Apu

Katri Makkonen: Mitä sanot työkaverille, jota ei ole rokotettu?

Katri Makkonen: Mitä sanot työkaverille, jota ei ole rokotettu?
Tiede, tilastot ja asiantuntijat ovat todistaneet, että rokote suojaa tartunnalta ja ainakin koronan ankaralta muodolta. Mutta nyt edessäni seisoo miellyttävä, suunnilleen ikäiseni, koulutettu nainen, joka sanoo, että ei ole ”ihan vakuuttunut”, kirjoittaa Katri Makkonen kolumnissaan.
Julkaistu: 17.8.2021

Pari viikkoa sitten, ison lääkärikeskuksen aulassa. Odottelen pääsyä fysioterapeutille. Hän avaa oven, hymyilee maskitonta hymyä ja kysyy: ”Ollaanko maskeilla vai ilman?” Mietin. Ehkä on helpompi jumpata ilman, joten sanon, että maskittomuus käy. Lisään: ”Minulla on jo kaksi rokotetta.” Hän vastaa ”ok”. Pysähdyn. Mielestäni luonnollinen reaktio olisi ollut kertoa omista rokotteista. Niinpä kysyn: ”Miten omat rokotuksesi?” Vastaus on, että niitä ei ole, ei ensimmäistäkään, sillä: ”En ole rokotuksista ihan vakuuttunut.”

Häkellyn. Hetken kakisteltuani sanon, että sitten ollaan tietysti maskit päällä.

Päivä on sama, jona THL kertoo koronatartuntojen lisääntyneen viikossa lähes 60 prosenttia ja että sairaalahoitoa tarvitsevissa korostuvat ne, joilla ei rokotusta ole.

Omassa mielessä ja elinpiirissä rokotteen ottaminen on itsestään selvää. Tiede, tilastot ja asiantuntijat ovat todistaneet, että rokote suojaa tartunnalta ja ainakin koronan ankaralta muodolta. Mutta nyt edessäni seisoo miellyttävä, suunnilleen ikäiseni, koulutettu nainen, joka sanoo, että ei ole ”ihan vakuuttunut”.

Pelastetaan lapset -niminen nettisivusto kertoo haluavansa pelastaa lapsemme rokotteelta, joka on ”kokeellinen geeniteknologinen injektio, joiden pitkäaikaisista vaikutuksista ei kukaan tiedä”.

Seuraavina päivinä sukellan Facebookin Rokotuskriittiset-ryhmään ja sen villeihin päivityksiin. Luen artikkeleita, asiantuntijatekstejä ja lisää somekeskusteluita rokottamattomuudesta. Osa perusteluista on silkkaa salaliittoteoriaa, osa hieman helpompia ymmärtää. Uskotaan iän tai kunnon suojelevan, emmitään rokotteiden nopeaa kehitystahtia, pelätään sivuoireita. Moni muistaa vielä sikainfluenssarokotteen aiheuttamat järkyttävät narkolepsiatapaukset.

Tutustun myös vastatoimiin, joihin EU kertoo ryhtyneensä koronarokotteita koskevan tahallisen väärän tiedon torjumiseksi. Salaliittoteorioista mainitaan muun muassa se, että virus leviäisi 5G-verkkojen välityksellä ja se, että pandemia olisi globaalin eliitin salajuoni. Varmuuden vuoksi sivusto vielä muistuttaa, ettei valkaisuaine tosiaankaan auta koronaan ja korostaa rokotteen turvallisuutta ja sen ottamisen tärkeyttä.

Kansalaisia kehotetaan myös miettimään kahdesti ennen netistä löytämiensä huhujen jakamista. Silti esimerkiksi väite siitä, että rokotteen mukana ihon alle laitetaan mikrosiru, leviää edelleen myös suomalaisessa nettikeskustelussa.

Samaan aikaan Suomessa aloitetaan 12–15-vuotiaiden rokotukset. Niitä vastaan käy Pelastetaan lapset -niminen nettisivusto. Se kertoo haluavansa pelastaa lapsemme rokotteelta, joka on ”kokeellinen geeniteknologinen injektio, joiden pitkäaikaisista vaikutuksista ei kukaan tiedä”. Asiantuntijat tyrmäävät sivuston tiedot ja taustat.

Minulla oli vapaus valita, että en palaa kohtaamalleni fysioterapeutille. Kerroin kohteliaasti, että syy on juuri rokottamattomuus.

Onnekseni törmään Elinkeinoelämän valtuuskunnan tutkimukseen toukokuulta. Sen mukaan 87 prosenttia suomalaisista aikoo varmasti tai todennäköisesti koronarokotteen ottaa. Kohdalleni osunut fysioterapeutti lukeutuu, syystä tai toisesta, niihin kahdeksaan prosenttiin, jotka rokotetta empivät. Huojentava tieto on, että vain kolme prosenttia kertoi ehdottomasti kieltäytyvänsä rokotteesta.

Luen vielä yhden rokotteita koskevan uutisen. Siinä työterveyslaitoksen pääjohtaja ennakoi, että muualla käynnissä oleva, kärjistynyt rokotekeskustelu tulee myös Suomeen ja erityisesti työpaikoille.

Niinpä. Minulla oli vapaus valita, että en palaa kohtaamalleni fysioterapeutille. Kerroin kohteliaasti, että syy on juuri rokottamattomuus. Mutta entä jos selviää, että vieressä istuva työkaveri, lapsen opettaja tai vaikkapa vanhemman kotona käyvä hoitaja onkin rokottamaton? Pysyvätkö keskustelut kohteliaina?

Siitä en minä ole ihan vakuuttunut.

37 kommenttia