Tuulilasi

Katsastusväli nykyistä harvemmaksi – yli 10 v. autot katsastettava silti vuosittain

1

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee katsastuslainsäädännön uudistamista, jonka tavoitteena on muun muassa pidentää aikaa määräaikaiskatsastusten välillä.
Teksti Max Lange
Kuvat A-katsastus

Suomessa edellytetään tällä hetkellä EU:n katsastusdirektiiviä tiheämpää katsastusaikaväliä. Lisäksi katsastusvelvollisuus koskee meillä myös jarrullisia kevytperävaunuja, nelipyöriä sekä kevyitä nelipyöriä.

Nyt valmisteltavassa uudistuksessa henkilö- ja pakettiautojen määräaikaiskatsastuksen katsastusaikaväliä muutettaisiin siten, että ensimmäinen katsastus olisi viimeistään neljän vuoden kuluttua käyttöönotosta. Tämän jälkeen katsastus tapahtuisi kahden vuoden välein siihen asti, kunnes auto on ollut käytössä kymmenen vuotta. Yli kymmenvuotiaat autot katsastettaisiin vuoden välein.

Samalla mahdollistettaisiin myös niin sanottu rullaava katsastus. Ajoneuvon katsastusajankohta ei olisi enää sidottu tiukasti käyttöönottopäivään tai rekisteritunnuksen viimeiseen numeroon. Jatkossa siis katsastusajankohtaa voisi muuttaa mieleisekseen.

Moottoripyörille ei olla esittämässä katsastusvelvoitetta, vaan niiden liikenneturvallisuutta pyritään edistämään vaihtoehtoisilla tavoilla.

Katsastuslainsäädännön uudistamista on tarkoitus jatkaa hankkeen toisessa vaiheessa. Tuolloin olisi tarkoitus tarkastella laajemmin eri ajoneuvoluokkien, kuten museoautojen, jarrullisten perävaunujen ja mopoautojen katsastusvelvoitteita.

Luonnokset uusiksi säädöksiksi on lähetetty lausuntokierrokselle, joka päättyy 13. tammikuuta 2017. Muutos tukee hallituksen norminpurun kärkihanketta.

Lähde: Liikenne ja viestintäministeriö

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 8.12.2016