Karvakaverit mukaan! Näin sujuu matkailu koiran tai kissan kanssa
Matkailu
Karvakaverit mukaan! Näin sujuu matkailu koiran tai kissan kanssa
Yhä useampi hankkii lemmikkieläimen ja haluaa ottaa sen myös mukaan matkoille. Millaista on reissata koiran tai kissan kanssa, ja miten matkat sujuvat parhaiten? Mondo tapasi lemmikkien omistajia ja kokosi vinkit.
16.6.2021
 | Päivitetty 15.11.2023
 |
Mondo

Jokin aika sitten Kati Taipalmaa luki jutun pariskunnasta, joka kiersi kissansa kanssa Yhdysvaltojen ja Kanadan kansallispuistoja. Taipalmaa innostui itsekin ajatuksesta. Kissaa hänellä ei tosin vielä ollut.

”Päätin, että jos vielä hankkisin kissan, siitä tulisi seikkailukissa”, helsinkiläinen Taipalmaa kertoo.

Kun hän sitten otti hoiviinsa hevostilalla syntyneen ­maa­tiaiskissa Dalin, se osoittautui pienestä pitäen varsinaiseksi seikkailijaksi.

”Pentuna se istui avonaisessa kantorepussa odottamassa reissuun lähtöä, vaikka emme olleet menossa minnekään.”

Nyt 2,5-vuotias Dali on jo kokenut matkailija. Se on viettänyt omistajiensa kanssa eri paikoissa reissatessaan öitä niin teltassa, matkailuautossa kuin hotellissakin.

Taipalmaa ja hänen avopuolisonsa tekivät toistaiseksi pisimmän matkansa Dalin kanssa syksyllä 2019. He ajoivat Helsingistä Ruotsin kautta Norjan Lofooteille, sitten Senjan kautta käsivarresta Kuusamoon ja Valamon luostarin kautta takaisin Helsinkiin.

Lentomatkoja Taipalmaa ei ole vielä kissan kanssa tehnyt, sillä maaliskuun matka Mallorcalle peruuntui korona­viruksen vuoksi.

Kati Taipalmaan kissa Dali ei alkuun pitänyt pitkistä automatkoista, mutta sitä totutettiin autoiluun erilaisilla reissuilla. Nyt he ovat käyneet jo esimerkiksi Norjassa.

Kissojen matkailu on vielä melko pieni ilmiö, mutta Taipalmaa on huomannut, että etenkin karavaanarit ottavat kissansa usein matkoille mukaan.

Lemmikkien kanssa reissaaminen lisääntyy kuitenkin nopeasti, ja etenkin koiramatkailu on jo yleistä. Suomalaisista jopa 39 prosenttia haluaa ottaa lemmikkinsä mukaan matkalle, selvisi Hotels.com-varauspalvelun syksyllä 2020 tekemässä tutkimuksessa.

Koska lemmikkiystävällisiä hotelleja on yhä enemmän, varauspalvelu on alkanut jakaa myös niille tunnustuksia ­asiakkaiden suosiosta.

Trendistä kielii myös esimerkiksi kiinnostus Airbnb-­majoituksiin, joihin voi tuoda koiran tai kissan. Airbnb raportoi äskettäin, että lomamajoitusta etsivien suosituin hakuehto on yleensä uima-allas, ja lemmikkiystävällisyys on jo toiseksi tärkein hakukriteeri.

Britanniassa koiraperheiden lomailu on kasvussa, selviää brittiläisten matkanjärjestäjien ABTA-yhdistyksen tuoreesta raportista. Ne hotellit ja muut majapaikat, jotka ottavat lemmikkejä vastaan, saavat usein enemmän varauksia kuin toiset majoittajat, raportissa kerrotaan.

Yhdysvalloissa jo pari vuotta sitten peräti 45 prosenttia lemmikin­omistajista ilmoitti matkustavansa lemmikkinsä kanssa vuosittain. Tieto on peräisin lemmikkituotteiden valmistajien liiton APPAn teettämästä kyselystä.

Lemmikkien hankinta on lisääntynyt koronaepidemian myötä niin Suomessa kuin monissa muissa maissa. Kun ­kotimaanmatkailu on samaan aikaan suosittua, toden­näköisesti yhä useampi ottaa karvaisimman perheenjäsenen mukaan reissuillekin. Matkailu lemmikin kanssa on usein helpointa aloittaa kotimaassa.

Tämä on huomattu esimerkiksi Turussa, jossa kaupungin matkailutoimisto Visit Turku käynnisti eläinten ystäville räätälöidyt, opastetut Eläinten Turku -kävelykierrokset. Niillä kuullaan tarinoita paikallisista eläimistä ja eläintensuojelusta, ja tietysti lemmikit ovat tervetulleita mukaan kierrokselle. Lisäksi monet ydinkeskustan yritykset, joihin saa tulla koiran kanssa, ovat ottaneet käyttöön asiasta kertovat ovitarrat.

