Apu

Kasper Strömman: Tervetuloa Kasperlandiaan! – Olen ideoinut minimalistisen boutique-huvipuiston yli 27-vuotiaille

Kasper Strömman: Tervetuloa Kasperlandiaan! – Olen ideoinut minimalistisen boutique-huvipuiston yli 27-vuotiaille
Kasperlandiassa voit laskeutua näköalareikään, huristella turvatörmäilyautoilla ja osallistua hattaratastingiin. Yksi klassikko säilyy, sillä huvipuisto ilman joutsenveneitä on vain puisto, kirjoittaa Kasper Strömman kolumnissaan.
Julkaistu: 4.8.2021

Missä iässä huvipuistot lakkaavat olemasta hauskoja? Joidenkin mielestä eivät koskaan, mutta useimpien mielestä 27-vuotiaana.

Tyypillisimmillään homma menee niin, että olet 26-vuotias, istut vuoristoradassa ja ihailet jarrumestarien toimintaa. Illalla täytät vuosia ja menet seuraavana päivänä takaisin huvipuistoon. Nyt vuoristorata natiseekin vähän liian paljon ollakseen charmikas, ja tajuat, että jarrumestarikin on vain glorifioitu bussikuski. Onnea, täytit juuri 27 vuotta.

Huvipuistot peilaavat yhteiskuntaa siinä mielessä, että niissä pitää joka vuosi olla uusi laite, joka on vähintään Pohjois-Euroopan korkein tai nopein tai sellainen, jossa pää on useimmin alaspäin kierrosta kohti. Eikö tunnukin vähän vanhanaikaiselta maailmassa, jossa on tajuttu, että resurssit eivät ole loputtomia ja jatkuva kasvu ei ole itsetarkoitus?

Huvipuistoihin on tultava muutos. Siksi olenkin ideoinut uuden Kasperlandian. Minimalistisen boutique-huvipuiston yli 27-vuotiaille. Tässä muutama maistiainen.

Hattaratasting

Kukaan ei oikeasti halua sitä päänkokoista sokeripilveä. Sen sijaan tasting-setti, neljä hammastikkua peukalonkynnen kokoisin makupaloin, on just passeli. Makuina esimerkiksi pannacotta, chorizo, ricotta ja umami.

Näköalareikä

Monessa perinteisessä huvipuistossa on jonkinnäköinen näköalatorni, ja Tampere on jopa tehnyt omasta Näsinneulastaan kaupungin symbolin. Kasperlandiassa ei tarvita sentyyppisiä toksisia fallossymboleita. Sen sijaan helteellä on mukava laskeutua syvään reikään hetkeksi. Siellä on hyvä nauttia hetki omasta ajasta.

Turvatörmäilyautot

Törmäilyautot ovat kyllä klassikko, mutta koska yhteiskunta ympärillä on muuttunut sellaiseksi, että milloin tahansa saattaa joutua sähköskuutin tönäisemäksi, törmäysautojen konseptia pitää päivittää. Kasperlandiassa törmäys laukaiseekin autossa pienen turvatyynyn. Hauskaa, modernia ja vastuullista.

Jäähyväiset jonoille

Miksi huvipuistoissa on jonoja laitteisiin vielä vuonna 2021? Kasperlandiassa on samanlaiset jonotuslaput kuin kaupan lihatiskillä. Eipä kestä.

Aukioloajat

Siitä ei pääse mihinkään, että huvipuistot saattavat olla oikein esteettisiä iltaisin, kun kaikki härvelit ovat valaistuja. Päiväsaikaan ne ovat taas vähän masentavia. Kasperlandia ei siksi ole auki kuin elokuusta lokakuuhun, ja vain iltaisin, jolloin pimeys antaa paljon anteeksi.

Laitteet

Kasperlandiassa kaikkiin laitteisiin on 140 cm pituusraja, mikä tarkoittaa, että sitä pidemmät eivät niihin pääse. Mikä helpotus!

Joutsenveneet

Vaisto sanoo, että kaikkea veteen liittyvää huvipuistotoimintaa pitää välttää – mutta toisaalta huvipuisto ilman joutsenveneitä on vain puisto. Siksi joutsenvene on se yksi klassikko, joka Kasperlandiassa säilyy.

Kommentoi »