Kasvojen täytehoidoissa voi olla suuria eroja
Terveys ja hyvinvointi
Kasvojen täytehoidoissa voi olla suuria eroja
Oletko tyytymätön huultesi tai nenäsi muotoon? Vai häiritsevätkö otsan sibeliusrypyt? Näihin kaikkiin haetaan nyt apua täyteainehoidoista.

Kasvojen injektio- eli pistoshoidot ovat yleistyneet viime vuosina. Markkinoille on tullut uusia hoitomuotoja ja täyteaineita, ja hoitojen hinnatkin ovat pudonneet.

Mihin täyteaineet auttavat?

Kasvojen ja kaulan rypyt, juonteet ja huulten muotoilu ovat tavallisimmat syyt turvautua ihon alle pistettäviin täyteainehoitoihin. Injektiohoidoilla voidaan plastiikkakirurgi Heikki Kupin mukaan myös muotoilla kasvoja ja häivyttää niiden epäsymmetrisyyttä.

”Täyteainehoidolla voi myös tasoittaa aknearpia ja häivyttää tummuutta silmien alta”, Kupi kertoo.

Pistoshoitoja käytetään nykyisin myös, jos halutaan saada käsien iho näyttämään nuoremmalta.

Toisaalta otsan voimakkaat vaaka- eli sibeliusrypyt voivat tehdä ilmeen vihaisennäköiseksi. Ilme muuttuu muutamalla pistolla.

Usein suomalaisten tavoitteena on luonnollinen lopputulos. Monen toiveena on vain hieman aiempaa nuorekkaampi ilme.

Mihin pistosten teho perustuu?

”Kasvojen pistoshoitojen vaikutus perustuu täyttöefektiin. Sillä voidaan oikaista ihon lommoja ja ikään kuin sementoida lommon pohjia, jolloin rypyt eivät näy”, kuvailee plastiikkakirurgi Asko Salmi.

Mitä täyteaineita käytetään?

Täyteaineet ovat kehittyneet vuosien varrella, silti niiden laadussa ja paksuuksissa on edelleen eroja. Usein juonteita täytetään hyaluronihapolla, jota on kudoksissa normaalistikin. Se on eri asia kuin kasvojen lihaksia lamauttava botuliini.

Kannattaa aina varmistaa, että kyseessä on tutkittu ja turvallinen valmiste. Täyteainehoidot maksavat noin 350 eurosta ylöspäin aineen määrästä riippuen.

Kauanko hoidon teho kestää?

Pistosten vaikutus kestää hoidettavasta alueesta, käytetystä valmisteesta ja aineen määrästä riippuen 6–12 kuukautta. Nenässä vaikutus voi kestää jopa viisi vuotta. Vähitellen puhtaasta hyaluronihaposta valmistettu aine muuttuu vedeksi ja hiilidioksidiksi ja poistuu virtsateitä pitkin.

Kuka pistoshoitoja antaa? ”Suomessa hyaluronihappopistoksia saa antaa kuka tahansa, toisin kuin monessa muussa maassa, jossa vain lääkärit antavat hoitoja”, Heikki Kupi muistuttaa.

Pistokset eivät ole täysin riskittömiä, joten kannattaa ottaa selvää pistäjän koulutuksesta ja kokemuksesta. Asko Salmi varoittaa silmien lähelle tehtävistä pistoksista: tottumaton injektion antaja voi pahimmillaan vaurioittaa potilaan näköä.

Kenelle pistokset eivät sovi?

Yläikärajaa ei ole. Jos kasvoissa on jokin ihosairaus, tulee varmistaa lääkäriltä, voiko täyteainehoitoa tehdä. Samoin raskaana olevat ja imettävät joutuvat odottamaan sopivampaa hetkeä. Hoidolle otollinen aika on noin kolme viikkoa ennen tärkeää tilaisuutta, jotta mahdollinen mustelma ja turvotus ehtivät hävitä.

Asiantuntijoina plastiikkakirurgi Asko Salmi, Sairaala KL Helsinki ja Jyväskylä sekä plastiikkakirurgi Heikki Kupi, KC-Clinic, Tampere.

Teksti: Kaisa Virtanen

Kuva: Fotolia

Juttu on julkaistu Eevan numerossa 1/2018.

1 kommentti