Kansanedustajien Tiktokin käyttöä ei voida kieltää – ”Sille ei ole lakisääteisiä perusteita”
Tiktok ja tietoturva
Kansanedustajien Tiktokin käyttöä ei voida kieltää – ”Sille ei ole lakisääteisiä perusteita”
Apu selvitti, mitkä ovat eduskunnan käytännöt Tiktok-sovelluksen kanssa. Miksi kansanedustajat saavat käyttää tätä kiinalaista sovellusta työpuhelimillaan, vaikka sillä on tunnetusti suuria tietoturvariskejä?
Julkaistu 30.5.2023
Apu

Miksi kansanedustajat saavat yhä käyttää Tiktok-sovellusta, vaikka sen tietoturvariskit tunnetaan? Aiemmin esimerkiksi Yle uutisoi, miten Tiktok pystyy keräämään käyttäjiensä salasanoja sekä henkilö- ja luottokorttitietoja. Kiinalaisyritykseltä nämä tiedot voisivat päätyä Kiinan hallinnon käyttöön.

Yhä useammat yhtiöt ovatkin kieltäneet sovelluksen käytön työlaitteilla. Viime perjantaina näin päätti myös monikansallinen teleoperaattori Telia.

Miksi eduskunta ei ole kieltänyt Tiktokin käyttöä?

– Me emme ole voineet kieltää sovelluksen käyttöä kokonaan, sillä siihen ei ole lakisääteistä perustetta, kertoo eduskunnan tietohallintopäällikkö Ari Apilo.

Kansanedustajilla on myös tarve olla läsnä sosiaalisessa mediassa. Siksikään Tiktokin kieltämistä ei ole nähty perusteltuna.

– Suosituksemme kyllä on, että kansanedustajat eivät käyttäisi Tiktok-sovellusta laitteillaan ja kehotamme heitä miettimään käytön riskejä, sanoo Apilo.

Eduskunnan virkamiehet, kanslian henkilökunta ja edustajien avustajat eivät kuitenkaan lähtökohtaisesti saa käyttää työlaitteillaan Tiktok-sovellusta.

– Perustelu tälle jaottelulle on se, että eduskunnan työntekijöillä ei mielestämme ole mitään tarvetta käyttää työtehtävissään Tiktokia, toisin kuin kansanedustajilla, Apilo kertoo.

Tietoturva-asiat mietitään eduskunnassa aina ohjelma- tai sovelluskohtaisesti. Tämän lisäksi tilanteita seurataan ja arvioidaan jatkuvasti. Käytännöistä ilmoitetaan pääasiassa tiedotteilla eduskunnan Intranetissä.

Viime perjantain Telian tiedote tai muut viime aikojen tapahtumat eivät ole vaikuttaneet eduskunnan sääntöihin.

– Emme ole nyt tässä asiassa menneet kieltojen puolelle.

Kommentoi »