Apu

Kari Väänänen: Avaruuteen matkustavat miljardöörit eivät tee lentojaan ihmiskunnan hyväksi, kuten väittävät, vaan rikastuakseen itse lisää

Kari Väänänen: Avaruuteen matkustavat miljardöörit eivät tee lentojaan ihmiskunnan hyväksi, kuten väittävät, vaan rikastuakseen itse lisää
Noilla herroilla on jo nyt omaisuus, joka ylittää keskivertovaltion, esimerkiksi Suomen, koko vuosibudjetin. Mutta lisää pitäisi saada. He puhuvat suurilla sanoilla ihmiskunnan tulevaisuudesta ja avaruuden asuttamisesta ja siirtymisestä toisiin avaruudellisiin maailmoihin. Jäänee haaveeksi, kirjoittaa Kari Väänänen kolumnissaan.
Julkaistu: 11.8.2021

Kaksi maailman rikkaimpiin ihmisiin kuuluvaa multimiljardööriä on kovassa kisassa siitä, kumpi on suurin avaruudenvalloittaja. Bezos ja Branson lentelevät raketeillaan vuoron perään.

Mieleen tulevat Roope Ankka ja Kulta Into Pii. Hekin kilpailivat siitä, kumpi ensin lentäisi valloittamaan jonkin planeetan tai asteroidin ja ryöstämään sen rikkaudet itselleen. Ja nyt se satu on siis jo tosi.

Eivät he tee lentojaan ihmiskunnan hyväksi, kuten väittävät, vaan rikastuakseen itse lisää. Voi ahneuden määrää. Sillä ei tunnu olevan mitään rajaa. Kun maapallo on ajettu tuhon partaalle, on aika siirtyä muille planeetoille kaivamaan ja raiskaamaan. Siitähän siinä on kysymys.

Noilla herroilla on jo nyt omaisuus, joka ylittää keskivertovaltion, esimerkiksi Suomen, koko vuosibudjetin. Mutta lisää pitäisi saada. He puhuvat suurilla sanoilla ihmiskunnan tulevaisuudesta ja avaruuden asuttamisesta ja siirtymisestä toisiin avaruudellisiin maailmoihin. Jäänee haaveeksi. Näillä ihmisen kyvyillä ja tiedoilla emme ikinä yllä todella syvälle tähtitarhoihin.

Avaruus on liian vaarallinen paikka ihmiselle, oli rahaa tai ei. Jo pelkät säteilymäärät ylittävät ihmisen kestokyvyn moninkertaisesti. Mahdoton on mahdotonta, kuten vanha kansa sanoisi.

Toki voimme saavuttaa omassa aurinkokunnassamme yhden planeetan ja muutaman kuun, jos jerkkua riittää, ja tehdä niistä ehkä jopa asumiskelpoisia, mutta pidemmälle eivät kyntemme ulotu. Pitäisi nimittäin ensin pystyä rikkomaan valovalli, tuo universumin yleinen nopeusrajoitus, ja sitten aikavalli, joka on vielä mahdottomampi este ihmiselle ylittää. Ainoa nopeus, joka nuo rajoitukset voi ylittää, on ajatuksen nopeus.

Vedotaan siihen, että aina ovat epäilijöiden sanat osoittautuneet pitämättömiksi. Kuten se, että jos junat liikkuvat yli kymmenen kilometriä tunnissa, niitä katsovien ihmisten nenät venyvät pitkiksi kuin Pinokkiolla.

Fysiikan lait on todettu perustavaa laatua oleviksi maailmankaikkeudessa. Niitä ei voi rikkoa ihmisen tämän hetken tekniikalla. Eikä huomennakaan, eikä edes ylihuomenna. Seuraavaan tähteen on semmoinen matka, että antakaa jo olla.

Ei haihatella ajatuksilla, että joskus asuisimme aurinkokuntamme ulkopuolella.

Maapallo kakkosta ei ole ulottuvillamme. Se fakta pitäisi jo hyväksyä ja keskittyä pitämään huolta tästä ainokaisestamme, joka on kotimme ja tukemme ja turvamme, elämämme kehto ja ylläpitäjä.

Ei sillä, etteikö ihmisen perusviettiä, uteliaisuutta pitäisi pitää yllä ja hakea aina uutta. Se kuuluu luontoomme. Annettakoon se tehtävä luotaimille ja muille vempeleille, jotka ovat vailla ihmisen fysiikan rajoituksia, ja joilla on rajattomasti aikaa ja kestävyyttä seilata avaruuden syvyyksiä tuhannen ihmisiän verran, vailla nopeus-, säteily ja koti-ikävärajoituksia.

En siis yritä kieltää ihmiseltä avaruutta ja sen tutkimista, vaan päinvastoin kannustaa yhä huimempiin saavutuksiin lähiavaruuden tutkimisessa. Ei silti haihatella ajatuksilla, että joskus asuisimme aurinkokuntamme ulkopuolella. Se on mahdotonta, jos eivät avaruutelaiset tule ja päästä meitä pulasta.

Hyvät miljardööriankat. Älkää uskotelko meille, että teette retkiänne koko ihmiskunnan hyväksi. Eivät Roope ja herra Piikään tehneet. Ettekä te.

18 kommenttia