Tuulilasi

Katso komeat kuvat: Jaguar I-PACE suoritti Everesting-haasteen yhdellä latauksella

Katso komeat kuvat: Jaguar I-PACE suoritti Everesting-haasteen yhdellä latauksella
Jaguar I-PACEa eivät jyrkät nousut, mutkaiset tiet ja lähelle nollaa hipova lämpötila haitanneet, kun se suoritti onnistuneesti Everesting-haasteen yhdellä latauksella Iso-Britannian korkeimmalla päällystetyllä tiellä Great Dun Fell-vuorella Cumbriassa. Ratin takana haasteessa oli olympiapyöräilijä ja pyöräilyn maailmanmestari Elinor Barker.
Julkaistu: 7.9.2021

Everesting-haasteen toteutus on yksinkertainen mutta haastava: kerää vertikaalimetrejä Mount Everestin verran – 8 848 metriä. Kyse on siis pystysuoraan mitatuista nousumetreistä. Haaste keräsi paljon suosiota koronapandemian aikana pyöräilijöiden joukossa.

Great Dun Fell, joka tunnetaan pyöräilijöiden joukossa nimellä ”Britain’s Mont Ventoux” referenssinä Tour de Francen haastavaa alppiosuuteen, on Iso-Britannian jyrkin päällystetty tie. Kaartuvat mutkat ja jopa 20% nousut määrittelevät tätä kapeaa asfalttinauhaa, joka nousee 547 vertikaalimetriä kiivetessään koko korkeuteensa 848 m. Elinor Barker suoritti 16,2 kertaa 5,8 kilometrin nousun ja kerrytti yhteensä noin 60% lisäenergiaa nousujen ja laskujen aikana.

Haasteen aikana ajoa autolle kertyi 199,6 kilometriä, joista 12,9 kilometriä oli siirtymistä aloituspaikalle. Haasteen jälkeen I-PACEn akustossa oli vielä 31% virtaa jäljellä.

Energiatehokkaan Everesting-haasteen suorittamisen tae on I-PACEn regeneroiva jarrutusjärjestelmä, joka on rakennettu käyttäen Jaguar Racing- tiimin oppeja Formula E-sarjasta. ”Regen” on tärkeä komponentti menestyksen rakentamiseen kilparadoilla. Formula E-auto I-TYPE 5 tuottaa keskimäärin noin 30% lisää energiaa regeneroinnin avulla yhdessä kilpailussa. Ilman tätä auto ei pääsisi maaliviivalle asti.

”Seurasin kiinnostuneena kuin pyöräilijät suorittivat Everesting haasteita lock down-tilan aikana. Huolimatta ammattilaispyöräilytaustastasi, haaste on kestävyyden kannalta todella kova. Olin hyvin iloinen, että pääsin itse suorittamaan sen I-PACEn ratin takana. Kuin kuulin, että Jaguar Racing -tiimin kuljettajat joutuvat yleensä luomaan regeneroimalla 30% I-TYPE-autojensa virrasta Formula E-kisoissa, kilpailuluonteeni heräsi. Luonnollisesti halusin saavuttaa tuon luvun. Olen iloinen, että löin tuon luvun laudalta nauttiessani I-PACEn mukavuudesta, hiljaisesta voimasta sekä ajosta yhdellä polkimella”, kuljettaja Baker sanoi.

Ajon aikana Elinorin apuna oli Jaguar Racing – ja I-PACE-tiimien insinöörejä, jotka tarkkailivat auton suoritusta.

” I-PACEen rakennettu kehittynyt regeneroiva jarrutusjärjestelmä on merkittävä ominaisuus I-PACEn ajokokemuksen luomisessa. Formula E:n opit kilparadoilta takaavat, että I-PACEn asiakkaat nauttivat kantaman optimoinnin hedelmistä. Regeneroiva jarrutus tarjoaa myös jopa 0,4g:n jarrutusvoiman, joten Elinorin ei tarvinnut käyttää perinteisiä kitkaan perustuvia jarruja kuin kaksi tai kolme kertaa jokaisen nousun aikana”, Jaguar Racing- tiimin insinööri Jack Lambert kertoi.

Haasteen valmisteluissa Jaguar I-PACE esilämmitettiin Jaguarin Remote App-toiminnon avulla. Auton ollessa kiinni latauspisteessä, esilämmitys automaattisesti lämmittää tai viilentää akuston optimaaliseen lämpötilaan ja tasaa matkustamon lämpötilan haluttuun käyttäen latauspisteen energiaa. Käyttämällä latauspisteen energiaa esilämmitykseen auton kantama voidaan optimoida, erityisesti kylmällä säällä.

Toinen ominaisuus, joka parantaa I-PACEn tehokkuutta, on Smart Climate-toiminto, joka päättelee turvavöihin asennettujen tunnistimien avulla, kuinka monta matkustajaa autossa on, ja lämmittää tai viilentää vain tarvittavat osiot matkustamosta optimoiden näin mukavuuden ja energian kulutuksen.

I-PACE kiihtyy 0-100km/h 4,8 sekunnissa ja sen WLTP:n mukainen kantama yhdellä latauksella on 470 kilometriä. Pitkien matkojen aikana latauspaikkojen löytäminen on tehty helpoksi, sillä I-PACEn Pivi Pro-navigaatiojärjestelmä näyttää lähellä sijaitsevat latauspisteet muutamalla ruudun kosketuksella. Jo 15 minuutissa 100kW DC-latauksesta auto lataa virtaa 127 kilometrin ajomatkaan ja 50kW DC-latauksessa 63 kilometriin (WLTP:n arvojen mukaan laskettu) matkalle.

* Stravan tietokanta näyttää 60% kasvun Everesting haasteissa kesäkuussa 2020 verrattuna samaan aikaan 2019.

** WLTP on EU:n alueella virallinen tapa mitata standardoitua polttoaineen kulutusta ja CO2-päästöjä. Se mittaa polttoaineen ja energian kulutusta sekä kantamaa ja päästöjä. Annetut luvut ovat saatu tuloksena valmistajan EU:n lakien mukaisista testeistä. Lukuja tulee käyttää vain vertailutarkoituksiin.

6 kommenttia