Apu

Kaija Koon elämäkerta on rankka tarina väkivallasta, mielenterveyden ongelmista, alkoholismista – ja ennen kaikkea selviytymisestä

Kaija Koon elämäkerta on rankka tarina väkivallasta, mielenterveyden ongelmista, alkoholismista – ja ennen kaikkea selviytymisestä
Kaija Koon elämäkerta kertoo tähden elämäntaipaleesta, jota ovat värittäneet vaikea isäsuhde ja ex-aviomiehen alkoholismi. Kirja antaa Kaija Koon hittikappaleiden teksteihin uuden, syvemmän muodon.
Julkaistu: 10.9.2021

Fanit ja suuri yleisö ovat odottaneet perjantaina julkaistavaa supertähti Kaija Koon Taipumaton-elämäkertaa kauan. Kaija Irmeli Kokkola on noussut koko kansan supernaiseksi ja erityisesti monen nuoren naisen idoliksi. Nyt hän avaa elämänsä suurimpia saloja yleisölle.

Kirjan yhdeksi teemaksi ja Kaija Koon elämää värittäneeksi tekijäksi nousee entisen miehen ja pitkäaikaisen musiikillisen parin Markku Impiön alkoholismi, joka osaltaan myös tuhosi parin avioliiton.

Parin riidat yltyivät välillä todella rajuiksi, joissa henkistä väkivaltaa ei säästelty. Impiön alkoholinhuuruiset puhelut tulevat esille monessa sellaisessa elämäntilanteessa, kun miehen tukea olisi tarvittu. Henkistä ja fyysistä väkivaltaa Kaija oli kokenut parisuhteessa jo parikymppisenä.

Yhdeksi koskettavimmista kirjan osuuksista nousee tilanne, jossa Kaija hoitaa sekä vakavasti moottoripyöräonnettomuudessa loukkaantunut poikaansa että vakavasti sairasta ex-miestään, joka sairastui useaan otteeseen alkoholiperäisiin sairauksiin ja joutui pyörätuoliin. Samaan aikaan tähden oman yrityksen talous oli kuralla ja tulevaisuus vaakalaudalla.

Väkivaltaa lapsuudenkodissa

Artistin elämäkerrassa käydään läpi tähden vauhdikas elämäntaival syntymästä näihin päiviin saakka. Lapsuudesta esille nousevat artistin voimakas isä Kalevi, joka nöyryytti, vähätteli ja moitti perheen äitiä Annikkia. Sättimiset päättyivät rajuihin, väkivaltaisiin riitoihin. Kaija Koon lapsuudenkoti oli varsin rakkaudeton.

Isänsä äkillisestä menetyksestä ja sen aiheuttamista mielenterveyden ongelmista Kaija Koo on puhunut julkisuudessa myös aiemmin. Isän menetys aiheutti voimakasta sosiaalisten tilanteiden pelkoa ja ahdistusta. Pahimpina aikoina Kaija Koo on ollut työkyvytön. Kirjassa hän kertoo käyvänsä terapiassa edelleen.

Musiikki on värittänyt supertähden elämään yläasteikäisestä lähtien. Uran voi sanoa käynnistyneen Steel City -yhtyeestä ja esiintyipä Kaija myös useissa Euroviisuissa taustalaulajana. Oma tarinansa on myös se, miten Kaija päätyi Frederikin taustalaulajaksi. Kirja luo katsauksen tähden uraan, sen notkahduksiin, aallonpohjiin ja huippuhetkiin.

Kirjassa tähden ammatillinen ura ja yksityiselämä kytkeytyvät mehukkaasti yhteen. Laulaja avaa kirjassaan kokemuksiaan keikkakommelluksistaan, pitkäksi venyneistä Linnan juhlien jatkoista, hometalostaan sekä pieleen menneestä silmäluomileikkauksestaan.

Toimittaja Jouni K. Kemppaisen kirjoittama ja WSOY:n kustantama kirja imee silti mukaansa, eikä sitä malttaisi millään jättää kesken.

Kommentoi »