Autojen oli selvittävä Britannian karuilla ralliteillä ja myös kiivettävä sitkeästi ylämäet. Lotus aloitti jo 1950 F1:ssä, 1952 perustettiin Lotus Engineering – ja loppu on historiaa. Kaikki alkoi kuitenkin Mark I:stä.

“Mark I on Lotuksen historian pyhä Graalin malja. Sen rakentaminen osoitti ensi kerran, että isäni pystyi toteuttamaan teoriansa käytännössä ja pystyi suunnittelemaan sekä rakentamaan suorituskykyisen auton. Nyt kun meillä on 70-vuotisjuhla, olisi suorastaan monumentaalinen saavutus löytää auto”, sanoo Colin Chapmanin poika Clive Chapman Autoblogin mukaan.

“Pyydämme kaikkia Lotuksen ystäviä tutkimaan jokaisen autotallin, varaston ja ladon, että auto löytyisi. On mahdollista, että Mark I on viety pois Iso-Britanniasta. Olisi hienoa tietää, josko se on selvinnyt jossakin muussa maassa”, Chapman vetoaa.

Kommentoi »