Apu

Kahtia jaettu kansakunta: Ulkolinja-dokumentti Yhdysvaltojen jakautumisesta demokraattien ja republikaanien leireihin – TV1 19.3. klo 22:00

Kahtia jaettu kansakunta: Ulkolinja-dokumentti Yhdysvaltojen jakautumisesta demokraattien ja republikaanien leireihin – TV1 19.3. klo 22:00
Kuinka USA:ssa päädyttiin nykyiseen tilanteeseen?
Julkaistu: 19.3.2020

Tuore dokumentti USA:n syvä kahtiajako on kahteen osaan jaettu, Barack Obaman presidenttikaudesta Donald Trumpin vallan aikaan näihin päiviin ulottuva nelituntinen katsaus USA:n lähihistoriaan.

Nimensä mukaisesti se kertoo siitä, kuinka vahvasti Amerikka on jakautunut eri leireihin. Republikaanit ja demokraatit ovat kauempana toisistaan kuin koskaan aikaisemmin.

Trumpin kaudella Yhdysvaltain poliittinen ilmasto ja tapa toimia on muuttunut karulla tavalla. Istuva presidentti on käytännössä jatkuvasti epäiltynä tai syytteessä jostakin. Eri mieltä olevat poliitikot ja virkamiehet saavat potkut. Presidentti solvaa Twitter-tilillään ketä haluaa.

Ei se nykyhallintoa hidasta. Donald Trumpin entinen neuvonantaja Steve Bannon sanoo asian suorimmin: ”Emme voittaneet vaaleja tuodaksemme kansakunnan yhteen.”

USA:n syvä kahtiajako on kipeä muistutus siitä, miten paljon maailma on muuttunut, ja varoitus siitä, mikä saattaa odottaa.

”Olimme kansana hajaantuneempia sisällissodan ja suuren laman aikaan,  mutta uskoimme silti tulevaisuuteen. Nykyisen jakaantumisessa olemme menettämässä sen uskon”, toteaa eräs haastateltava.

Ulkolinja: USA:n syvä kahtiajako 1/2, to 22.00 TV1. Osa 2/2 to 26.3. klo 22.00 TV1.

Kommentoi »