Kati Taipalmaa kertoo reissuista Dali-kissan kanssa omassa blogissaan.

Koirien yleisyys reissaajina näkyy monin tavoin ­palveluissa, joita lemmikkimatkailuun syntyy. Sen on todennut Kati Taipalmaakin: kerran Dalia varten oli tuotu hotelli­huoneeseen koiran puruluu.

Koirien yleistyvä matkailu helpottaa kuitenkin myös kissojen kanssa liikkumista.

”On enemmän kahviloita ja palveluita, joihin saa ottaa koiran. Aina näihin on hyväksytty myös kissa, vaikka mainoksissa näkyisikin koira”, Taipalmaa sanoo.

Hänestä kissojen osallistuminen matkailuun on hyvin myönteistä.

”Kissa mielletään turhaan pelkästään sohvalla makaavaksi lemmikiksi. Kissojakin voi kouluttaa, ja niiden kanssa voi tehdä monenlaisia asioita”, Taipalmaa perustelee.

Hän pitääkin aiheesta verkkosivustoa nimeltä Dali the Adventure Cat ja haluaa sillä innostaa ihmisiä reissaamaan kissojensa kanssa.

Lemmikkiä matkailuun totuttaessa on tärkeää edetä rauhallisesti ja eläimen ehdoilla. Esimerkiksi kissan sosiaalistaminen ja totuttaminen valjaissa ja repussa liikkumiseen on helpointa, kun kissa on vielä pentu.

Dali tutustui ensin kodin ympäristöön kantorepussa, josta muodostui sille myös turvapaikka, Taipalmaa kertoo. Nykyään kissa on tottunut paitsi luonnossa liikkumiseen myös kahviloissa istuskeluun.

Eläimen sopeutuminen matkusteluun riippuu kuitenkin sen luonteesta, ja esimerkiksi kauan kotikattina ollutta vanhempaa kissaa matkailu voi stressata. Mahdotonta aikuisenkaan kissan opettaminen siihen ei ole, kunhan edetään tarpeeksi hitaasti, Taipalmaa muistuttaa.

Varusteita kissan kanssa reissaamiseen ei tarvita yleensä paljon. Dalille otetaan retkille mukaan ruuat, lämmin takki, valjaat ja talutushihna. Automatkoja tai hotelleja varten mukaan lähtee myös pieni kissanhiekkalaatikko.

Eteneminen vaikkapa luontokohteessa tapahtuu kissan tahtiin, ja Taipalmaa arvioi, että usein patikointiin täytyy varata puolet enemmän aikaa kuin ilman lemmikkiä. Se vaatii omistajalta kärsivällisyyttä mutta on myös antoisaa.

”Kissan kanssa on hiljennettävä tahtia. Se opettaa näkemään kauneutta paikoissa, joissa sitä ei ole aiemmin huomannut”, Taipalmaa kuvailee.

Hän haaveilee nyt matkailuautosta ja Dalin kanssa Euroopan luonnonpuistoihin tutustumisesta. Yhdysvaltojen ja Kanadan luontokohteetkin kiinnostavat.

Tuomo Heikkinen on matkustanut paljon muun muassa Italiassa, joka on hänestä hyvin koiraystävällinen maa. Siellä koiran voi usein viedä ravintolaankin, ainakin eteistilaan.

Helsinkiläinen Tuomo Heikkinen on puolisoineen todella kokenut koiraperhematkailussa. He matkustavat ­neljän borderterrierinsä kanssa ulkomaille tavallisesti useita kertoja vuodessa.

Useimmiten he yhdistävät lomailuun osallistumisen koiranäyttelyyn, ja matkoja on taitettu niin autolla, bussilla kuin lennoilla. Perhe on käynyt yhteensä lähes 20 eri maassa, ­esimerkiksi Hollannissa, Itävallassa, Tanskassa, Valko-­Venäjällä ja Bulgariassa.

9-vuotias Kyösti, 7-vuotias Vappu, 4-vuotias Hulda ja 2-vuotias Kerttu viettävät matka-ajat lähinnä nukkuen.

”Koirien kanssa matkustamisessa meillä ei ole ollut ongelmia. Jos koirat luottavat siihen, että isäntä ja emäntä tekevät fiksuja asioita, silloin ne pysyvät rauhallisina”, Heikkinen kuvailee.

Koirat on myös paras totuttaa matkailuun ensin pieniä reissuja tehden, hän neuvoo.

