Apu

Kansalaistottelemattomat 65-vuotiaat saavat jo neljännen rokotteen Helsingissä: virallinen linja on silti yhä toinen

Kansalaistottelemattomat 65-vuotiaat saavat jo neljännen rokotteen Helsingissä: virallinen linja on silti yhä toinen
Virallisten rokotesäännösten mukaan Suomessa neljännen koronarokotteen saavat vain yli 70-vuotiaat tai Helsingissä yli 65-vuotiaat, jotka tarvitsevat arjessaan apua. Käytännössä tilanne on toinen: rokotteen saa melkein kuka tahansa vain kävelemällä rokotepisteeseen.
Julkaistu: 3.6.2022

Helsingissä neljännen koronarokotteen tuntuvat saavan nyt kaikki yli 65-vuotiaat, jotka vain kävelevät rokotepisteelle ilman ajanvarausta. Avun saamien tietojen mukaan rokotteen hakijan ikä tarkistetaan rokotuspisteellä Kela-kortista, mutta muita kysymyksiä ei tehdä.

Kaupunkilaiset vinkkaavat, että pian jo 60-vuotiaidenkin kannattaa kokeilla onneaan. ”Helsingillä on oma, järkevä käytäntönsä”, sosiaalisessa mediassa kommentoidaan.

Helsingin kaupungin virallisen linjauksen mukaan neljäs rokote annetaan ilman varausta vain niille 65 vuotta täyttäneille, jotka tarvitsevat toisen henkilön apua arjessa selviytymiseen sekä 80 vuotta täyttäneille.

Helsingin kaupungin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja, ylilääkäri Leena Turpeinen tuntui olevan tositilanteesta autuaan tietämätön kommentoidessaan asiaa Apu-lehdelle toissa päivänä.

– Helsinki noudattaa valtakunnallisia ohjeita. Yli 65-vuotiaiden avuntarve kartoitetaan kysymällä, eli asiakkaan subjektiivinen kokemus ja kuvaus on tässä toki merkittävä, sillä mitään virallista kuvausta tuosta avun tarpeesta ei ole.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tänään julkaiseman tiedon mukaan neljättä koronarokotetta suositellaan riskiryhmiin kuuluville 70–79-vuotiaille, 12-vuotiaille joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt sekä iäkkäille, jotka asuvat hoivakodeissa, ovat järjestetyn koti- tai omaishoidon piirissä tai eivät pärjää yksin kotona. Riskiryhmiin kuuluvat esimerkiksi vaikeasta sydän- tai keuhkosairaudesta, diabeteksesta ja sairaalloisesta lihavuudesta kärsivät.

4 kommenttia