Apu

Katri Makkosen kolumni: Arvoisa kaimani Katri, katso eteenpäin ja ojenna kätesi – siihen kyllä tartutaan, sinua tarvitaan

Katri Makkosen kolumni: Arvoisa kaimani Katri, katso eteenpäin ja ojenna kätesi – siihen kyllä tartutaan, sinua tarvitaan
Kohuja ja kolhuja, kaunaa ja katkeruutta, syytöksiä ja selityksiä, niitä on politiikassa jo riittämiin. Nyt on vaalivuosi, ja kuntavaalit tarvitsevat tekijänsä, kirjoittaa Katri Makkonen ensimmäisessä Avun kolumnissaan.
Julkaistu: 12.1.2021

Luulin jo, ettei ministerierosi ja puheenjohtajakisan häviösi vaadi enää kommentointia. Onhan nykypolitiikassa kuukausikin jo pitkä aika, saati sitten puoli vuotta.

Tuli uusia kohuja, muita kolhittuja. Sinun kohdallasi katsoin jo eteenpäin. Ajattelin, että nouset kyllä uudestaan. Olethan lahjakas, tahtova ja osaava. Ajattelin myös, että tulet takaisin nahka paksumpana. Onhan valitsemasi ammatti sinua kovalla kädellä jo parkinnut.

Mutta ei. Ensin annoit haastattelun joulukuussa Ilta-Sanomiin, sitten tammikuussa vielä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteeseen. Luin molemmat. Niiden sävy mietitytti minua. Koska tuot ajatuksesi esiin julkisesti, niin sallinet, että vastaan sinulle julkisesti.

Kenen etua ajattelet ajavasi?

Ilta-Sanomien haastattelussa kerroit, etteivät ihmiset tiedä, mikä on keskustan idea, ja että hallituksessa keskustan pitäisi pidättäytyä niissä tavoitteissa, joita on asetettu.

Mieleeni tuli puhe, jonka pidit syyskuussa keskustan puoluekokouksessa Oulussa. Olin paikalla. Olit juuri hävinnyt puheenjohtajakamppailun. Keräsit itsesi kovassa paikassa ja osoitit sanasi puoluetovereillesi. Lopetit puheesi suunnilleen näin: ”Muistakaa tukea puheenjohtajaanne.”

Tietysti se oli ansaittu piikki kohtelustasi, mutta kuulin sen silti myös ohjeena suhteessa tulevaan: keskustan korpitaival jatkuu, jos uuttakaan puheenjohtajaa eivät edes omat tue. Siksi mietin, kenen etua ajattelet ajavasi, kun sanoillasi sohit omaa pesääsi.

"Politiikassa ja elämässä pätee yksinkertainen sanonta: tangoon tarvitaan aina kaksi."

Sitten tuli uusi vuosi, tammikuu ja Kuukausiliitteen haastattelu. Purit siinä tuntojasi kohusta, jonka kaikki tunnemme. Viestintäkoulutukseesi oli uponnut 50 000 euroa ministeriöiden rahaa. Myös kohun loppu­tuleman tiedämme: tipuit ministerin ja puheenjohtajan paikalta rivikansanedustajaksi.

Muistan hyvin sen kesäkuisen päivän, kun astuit eduskunnassa kameroiden eteen. Pidit tunteesi kurissa ja ilmoitit luopuvasi valtiovarainministerin paikasta. Päätös tuli yllättäen – jopa omillesi. Sitä ennen ja senkin jälkeen olemme nähneet, kuinka toiset ovat roikkuneet vallassa kovemmassakin kurmuutuksessa. Valitsit toisin, ja se oli suoraselkäisesti tehty.

Kuukausiliitteen jutussa on äänessäsi silti katkeruutta. Avustaja on salaillut ja puolueväki sinut yksin jättänyt. Politiikassa ja elämässä pätee yksinkertainen sanonta: tangoon tarvitaan aina kaksi.

Kuntavaalit tarvitsevat tekijänsä

Varmaan mietit, miksi kirjoitan sinulle. Ehkä joku muukin miettii. Siihen on kaksi syytä. Ensimmäisen paljastin jo alussa: uskon, että nouset. Se on sinusta kiinni. Toinen syy on puolueesi, keskusta. Uskon, että sekin voi vielä nousta.

Annika Saarikko syrjäytti sinut, kyllä, mutta hän on silti loistava poliitikko ja puolueenne mahdollisuus – jos se mahdollisuus hänelle annetaan. Kohuja ja kolhuja, kaunaa ja katkeruutta, syytöksiä ja selityksiä, niitä on politiikassa jo riittämiin. Nyt on vaalivuosi, ja teille tärkeät kuntavaalit tarvitsevat tekijänsä.

Katri, katso eteenpäin ja ojenna kätesi. Siihen kyllä tartutaan – ja sinua kyllä tarvitaan.

Arvostaen kaimasi Katri.

Avun uusi kolumnisti Katri Makkonen on 45-vuotias journalisti ja viestinnän ammattilainen.

Kommentoi »