Opetusministeriksi nouseva Jussi Saramo: "Ministerin ei tarvitse tietää kaikkea – Haluan jatkaa linjaa, jossa ihmisiä ei lähdetä syrjäyttämään 1990-luvun tavoin"
Puheenaiheet
Opetusministeriksi nouseva Jussi Saramo: "Ministerin ei tarvitse tietää kaikkea – Haluan jatkaa linjaa, jossa ihmisiä ei lähdetä syrjäyttämään 1990-luvun tavoin"
Jussi Saramosta tulee opetusministeri Li Anderssonin äitiyslomasijanen joulukuussa. Saramo on 41-vuotias ensimmäisen kauden kansanedustaja ja vasemmistoliiton 1. varapuheenjohtaja.
Julkaistu 4.10.2020
Apu

Esikoistaan odottava opetusministeri Li Andersson (vas.) jää vanhempainvapaalle joulukuun lopulla.

Hänen sijaisekseen tulee Jussi Saramo, 41-vuotias ensimmäisen kauden kansanedustaja Vantaan Tikkurilasta. Andersson on kertonut palaavansa ministeriksi ensi kesänä, mutta pätkäpestiinkin mahtuu isoja asioita.

– Suurimmat ratkaisut tehtäneen kevään kehysriihessä. Haluan jatkaa linjaa, jossa ihmisiä ei lähdetä syrjäyttämään 1990-luvun tavoin, vaan yhteiskunnan pyörät pidetään korona-aikanakin pyörimässä täsmäelvytyksellä. Opetusministeriössä tärkeintä on viedä eteenpäin kaikille koulutusasteille tehtäviä muutoksia, suurimpana oppivelvollisuuden laajentaminen, Saramo sanoo Avulle.

Puhe akateemisen tutkinnon puutteesta ärsytti

Vasemmistoliitossa Saramoa pidetään nousevana kykynä. Julkinen kohu nousi kuitenkin siitä, ettei datanomitaustaisella Saramolla ole akateemista tutkintoa. Miten hän itse koki sen?

– Hetken puheen sävy ärsytti, mutta pian huomasin, että kyse oli lähinnä tietämättömyydestä työn luonteesta. Ministeri on poliittinen johtaja, jolla on käytössään maan parhaat asiantuntijat. Ei siinä tarvitse tietää kaikkia asioita muita paremmin, vaan johtaa asiantuntijoiden kanssa valmisteltuja prosesseja eteenpäin parlamentaarisesti, Saramo kommentoi.

Li Anderssonin suosio on suurempi kuin puolueen, mutta Saramo kokee Vasemmistoliiton kyenneen vaikuttamaan puolueelle tärkeisiin asioihin.

– Erityisesti muutos edelliseen hallitukseen näkyy koulutuspolitiikassa, jossa vuosien leikkausten jälkeen panostetaan lapsiin, nuoriin ja tulevaisuuden osaamiseen, Saramo sanoo,

Kommentoi »