Hyötyykö Jutta Urpilainen sittenkin hajuttomasta ja mauttomasta presidenttikilvasta?
Avun pääkirjoitus
Hyötyykö Jutta Urpilainen sittenkin hajuttomasta ja mauttomasta presidenttikilvasta?
Demarien ehdokas EU-komissaari Jutta Urpilainen on pysynyt sivussa ja käytännössä kokonaan pois kotimaan julkisuudesta. Herää kysymys, miten järkevää se on ollut, kirjoittaa vastaava päätoimittaja Iina Artima-Kyrki.
13.11.2023
 |
Apu

Presidentinvaalien kampanjointi käy jo kuumana, ja ehdokkaat kiertävät maata hiki hatussa. Suurista puolueista ainoastaan SDP on himmannut. Demarien ehdokas EU-komissaari Jutta Urpilainen on pysynyt sivussa ja käytännössä kokonaan pois kotimaan julkisuudesta.

Herää kysymys, miten järkevää se on ollut. SDP on lähtenyt presidentinvaaleihin pakkopulla-asenteella. Se vaikuttaa siltä, ettei oman ehdokkaan mahdollisuuksiin uskota. Urpilainen pääsee kilpakentille auttamatta liian myöhään. Vaalien ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys alkaa jo tammikuun puolivälissä. Sitä ennen ovat joulun pyhät ja uusi vuosi, joten esiintymisille jää väkisinkin vähänlaisesti aikaa.

Kärkiehdokkaista tuntuu olevan vaikea repiä eroavaisuuksia. Kaikki ovat pitkän linjan asiapenttejä, joilla on varsinkin ulkopolitiikka hyvin hallussa.

Ylen viimeisimmässä gallupissa SDP oli noussut selkeästi kokoomuksen ohi Suomen suurimmaksi puolueeksi. Tämäkin on todennäköisesti enemmän uuden hallituksen tiukan talouspolitiikan kuin SDP:n terävän oppositiopolitiikan ansiota. Vaikka presidentinvaaleissa ei olekaan kyse puoluepolitiikasta, on Suomen suurin puolue missannut loistavan tilaisuuden osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun aikana, jolloin se tuntuu kiinnostavan kansalaisia enemmän kuin vuosikymmeniin. Maailmalla rytistee, eikä meno inflaatio-Suomessakaan ole auvoista.

Presidentinvaalien yleisilme on toistaiseksi ollut tasaisen hajuton ja mauton. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on luonnollisesti paha asia, samoin Hamasin isku. Muuten tilanne Israelissa ja Gazassa on vaikea ja monimutkainen. Kärkiehdokkaista tuntuu olevan vaikea repiä eroavaisuuksia. Kaikki ovat pitkän linjan asiapenttejä, joilla on varsinkin ulkopolitiikka hyvin hallussa.

Seuraavat kaksi kuukautta näyttävät, onko väritön vaalikilpa Urpilaiselle etu vai haitta. Joka tapauksessa yhdelle valovoimaiselle naisehdokkaalle olisi vielä hyvin tilausta!

Kommentoi »