Asiat tehdään eläinten hyvinvointia miettien. Heikkinen menee lemmikkien kanssa lentokentälle aina hyvissä ajoin, jotta ehtii käyttää koirat tekemässä tarpeensa ennen turvatarkastusta. Autolla matkaa tehdään vajaan parin tunnin pätkissä, jotta koirat saavat välillä jaloitella, juoda ja syödä.

Majapaikat Tuomo Heikkinen valitsee koirien ehdoilla. Hän tarkistaa etukäteen kartasta, että hotellin lähistöllä on viher­alueita. Eniten ennakkosuunnittelua vaatii juuri sopivan yösijan varaaminen.

”Se on koko ajan helpompaa, mutta on myös maita, joissa vain harvat hotellit sallivat lemmikit tai ne pyytävät siitä aivan posketonta hintaa”, Heikkinen kertoo.

Esimerkiksi Sloveniasta heille ei helpolla löytynyt lemmikkejä hyväksyviä hotelleja näyttelymatkaa varten.

Tuomo Heikkisen perheen Vappu-koira on jo vanha tekijä lentomatkustajana, ja se on käynyt muun muassa Euro Dog Show’ssa Brysselissä.

Eläinten kanssa matkustamisesta syntyy tietysti lisäkuluja. Esimerkiksi hotelleissa koirista veloitetaan useimmiten lisämaksu, joka Heikkisen mukaan tavallisesti vaihtelee kymmenestä eurosta pariin kymppiin. Korkeimmat hinnat ovat lähempänä sataa euroa.

Lentokoneen matkustamossa omistajan kanssa reissaavista koirista veloitetaan myös maksu, ja sen suuruus riippuu lento­yhtiöstä. Useimmiten hinta on 50–60 euroa, ja se koskee koko matkaa mahdollisine välilaskuineen, Heikkinen toteaa. Samat hinnat koskevat myös muita matkustamossa kuljetettavia lemmikkejä.

Lemmikkien kanssa lennoilla matkustavien on yleensä hyvä varata paikat ajoissa, sillä yhteen lentokoneeseen ei oteta kovin monta eläintä. Mikäli joku matkustaja varaa koneeseen allergia­paikan ennen kuin lemmikkivarauksia tehdään, lemmikkejä ei tavallisesti oteta lennolle lainkaan.

Lentokoneen matkustamossa voivat matkustaa vain pienemmät koirat. Useimmiten painoraja on kahdeksan kiloa, mutta toisinaan raja on matalampi. Myös kuljetuskassin tai -häkin kokorajoitus voi vaihdella.

Suuremmat lemmikit taittavat lentomatkan ruumassa. Se sujuu yleensä esimerkiksi koirilta hyvin, mutta ruumassa niillä on toisenlaisia stressiä tuottavia asioita kuin matkustamossa. Melua on enemmän, ja joidenkin koirien voi olla vaikea tottua vieraisiin tiloihin ja kuljettajiin ilman omistajaansa.

Kuljetushäkkeihinkin sopeutuminen voi vaatia aikaa, ja siksi eläin kannattaa totuttaa niihin etukäteen, rauhallisissa kotioloissa.

Kun koirien kanssa matkustelu on lisääntynyt, Suomessa suhtaudutaan nykyään lemmikkeihin joustavammin ja ne huomioidaan entistä paremmin, Tuomo Heikkinen on huomannut.

Tämä näkyy vaikkapa Helsinki-Vantaan lentokentällä: sinne avattiin jokin aika sitten kaksi lemmikeille tarkoitettua käymälää. Vaikka niissä asioi lähinnä koiria, muutkin lemmikit saavat niitä käyttää.

Erityisen helppoa koirien kanssa reissaaminen on eteläisemmässä Euroopassa, Heikkinen kertoo.

”Ulkomailla olemme usein huomanneet, että koirat ovat tervetulleita mukaan ravintolaan. Niille tuodaan siellä heti vesikuppi, ja joissain paikoissa koirille on ollut jopa oma ruoka­listansa.”

Siihen on kuitenkin hyvä varautua, että joissakin maissa koirien annetaan kulkea paljon ilman valjaita. Esimerkiksi Prahassa tervehtimään tulevat vapaat koirat saattavat yllättää siihen tottumattomat suomalaiskoirat. Monissa kaupungeissa ulkomailla on myös kulkukoiria. Heikkinen kohtasi niitä Bulgariassa.

”Kulkukoirat ovat päivisin yleensä aika harmittomia, mutta pimeän aikaan ne vetäytyvät omille alueilleen, ja silloin niitä ei kannata häiritä”, hän sanoo.

Tuomo Heikkisen perheen koirakolmikko on ollut mukana myös matkalla Šilutessa, Liettuan ja Venäjän rajan lähellä.

