Kaksi tärkeää toimenpidettä – älä unohda näitä kesärenkaiden vaihdon jälkeen
Autot ja liikenne
Kaksi tärkeää toimenpidettä – älä unohda näitä kesärenkaiden vaihdon jälkeen
Renkaidenvaihdon jälkeen ja muutaman ajokerran jälkeen on tärkeää tehdä muutama jälkitarkastus, jotta ajaminen on turvallista. Suomalaisista lähes 30 prosenttia unohtaa tehdä pulttien jälkitarkastuksen.
Julkaistu 4.5.2018
Tuulilasi

Renkaiden vaihtosesonki alkaa olla ohi ja suurin osa suomalaisista huristelee kesärenkailla. Lain mukaan talvirenkaat on vaihdettava pois maaliskuun loppuun mennessä, mutta niillä ajamista saa jatkaa sään niin vaatiessa. Kitkarenkailla saa periaatteessa ajaa kesälläkin, mutta sadekelillä ja kuumalla asvaltilla kitkarengas ei pärjää kesärenkaalle.

Ennen renkaidenvaihtoa tulee tarkastaa niiden kunto ja riittävä urasyvyys, mutta vaihdon jälkeen tulee tarkistaa pulttien kiristys. Jos vaihtaa renkaat itse, jälkikiristys kannattaa tehdä heti parin ajokerran jälkeen.

”Erityisesti alumiinivanteiden kanssa saattaa käydä niin, että pultit löystyvät muutaman ajokerran jälkeen. Tämä voi johtua muun muassa siitä, että vanteen ja pyörän navan välissä on ollut likaa tai pulttien kierteissä on ollut likaa, jolloin ne eivät ole kiristyneet normaalisti ensimmäisellä kiristyskerralla”, LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen kuvailee.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn mukaan moni suomalainen kuitenkin unohtaa jälkikiristyksen. 29 prosenttia vastanneista kertoo, että kiristys on jäänyt joskus tekemättä tai ei ole koskaan tehnyt sitä.

Nuoret muistavat tehdä jälkikiristyksen muita paremmin. Alle 25-vuotiaista 72 prosenttia tekee sen aina. Sen sijaan 25-34-vuotiailta asia unohtuu keskimääräistä useammin.

Tarkasta rengaspaineet säännöllisesti

Toinen jälkitarkastus, joka on hyvä tehdä myös renkaanvaihdon jälkeen, on ilmanpaineiden mittaus. Renkaiden ilmanpaine tulisi tarkastaa rengaspainemittarin avulla säännöllisesti.

”Huolellinen kuljettaja tarkistaa rengaspaineet kuukauden välein. Jos renkaat ovat uudet, riittää yleensä parin kuukauden välein. Lämpötilan sahaaminen edestakaisin vaikuttaa siihen, että rengaspaineet eivät pysy täysin siinä mihin ne on vaihdon yhteydessä asetettu.”

Niemisen mukaan moni laittaa varmuuden vuoksi 0,2 baria ylipainetta suositukseen verrattuna. Tämä nyrkkisääntö toimii useimmissa autoissa hyvin, koska pieni ylipaine ei ole vaarallista. Alipaine sen sijaan lisää kitkaa, renkaan kuumenemista ajossa ja renkaan kulumista.

Miehet naisia tunnollisempia tarkastuksessa

Suomalaisista suurin osa (58 prosenttia) mittaa renkaiden ilmanpaineen vähintään kerran puolessa vuodessa. Kuitenkin peräti 26 prosenttia kertoo, ettei tarkasta koskaan tai juuri koskaan. Miesten ja naisten välillä on isoja eroja ilmanpaineen mittauksessa. Miehistä puolet tarkistaa ilmanpaineen vähintään 2-3 kuukauden välein, mutta naisista niin tekee vain joka viides. 

”Syynä on joko laiskuus, välinpitämättömyys tai se, että ei osata käyttää rengaspainemittaria eikä oikein kehtaa suorittaa toimenpidettä, josta on epävarma. Kannattaa olla rohkea ja pyytää apua. Kyllä huoltoasemalta aina joku kokenut autoilija löytyy, joka voi opastaa asiassa”, Nieminen kehottaa.

Tulokset saatiin LähiTapiolan tilaamasta Arjen katsaus –kyselytutkimuksesta. Tutkimuksen toteutti TNS Kantar 2.-8. maaliskuuta. Kyselyyn vastasi 1006 ihmistä, ja he edustavat maamme 15-74-vuotiasta väestöä.

Autoilijan tarkastuslista – tee nämä säännöllisesti:

1. Seuraa renkaan kulumista. Kuluuko rengas tasaisesti koko kulutuspinnasta vai kuluuko se enemmän vain toisesta reunasta? Säädätä tarvittaessa pyörien asentokulmat oikeaksi autokorjaamolla.

2. Tarkasta ilmanpaine säännöllisesti vähintään parin kuukauden välein rengaspainemittarilla.

3. Tiedätkö renkaittesi iän? Renkaan valmistusvuoden ja kuukauden voi lukea renkaan kyljestä. Jos renkaan ikä lähentelee 10 vuotta, ne tuskin ovat enää turvalliset jokapäiväiseen liikkumiseen.

Kommentoi »