Juhlien pallon ympäri
Matkailu
Juhlien pallon ympäri
Tunnetko jo Vesakin tai Diwalin? Kokosimme pikakurssin maailman suuriin juhliin.
Julkaistu 3.11.2016
Mondo

Tunnetko jo Vesakin tai Diwalin? Tässä pikakurssi maailman suuriin juhliin.

Kiinalainen uusivuosi

Jos et pelkää ihmispaljoutta, suuntaa kiinalaisen uudenvuoden aikaan tammi–helmikuussa Pekingiin tai Hongkongiin. Hongkongin uusivuosi tunnetaan valtavasta paraatista, ilotulituksesta ja laukkakilpailuista. Pekingissä kannattaa nähdä esityksiä temppelimarkkinoilla ja syödä hyvin.

Sesonki kestää kolmisen viikkoa. Ihmiset ovat lomalla Manner-Kiinassa silloin yleensä viikon, Hongkongissa kolme päivää. Kaupat voivat olla kiinni mutta suositut nähtävyydet auki. Hotellit ja lennot on hyvä varata ajoissa ja välttää ruuhkajunia.

chinahighlights.com/festivals

Karnevaalit

Varsinkin katolisissa maissa siirrytään helmi–maaliskuun paastonaikaan riehakkaasti. Kaikkien karnevaalien kuningatar on viisipäiväinen, kuuluisa Rio de Janeiron sambakarnevaali, jonka aikana kaupunki täyttyy tanssista. Tärkeä osa juhlaa ovat sambakoulujen kilpailut, joiden seuraamisesta voi joutua maksamaan satoja euroja. Ohjelmassa on myös satoja ilmaisia katujuhlia (blocoja.rio-carnival.net).

Jos Rion karnevaali tuntuu liian turistimaiselta, suuntaa Recifen ja Olindan karnevaaleille Koillis-Brasiliaan. Lähekkäin sijaitsevien kaupunkien juhlissa kuullaan muutakin musiikkia kuin sambaa, ja ohjelma on ilmaista. Kyse ei ole pienistä juhlista: Recifen karnevaalin Galo de Madrugada pääsi vuonna 2013 Guinnessin ennätysten kirjaan maailman suurimpana paraatina. Osallistujia oli yli 2,5 miljoonaa.

programacaocarnavalrecife.com.br

Vesak

Buddhalaisten suurinta vuotuista juhlaa Vesakia vietetään erityisesti Kaakkois-Aasian maissa. Perinteet vaihtelevat, mutta esimerkiksi theravada-buddhalaisuudessa juhlaa pidetään Buddhan syntymän, valaistumisen ja kuoleman kunniaksi. Useimmiten Vesak on toukokuun täydenkuun tienoilla, ja joissain maissa se on yleinen vapaapäivä.

Yksi kiinnostava paikka seurata Vesakin juhlallisuuksia on maailman suurin buddhalaistemppeli Borobudur Indonesian Jaavalla. Tuhannet munkit kokoontuvat meditoimaan ja kiertämään temppeliä pradaksina-rituaalissa sekä vapauttamaan taivaalle silkkipaperisia lyhtyjä.

Pride-juhlat

Seksuaalivähemmistöjen Pridejuhlia vietetään kaupungeissa ympäri maailmaa yleensä kesäkuussa. Vapaamielisyydestään tunnettu San Francisco on hyvä esimerkki: juhlat näkyvät koko kaupungissa ja kestävät kaksi päivää (sfpride.org). Valtavaan kulkueeseen ei voi osallistua yksityishenkilönä, vaan siinä astelee esimerkiksi järjestöjen ja yritysten edustajia. Myös vaikkapa Sydneyn festivaali on kuuluisa, ja Reykjavíkissa Pride-ilo näkyy hauskasti koko pikku kaupungissa.

Eid al-Fitr

Ruoka on keskiössä muslimien juhlassa, jota vietetään ramadanin eli paastokuukauden päättymisen kunniaksi kesällä. Muutaman päivän kestävä Eid al-Fitr voi olla hyvä aika matkustaa muslimimaissa – etenkin, jos tuntee paikallisia, jotka kutsuvat mukaan ruokajuhliinsa. Myös ravintoloista voi saada erityisherkkuja. Muutenkin juhlatunnelma näkyy, ja esimerkiksi Saudi-Arabian isoissa kaupungeissa on ilotulituksia. Monet kaupat ovat tosin kiinni.

Ramadanin aikaan muslimimaissa voi matkailijan olla tavallista vaikeampi löytää ruokaa. Sekä ramadanin että Eid al-Fitrin aikaan elämä muslimimaissa on ilta- ja yöpainotteista.

Diwali

Hindut juhlivat Diwalia tai Deepavalia viisi päivää loka-marraskuussa. Se on valon juhla, johon kuuluu ilotulituksia, kynttilöitä ja lyhtyjä. Intiassa se on kansallinen juhla uskontoon katsomatta.

Perinteisesti Diwalia vietetään perheen kesken, mutta monet Intian kaupungit ehostautuvat juhlaan valoilla samaan tapaan kuin Yhdysvalloissa tehdään jouluna. Hyvä paikka kokea se on vaikkapa Amritsar, jonka kultainen temppeli koristellaan silloin lukemattomin valoin.

diwalifestival.org

Kommentoi »