Apu

Viron uusi pääministeri Kaja Kallas joutuu taistelemaan koronaa ja korruptiota vastaan – Tällainen johtaja hän on

Viron uusi pääministeri Kaja Kallas joutuu taistelemaan koronaa ja korruptiota vastaan – Tällainen johtaja hän on
Viron johto on nyt naisten käsissä. Reformipuolueen ja keskustan muodostamassa uudessa hallituksessa on seitsemän naista ja presidenttinä istuu Kersti Kaljulaid.
Julkaistu: 2.2.2021

Viro sai tammikuun lopussa ensimmäisen naispääministerinsä. Kaja Kallas on länteen suuntautuneen, keskustaoikeistolaisen reformipuolueen johtaja. Puolue voitti parlamenttivaalit vuonna 2019, mutta jäi oppositioon. Alle kaksi vuotta toiminut edellinen hallitus hajosi lukuisten skandaalien jälkeen, joista tuorein on hallituspuolue keskustaa koskeva korruptioepäily.

Reformipuolueen ja keskustan muodostamassa uudessa hallituksessa on seitsemän naista. Viron johto on nyt naisten käsissä, sillä presidenttinä istuu Kersti Kaljulaid.

Ennen poliittista uraansa Kallas työskenteli kilpailuoikeuteen erikoistuneena asianajajana. Hänestä tuli reformipuolueen jäsen vuonna 2011. Samana vuonna hän pääsi parlamenttiin.

– Kallaksella ei ole kokemusta hallitustyöskentelystä, eikä hän ole toiminut nykyisten poliitikkojen neuvonantajana. Hän on noussut hallitukseen tietä, joka on nykyään varsin tyypillinen Virossa, sanoo Tallinnan yliopiston poliittisen sosiologian apulaisprofessori Mari-Liis Jakobson.

Kallas on ajanut lobbarirekisterin perustamista

Uusi hallitus saa eteensä koronakriisin ja sen tuomat talousvaikeudet. Jakobson arvioi, että myös korruption kitkeminen on Kallaksen hallituksen työlistalla.

Kallas on aikaisemmin ajanut lobbaajarekisterin perustamista Viroon. Jakobsonin mukaan korruption vastustaminen vaikutti myös hallituksen kokoonpanoon, erityisesti oikeusministerin ja sisäministerin valintaan.

Kaja Kallaksen isä Siim Kallas oli Viron pääministeri, EU-komissaari ja komission varapuheenjohtajana sekä Viron keskuspankin johtaja. Siim Kallas oli mukana perustamassa reformipuoluetta Viron itsenäistymisen jälkeen.

Kaja Kallas

43-vuotias pääministeri. Asianajaja ja entinen europarlamentaarikko. Puoliso investointipankkiiri Arvo Hallik. Perheessä kolme lasta, joista yksi aikaisemmasta liitosta.

Kommentoi »