
Rakenneuudistuspaketti sai odotetun vastaanoton. Tyytyväinen ei ole kukaan. Ehkä se siten on aika hyvä ja tasapuolinen.
Oikeansuuntainen, mutta reilusti riittämätön, sanoo ex-valtiosihteeri Raimo Sailas. Samaan tapaan arvioivat pakettia muutkin, jotka suhtautuvat periaatteessa myönteisesti Jyrki Kataisen hallituksen pyrintöihin.
Timo Soini taas ei löydä paketista mitään hyvää. Se on hänen mielestään pelkkä leikkauslista, ja siitä puuttuvat kaikki kasvua ja työllisyyttä tukevat toimet. Vaikka hallituksen toimet ovatkin vääränsuuntaisia, ne ovat kuitenkin riittäviä – välikysymyksen aiheeksi.
Rakennepaketti on suuri ja monitahoinen. Moni isokin asia jää vielä jatkovalmisteluun. Kukaan ei voi siten varmasti sanoa, riittääkö paketti kestävyysvajeen kattamiseen vai ei. Siksi paketista voi väittää melkein mitä tahansa. Kaikki ovat tavallaan oikeassa. Vasta ehkä seuraavan vaalikauden lopulla nähdään, kuka osui lähimmäs oikeaa.
Mitä ja miten
Hallitus on itse osaltaan syypää siihen, että rakennepaketti tuntuu pettymykseltä.
Hallitus päätti elokuussa suurin piirtein, mitä pitää tehdä. Se lupasi kertoa marraskuussa, miten se tehdään. Syntyi odotuksia, joita hallitus ei voinut täyttää.
Monia isoja asioita olisi ollut aivan mahdotontakin päättää nyt yksityiskohtaisesti, eikä siihen kannattanut edes pyrkiä. On vain parempi, ettei esimerkiksi sosiaali- ja terveysuudistusta tai eläkeuudistusta runnottu kasaan nyt. Sutta siinä vain olisi syntynyt, koska niiden valmistelu on aivan kesken ja levällään.
Sailas sanoo, että vaikeimmat päätökset ovat vasta edessä. Se on totta. Elämässä yleensäkin ovat aina helpoimmat asiat takana ja vaikeimmat edessä – kunnes tulee se kaikista vaikein. Sitä hallitus helpottaa lopettamalla roimasti vanhustenhuollon laitospaikkoja.
Suuret ikäluokat saavat oikeuden kärsiä ja kuolla arvokkaasti yksin kotonaan, kun omaishoitajiakaan ei enää mistään riitä.
Kaukana kärjestä
Komissaari Olli Rehn asettuu keskustan eurovaaliehdokkaaksi. Hän haluaa myös Euroopan liberaalipuolueen ALDE:n kärkiehdokkaaksi, jolla on hyvät mahdollisuudet tavoitella EU:n huippuvirkoja.
Rehnin uljas yritys voi päättyä syvään nöyryytykseen. Hän on varmasti pätevä ja asiantunteva, tunnettukin Euroopassa. Häneen henkilöityy kuitenkin myös EU:n surkea räpiköinti eurokriisin suossa. Ei sillä Suomessa suuria äänisaaliita troolata.
Rehn ei saane kärkipaikkaa edes keskustassa. Paavo Väyrynen kerää enemmän ääniä kuin hän. Vielä enemmän kerää Timo Soini, jos ehdolle alkaa.
Ne korkeat viratkin saattavat jäädä saavuttamatta. ALDE on vasta kolmanneksi suurin europuolue, ja jos Suomelle korkea EU-virka lankeaa, se on jo varattu kokoomukselle.
Elinkautinen vapaaksi
Hiihtovalmentaja Kari-Pekka Kyrö aikoo hakea vapautusta elinikäisestä toimintakiellostaan.
Jo on aikakin. Hän on jo ”istunut” sen verran kuin murhaajat keskimäärin. Sen lisäksi hän ansaitsee kunniamerkin siitä, että on ollut merkittävällä tavalla rikkomassa valheellisuutta ja kaksinaismoraalia, johon hiihto- ja muu huippu-urheilu ovat kietoutuneet.
*****
Heittolaukauksia:
1. Älä osta mitään -päivää vietettiin taas – ja ostettiin niin kuin kaikkina muina päivinä.
2. Monet unohtivat koko päivän, sillä he viettivät Älä muista mitään -päivää.
3. Joillekin poliitikoille jokainen päivä on Älä tunnusta, älä selitä, älä välitä -päivä.
4. Monille äänestäjille taas jokainen päivä on Älä usko mitään -päivä.
5. Rohkea, uhkarohkea, Matti Vuoria. Hän uskaltaa ottaa vastaan 757 500 euron palkkansa.
6. Vielä rohkeampia ovat ne, jotka uskaltavat yrittää elää 7 575 euron vuosituloilla.