Kapkaupungin monet kasvot: nämä asiat kannattaa kokea Afrikan kiehtovimmassa kaupungissa
Matkailu
Kapkaupungin monet kasvot: nämä asiat kannattaa kokea Afrikan kiehtovimmassa kaupungissa
Etelä-Afrikan tunnelmallisimmassa kaupungissa kannattaa kokea ydinkeskustan lisäksi ainakin Bo-Kaapin kadut sekä mustan väestön asuinalue.
Julkaistu 6.1.2021
Mondo

Kapkaupunki on koko Afrikan mittapuulla viehättävä ja hyvin kiinnostava. Saadakseen siitä kokonaiskuvan on käytävä vähintään näillä kolmella alueella.

1 | Ydinkeskustan syvää, ristiriitaista historiaa

Kapkaupungin ­ydinkeskusta on sekä kaunis että ­monille hämmentävä kokemus. ­Siellä on perinteikkäitä rakennuksia ja viheralueita, mutta toisaalta useilla paikoilla on vahva kytkös siirtomaa-aikaan, apartheid-­politiikkaan ja orjuuteen.

Keskustan taloista löytyy monia vanhoja arkkitehtuurin tyylejä: viktoriaanisen, goottilaisen, edvardiaanisen ja uusklassisen lisäksi esimerkiksi Cape Dutchiksi kutsuttua suunnittelua.

Hallinto­rakennuksia ­riittää, kuten parlamenttitalo ja kaupungin­talo. Alueella on kiinnostavaa kuljeskella, ja useisiin museoihin ja muihin paikkoihin on hyvä tutustua syvemmin.

Esimerkiksi hyvin ­suunniteltu ja informatiivinen District Six -museo dokumentoi kaupungista 1960-luvulla tuhottua asuin­aluetta. Sen noin 60 000 asukasta pakotettiin muuttamaan syrjemmille seuduille. Kaupungintalon luona on Nelson Mandelan patsas paikalla, jossa hän piti puheen vapauduttuaan vankilasta vuonna 1990. Goottilaistyylinen St Georgen katedraali on toiminut myös apartheidin vastustamisen keskuksena, ja siellä työskenteli myös arkkipiispa Desmond Tutu.

District Six -museo avaa kaupungin yhden asuinalueen synkkää ­historiaa.

Slave Lodgeksi kutsuttu rakennus on kaupungin vanhimpia ja kertoo orjuuden historiasta: tänne heitettiin alueelle rahdattuja orjia jo 1600-luvulla.

Keskustassa on toki paikkoja viihtymiseenkin. Esimerkiksi Long Street 1800-luvun rakennuksineen on vilkas katu, ja sen ravintoloissa, baareissa ja kaupoissa kannattaa viettää tovi.

2 | Omaleimainen väriläiskä Bo-Kaap

Värikäs Bo-Kaapin alue on vain lyhyen kävelymatkan päässä ydinkeskustasta. Bo-Kaapissa on kauan asunut Cape Malaylaisiksi kutsuttua väestöä, joka syntyi kun 1600-luvulta lähtien maahan tuotiin orjia Aasiasta, esimerkiksi Indonesiasta. Kaupunginosan asuinrakennuksista moni on omaleimaista 1800-luvun arkkitehtuuria.

Pieni Iziko Bo-Kaap -museo on hyvä johdanto alueen historiaan ja elämäntapaan, vaikka museorakennus onkin koko seudun yksi-ilmeisimpiä. Kun orjuus aikoinaan lakkautettiin, Bo-Kaapista tuli niin vapautettujen eteläafrikkalaisten kuin muslimi­en kaupunginosa.

Cape Malay -keittiön ruokia voi maistaa vaikkapa Biesmiellah-­ravintolassa. Mauissa tuntuvat niin aasialaiset kuin afrikkalaiset ainekset. Ruoka on tavallisesti runsaasti maustettua muttei niin voimakasta kuin Aasiassa.

Bo-Kaapin kaupungin­­osassa ­sijait­­seva Biesmiellah-­ravintola tarjoaa hyvää Cape Malay -ruokaa. Pääruuat maksavat 6–8 euroa.

Bo-Kaapin nähtävyyksiin kuuluu hauskanväristen talojen Wale Street. Se on turvallista aluetta kuljeskella päiväs­aikaan: kadulla liikkuu niin ­asukkaita kuin kuvia näppäileviä turisteja. Kaupunginosan laajempaan tutkimiseen on kuitenkin hyvä olla paikallinen oppaana. Kannattaa bongata Dorp Streetillä sijaitseva Auwal Masjid, 1700-luvun lopulta peräisin oleva moskeija.

Bo-Kaapin alueen nähtävyyksiin kuuluvat kuvauksellisen Wale Streetin talot.

3 | Mieltä avartava käynti townshipissä

Etelä-Afrikassa etenkin mustien asuttamia köyhiä kaupungin­osia kutsutaan ­townshipeiksi, ja niissä vierailu ei ole aivan yksinkertainen asia. ­Joidenkin mielestä townshipeihin ­tehtävät opastetut kierrokset ovat ”kurjuus­turismia”, josta asukkaat eivät hyödy. Toisaalta osassa näistä retkistä tuottoja käytetään myös townshipin kehittämiseen ja oppaina ovat paikalliset. Silloin käynnillä on hyviä vaikutuksia myös kohteelle, ei vain kävijälle.

Langan kaupunginosa on Kapkaupungin vanhin township-alue.

Kapkaupungin town­shipeihin kuuluu 14 kilometrin ­päässä keskustasta sijaitseva Langa. Sinne tarjoaa retkiä moni yritys, kuten Siviwe Tours. Noin 35 euron hinta sisältää kyydit.

”Me haluamme matkailijoiden käyvän täällä, mutta niin, että oppaat eivät ole valkoisia vaan kuuluvat paikallisten yhteisöön”, kertoo langalainen Thulani Fesi. ”On tärkeää, että hallitsemme itse sitä, mitä meistä kerrotaan.”

Thulani Fesi pitää Langassa taidegalleriaa. Sieltä saa myös hyvät kahvit.

Fesi pitää Langassa taide­galleriaa nimeltä 16 On ­Lerotholi. Kierrokseen alueella on hyvä kuulua myös käynti vaikuttavassa Guga S’theben kulttuuri­keskuksessa. Siellä on taiteilijoiden ja käsityöläisten teoksia, musiikkiesityksiä ja ­työpajoja. Parhaiten townshipkäynti toimiikin, kun osallistuu aktiviteettiin, jossa tutustuu asukkaisiin.

Langan townshipin alueella on Guga ­S’theben ­kulttuurikeskus. Siellä myyvät teoksiaan käsityöläiset ja taiteilijat, kuten Anathi Gqirana.

Ruokaa kannattaa maistaa: esimerkiksi Nomvuyo Cateringin kevätkääryleet ovat herkullisia. Matkailija voi myös yöpyä Langassa tai muussa ­townshipissä yksinkertaisessa majapaikassa. ­Turvallisuustilanne on hyvä tarkistaa etukäteen matkailu­neuvonnasta ja majoittajilta.

Juttu on alun perin ilmestynyt Mondo-lehdessä 3/2020.

Kommentoi »