Vaikka Heikkinen pitää koirien kanssa matkailua myönteisenä asiana, hänen mielestään lemmikkiä ei kannata ottaa mukaan, jos sen kanssa ei ehdi matkalla viettää aikaa ja se joutuisi viettämään aikaa yksin hotellissa tai autossa.

Hän ei myöskään lentäisi omien koiriensa kanssa, mikäli niiden täytyisi taittaa matka koneen ruumassa.

Vaikka matkustaminen periaatteessa sopii mille koira­rodulle tahansa, koirat ovat aina yksilöitä, Heikkinen muistuttaa.

”Jotkut koirat jännittävät autossa, junassa, laivassa tai lento­koneessa niin paljon, että ne stressaantuvat kovasti. Silloin koira ei todellakaan nauti matkustamisesta, ja onkin syytä miettiä, onko se tarpeen.”

Valmistaudu reissuun lemmikin kanssa näin

• Kissat ja koirat tarvitsevat eurooppalaisen lemmikkipassin EU:ssa matkustaessaan. Se sopii asiakirjaksi myös EU:n ulkopuolelle matkustettaessa, mutta on hyvä tutustua kunkin maan käytäntöihin etukäteen.

• Passeja myönnetään vain kissoille, koirille, hillereille ja freteille. Muiden lemmikkien kanssa matkustaessa on tarkistettava kohdemaan säännöt.

• Lemmikkipassi myönnetään eläinlääkärissä eläimille, joilla on ­raivo­tautirokotus ja tunnistamista ­varten joko mikrosiru tai tatuointi. Myös lääkitys ekinokokkia vastaan saattaa olla tarpeen.

• Eläinlääkäriltä kannattaa kysyä, tarvitseeko eläin muita rokotteita. Joissakin maissa voidaan edellyttää rokotuksia, joita Suomessa ei välttämättä tarvita.

• Rokotusten lisäksi lemmikin suojaus punkeilta ja kirpuilta on hyödyllistä, samoin säännöllinen madotus.

• Eläinten tuontia ja vientiä maasta toiseen koskevat eri säännöt kuin matkailua. Lisätieto­­ja löytyy sivustolta ruokavirasto.fi (entisen Eviran sivustolta).

• Lemmikeille on saatavilla erilaisia vakuutuksia, ja osa niistä kattaa myös matkat Pohjoismaissa, EU:ssa ja Sveitsissä. Vakuutuksen voimassaolon aluetta voi olla mahdollista myös laajentaa lisämaksulla.

Näin matka lemmikin kanssa sujuu parhaiten

• Hotelliin kannattaa olla yhteydessä suoraan ennen matkustamista ja selvittää lemmikkeihin liittyvät käytännöt. Joissakin hotelleissa esimerkiksi vaaditaan, että koirilla on sisätiloissa kuonokoppa tai että lemmikkiä on huoneessa pidettävä häkissä.

• Lentokentälle on syytä mennä hyvissä ajoin, sillä lemmikkipaikka maksetaan usein vasta kentällä omalla tiskillään.

• Lentojen ajankohta on paras valita niin, että koiran ehtii ulkoiluttaa kunnolla ennen lentoa ja mahdollisten välilaskujen aikana. Niin koira on rauhallisempi ja todennäköisesti nukkuu matkat.

• Joissakin maissa puistot suljetaan yöksi, joten lemmikin ulkoiluttaminen kannattaa ajoittaa puistojen aukioloaikojen mukaan.

• Kätevä apuväline luonnossa retkeillessä on maapiikki, johon kissan tai koiran talutushihnan voi sitoa esimerkiksi telttaa purkaessa.

• Kissoille ja koirille voi hankkia GPS-kaulapannan, joka auttaa lemmikin etsimisessä, jos se karkaa. Kissallekin kannattaa opettaa luoksetulo. Meluisissa paikoissa on hyödyllistä, jos lemmikki on oppinut tulemaan luokse vislauksen kuullessaan.

• Lemmikkiä ei saa jättää yksin liikennevälineeseen lämpimällä säällä. Vaikkapa autossa lämpötila nousee nopeasti, vaikka auto ei olisi suorassa auringonvalossa. Pakkasella lämpötila taas putoaa nopeasti.

• Tauoilla lemmikille tarjotaan aina vettä. Esimerkiksi hermostunut koira voi läähättää, ja sitä saattaa janottaa tavallista enemmän. Lemmikki ei aina juo heti, mutta vettä kannattaa pitää tarjolla pidempään, vaikka se ei heti maistuisikaan.

Vinkit perustuvat Tuomo Heikkisen ja Kati Taipalmaan haastatteluihin.

Juttu on julkaistu alun perin Mondo-lehdessä 11/2020.

1 kommentti